?ATATÜRK´ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞ TÜRKİYE  YOLUNDA TÜRK KADINLARI KARARLILIKLA İLERLEYECEK?
SİYASET 5.12.2018 14:57:14 527 0

?ATATÜRK´ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA TÜRK KADINLARI KARARLILIKLA İLERLEYECEK?

CHP Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklamasıyla Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84. Yıldönümünü kutladı.

?Gerektiğinde cepheye koşan, Kurtuluş Savaşı´nın arka plandaki kahramanları Türk kadınlarına Cumhuriyet Devrimiyle birlikte toplumsal, siyasal ve anayasal haklar verilmiş, kadınlar devlet yönetiminde söz hakkına sahip olmuştur. 1934 yılında Türk kadınlarına Mustafa Kemal Atatürk tarafından ?Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı? verilmesinin ve bunun dünyada kutlanmaya başlamasının ardından 5 Aralık, ?Dünya Kadın Hakları Günü? olarak gururla kutlanmaktadır. O günden bu yana kadınlar; sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal olarak yasa önünde erkeklerle eşittir? açıklamasında bulunan Karabıyık, Mustafa Kemal Atatürk´ün "Şuna inanmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir" sözünü de hatırlatarak, Atatürk´ün Türk kadınına verdiği değer ve güvenin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Açıklamasında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin hikayesine de yer veren CHP´li vekil, ?Ülkemizde kadınların Seçme ve Seçilme hakkı elde etmelerinin öyküsü Ulu Önderimiz Atatürk´ün Ankara´nın Kahramankazan ilçesine gidişi ile başlar. 1890 yılında Kahramankazan´da doğan Satı Çırpan ilk kadın muhtardır. Eşi İstiklal Savaşı gazisi olan Satı kadının hayatı savaş çilesiyle geçmiş, bir yandan tarlasını ekip çocuklarına bakarken bir yandan da cepheye silah taşımıştır. Mustafa Kemal Kızılcahamam´a giderken, Kahramankazan´da durur, arabasından iner, coşkuyla karşılanır, kendisine muhtar olduğunu söyleyen Satı Kadın, Ata´ya bir bardak ayran ikram eder. Kendisine doğum tarihini sorduğunda ise ?19 Mayıs 1919 Paşam, daha evvel yaşamıyordum ki? cevabını verir. Mustafa Kemal "İşte Milletvekili olacak kadın? der" sözleriyle kadınların Seçme ve Seçilme hakkı elde etmelerinin öyküsünü dile getirdi.

Otarihlerde en medeni ülkelerde, İsviçre´de bile henüz kadınlara bu haklar tanınmamışken, Ulu Önderimizin geniş ufku ve kadınlara verdiği önemin son derece aşikar olduğuna dikkat çeken Karabıyık, ?Atatürk sayesinde Türk kadını nüfus sayımında bile sayılmayan, hatta yok varsayılan bir konumdan en ileri seviyeye taşınmış, daha kamu görevinde bile çalışamazken tüm haklarını elde etmiştir. 5 Aralık, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık oluşması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Demokratik bir toplum için kadınların güçlendirilmesi, çalışma alanlarının genişletilmesi, eğitim, sağlık, istihdam, hukuk, siyaset vb. alanlarda eşit fırsat imkânlarından yararlanmalarının sağlanması önem taşımaktadır? dedi.

Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek, hizmetlere, haklara, kaynaklara erişimini arttırmak ve toplumdaki statüsünü yükseltmek için yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi, bu yükümlülüklerin takibi ve bu çerçevede koordineli çalışmalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Lale Karabıyık, ?Atatürk´ün, ´´...toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer bir organı işlemez ise o toplum felç olur" sözünü benimsemenin önemi, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü´nde daha büyük önem kazanmaktadır. Atatürk´ün gösterdiği çağdaş Türkiye yolunda Türk kadınları olarak kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. Kurtuluş savaşı kolay kazanılmadı, bu ülke bize tepside sunulmadı, Türk kadını ise çağdaş uygarlık seviyesine Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile geldi ve hiç kimsenin gücü Cumhuriyeti, Cumhuriyetin değerlerini ve Türk Kadınına önemini yok edemeyecek. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde birçok ülkeden daha önce elde ettiğimiz Seçme ve Seçilme Hakkı ile siyasal alanda etkinliğimizi artırarak daha güçlü ve aydınlık yarınlar için öncü olmaya devam etmeliyiz. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 84. Yıldönümünü ve Dünya Kadın Hakları Gününü bu duygularla gönülden kutluyorum" sözleriyle açıklamasını tamamladı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli