?ASKERİ KURUMLAR SİVİLE BAĞLANSIN AMA SİVİL DE DEMOKRATİK PROGRAMA BAĞLANMALI?
SİYASET 2.08.2016 17:12:10 257 0

?ASKERİ KURUMLAR SİVİLE BAĞLANSIN AMA SİVİL DE DEMOKRATİK PROGRAMA BAĞLANMALI?

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, " Sivil siyaset demokratikleşecek, bütün askeri kurumlarda o sivil demokratik mekanizmalar bağlı olarak çalışacak. Demokrasilerde olması gereken ve olan şey de budur,? dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ  partisinin grup toplantısında, darbelere, OHAL ve baskı rejimlerine karşı hareket özgürlüğü ile halkların birliğinin bayrağını yükselttiklerini vurguladı ve  , "Bizler, 15 Temmuz öncesinde de her şeye rağmen bizlere yasaklanan sokaklarda olmaya devam ettik. Sadece barış, demokrasi ve adalet sözüyle, bütün özgürlük meydanlarını savunduk. O tankların karşısında durmanın ne demek olduğunu, bizler, bütün emek ve demokrasi güçleri çok iyi bilir" diye konuştu.

?BİZE APOLETSİZ BİR DARBE DAYATILIYOR?

Figen Yüksekdağ, şöyle devam etti:

" 15 Temmuz gününden sonra yaşananlar da hala darbe zeminini, bu darbe siyasetini ortadan kaldırmadı. Darbeyle mücadele ettiğini iddia eden siyasi iktidar yöntem bakımından, siyasi zihniyet bakımından darbecilerden ayrışmıyor. Nereden gelirse gelsin darbeyle ve askeri vesayetle bu ülkenin yönetilemeyeceğini bizler çok iyi biliyoruz. O nedenle amasız ve fakatsız bir biçimde darbeye karşı duruşumuz her zaman net oldu. Net olduğumuz başka bir konu daha vardı. Darbenin siyaset kurumuyla ve sivil enstrümanlar eliyle yürütülmesine ve bu mekanizmanın devrede tutulmasına da asla onay vermeyeceğiz. Askeri darbe omzu apoletli bir darbe hareketidir ama omzunda apolet taşımayanlar da tek gücün mutlak hakimiyetini dayatıyorlarsa, darbeci zihniyetten ve siyasetten bir farkları yoktur. Sadece omuzlarında apolet yoktur. Bugün bize apoletsiz bir darbe dayatılıyor halen. Bir yıl boyunca yaptıkları şeyi devam ettiriyorlar. Bu tehlikeyi bertaraf etmenin tek yolu demokratik halk hareketini dizayn etmektir."

Liderler zirvesine yönelik ilk çağrıyı kendilerinin yaptığını anımsatan Yüksekdağ, "HDP´nin dışında siyasi aktörlerle yapıldı bütün görüşmeler, oluşturulan zirveler. Zirve diyorsam yanılmayın. Çıkabilecekleri en yüksek zirve saray, oradan ötesi yok. Bizlerin, 6 milyon yurttaşın iradesini hiçe sayarak siyasi uzlaşma yaratmaya çalışıyorlar. Başaramayacaklar. Bizler onlar yok saydığı zaman yok olmayız." değerlendirmesini yaptı.

 ?TÜRKİYE´DE BÜTÜN SİSTEMİ, KIRIYORLAR, DÖKÜYORLAR?

Yüksekdağ, Meclis´te "Demokratik İnşa Komisyonu" kurulmasına ilişkin teklif verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

".Askeri kurumların sivil siyasete bağlanması en doğru ve olması gereken yöntemdir ama sivil siyasetin de demokrasiye, demokratik bir programa bağlanması gerekir. Sivil siyaset demokratikleşecek, bütün askeri kurumlarda o sivil demokratik mekanizmalar bağlı olarak çalışacak. Demokrasilerde olması gereken ve olan şey de budur. Türkiye´de bütün sistemi, kırıyorlar, döküyorlar, yamultuyorlar ama bir demokrasi çıkarmayı başaramıyorlar ve başaramayacaklar."

 OHAL´in kaldırılması gerektiğini savunan Yüksekdağ, şunları kaydetti:

"Orduyu kendilerine göre düzenleyerek, Hakkari´yi, Şırnak´ı il olmaktan çıkarıp, Yüksekova, Cizre´yi il yaparak, devlet kurumlarını kendilerine göre yeniden şekillendirerek gerçeği değiştiremezler. Kentlerin ismini değiştirerek, il merkezlerinin yerini değiştirerek, bu halk gerçeğini değiştiremezsiniz, bu halka boyun eğdiremezsiniz."

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10155,35%1,09
  • DOLAR

    32,37% -0,32
  • EURO

    34,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2399,55% -0,94
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu