Aşılama toplum sağlığını koruyor
SAĞLIK 24.04.2019 10:48:50 407 0

Aşılama toplum sağlığını koruyor

Günümüzde aşı uygulamaları, bulaşıcı hastalıkları önleme ve ortadan kaldırma, ölüm ve hastalık oranlarını azaltma, sağlığın korunması ve sürdürülebilmesi için en etkili halk sağlığı yöntemlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

İlk aşının bundan bin yıl önce Çinliler tarafından bulunan çiçek aşısı olduğununtahmin edildiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Öncü, ?Kişiye ve toplumdaki diğer insanlara olan yararlarından dolayı toplumun aşılanması, tıbbi yönden bir gereklilik olarak görülmekte? diyerek aşılama ile önlenebilen rota virüsü ve meningokok menenjiti hakkında bilgiler verdi.

Rotavirüsüne dikkat!

Rota virüsü aşısı, kimi zaman bilgisizlik ve maliyeti nedeniyle ebeveynler tarafından ihmal edilebiliyor. Oysaki bebeklerde enfeksiyon sonucu sıvı kaybına bağlı ölümlere bile neden olabilen rota virüsü, tüm dünyada küçük çocuklarda en sık görülen ishal nedeni olarak gösteriliyor. Dr. İsmet Öncü, yapılan araştırmalara göre ülkemizde 5 yaş ve altı çocuklardaki ishallerin yüzde 30 ila 50´sinden sorumlu olan rota virüsünün aşı takviminde yer almadığını söylüyor.

5 yaş altındaki çocuklar risk grubunda

?Rota virüsü enfeksiyonu özellikle 5 yaş ve altındaki çocuklarda akut başlangıçlı ağır ishalin en sık görülen nedenlerindendir. Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş ve kusma ile başlar. Sık tekrarlayan, sulu ve özellikle kötü kokulu kansız ishal ile karın ağrısı bu belirtilere eklenir. Şikayetler3ila8 gün arasında sürebilir? diyen Dr. İsmet Öncü, tüm dünyada söz konusu yaş grubundaki çocukların en az bir kez rota virüsü enfeksiyonu geçirdiğiniifade ediyor.


Korunmak için aşı şart

Yapılan araştırmaların anne sütüyle beslenen çocukların hastalığı daha hafif geçirdiğini ortaya koyduğunu anlatan Dr. İsmet Öncü, ?Dolayısıyla emzirme dönemindeki bebeklerin anne sütüyle beslenmelerine devam etmeleri çok önemlidir. Rota virüsünden korunmanın tek yolu ise aşılama yöntemidir. Bu hastalıktan korunmak için 2 ayın üzerindeki bebeklere ilk dozu 2. ayda başlanmak koşulu ile ağız yoluyla 2 ya da 3 doz aşı uygulanır? diyerekaşılamanın 32. haftadan önce tamamlanması gerektiğini vurguluyor.


Meningokok menenjiti tehlike saçıyor!

Aşı takviminde yer almayan bir diğer hastalık da meningokok menenjiti. Meningokok olarak da bilinen NeisseriaMeningitidis adlı bakterinin neden olduğu hastalıklara ?MeningokokHastalığı? deniyor.Meningokok menenjiti ise salgın yapan menenjitlerin en önemli sebebi olarak biliniyor. Türkiye´de meningokoklara bağlı hastalıklar en sık beş yaşın altındaki çocukları, ergenlik dönemindekileri, yaşlıları, kalabalık yerlerde yaşayanları ve özellikle de 1 yaşından küçük çocukları etkiliyor.

Tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor

Bu hastalık hemen tedavi edilmezse ölümcül olabildiği gibi vücutta ciddi şekilde hasar da bırakabiliyor. Tedavi edilebilmesine rağmen, meningokok menenjit hastalığının ölümcül bir hastalık olabildiğinianlatan Dr. İsmet Öncü,bu hastalığa yakalanan her beş kişiden birinde ciddi komplikasyonlar görüldüğünü belirtiyor.

Doktor ve aile birlikte karar almalı

Meningokok menenjit, ölüm ya da beyinde hasar, felç, kangren, sağırlık gibi komplikasyonlarla sonuçlanabiliyor.Dr. İsmet Öncü, ülkemizde 4 farklı formda meningokok aşısı olduğunu söyleyerek bunlardan hangisi ile aşı planlamasının yapılacağına ailenin çocuk doktoru ile konuşarak karar vermesinin doğru olacağınıkaydediyor.Dr. İsmet Öncü ayrıca, genişletilmiş bağışıklama programında henüz yer almayan, ancak çeşitli ülkelerde çocuklara ulusal ölçeklerde uygulanan güvenli rota virüs ve meningokok aşılarının, Türkiye´nin verileri temelinde uygun bulunduğunda, olabilecek en kısa sürede ulusal programda yer almasının faydalı olacağının da altını çiziyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false