Atal:? Yöremizde Akciğer Kanseri Yaygınlaştı?
GÜNDEM 15.03.2016 17:13:54 636 0

Atal:? Yöremizde Akciğer Kanseri Yaygınlaştı?

ÇYDD Saka Kuş Grubu; Adana, Çukurova ve Osmaniye Şubelerinin etkinliği olan Nükleer,Termik Santraller ve Çimento Fabrikalarının Sağlık ve Çevreye etkileri ile Hukuk Mücadeleleri ile ilgili panel, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi´nde yapıldı.

 ÇYDD ve  ÇETKO üyesi Çevre Komisyonu üyesi Berrin Doğan´ın kısa sunumunun ardından, ÇETKO Başkanı Dr.Sadun Bölükbaşı ve ÇYDD ve Adana Barolar Birliği Çevre Komsyonu üyesi  İsmail Hakkı Atal panelde şunları söyledi.

?Fosil enerji kaynaklarının keşfedilmesi ile birlikte, ekosistem yok olmaya başlanmıştır. Düşük kaliteli kömürle çalışan termik santralleri yüksek derecede kükürt dioksit, azot oksit içermekte, hava kirliği ile birlikte asit yağmurları oluşturmaktadır. Kirlenen hava ve asit yağmurları toprağa ve suya bıraktığı ağır metallerden dolayı insan sağlığı ile birlikte, tarıma ve hayvancılığa çok büyük zararlar vermektedir. Yayılan sera gazları küresel ısınmanın en büyük etkenleridir. Bu nedenle iklimler değişmektedir.

Doğu Akdeniz Bölgesi coğrafi olarak çukurda kaldığı için santrallerin bacalarından yayılan kükürt dağılmamakta, solunum yoluyla yüksek miktarda partikül içeren maddeler doğrudan kana karışmaktadır. Dünya Kanser araştırmaları, bu bölgede akciğer ve mesane kanserlerinde en büyük etkenlerden birinin hava kirliliği olduğunu belirlenmiştir. Adana Hatay ve İskenderun´da yıllık PM değerleri iki katına çıkmış bulunmaktadır. Kömürle çalışan termik santrallerinin en gelişmiş filtreleri bile zararlı maddeleri yok edemezler.

Dünyayı yöneten enerji kartelleri kömürlerini bize satarak Türkiye´yi kazan dairesi olarak belirlemişlerdir. Yumurtalıkta yapılması istenilen 14 termik santralle için verilen mücadeleler sonucu 12´nin lisansı iptal edilmiştir. Ancak şirketler, mevzuatı bir şekilde aşıp istedikleri sonuca da ulaşabiliyorlar. Uluslararası sözleşmeler yaparak AYM!e yapılabilecek itirazları By-Pass edebiliyorlar. Elbette hukuk savaşında STÖ´leri özellikle de TTB´nin ve Baro´nun desteğini göz ardı edemeyiz. Bu nedenle bizlerinde uluslararası işbirliği yapmamız gerekiyor.

Kısacası Termik santrallerinin doğaya ve insana verdiği zararların sonuçları son derecede ürkütücüdür. Soğutma sularının denize ısınmış olarak kimyasal maddelerle tekrar verilmesi sonucu balıklara, asit yağmurları ile bitkilere, hayvanlara ve yeraltı sularına, kirlenmiş hava ile tüm canlılara verdiği zararlardan dolayı vazgeçilmesi gerekmektedir. Zaten yetkili ağızlar Türkiye´de elektrik enerjisi fazlası olduğunu belirtiyorlar.?

Toplantı, gençlerin konuşmacılara çiçek vermesi, ÇYDD yöneticilerinin ve Gençlerinin ile 15 Mayıs´ta İskenderun´da yapılacak olan Sarıseki etkinliğinde buluşma sözü ile toplantı sona ermiştir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false