SAĞLIK 28.12.2017 11:25:13 541 0

"AŞI EN ÖNEMLİ TIBBİ UYGULAMALARDAN BİRİ"

Ebeler Derneği Adana İl Temsilcisi Yrd Doç. Dr.Filiz Yarıcı Atış, aşılamanın, insan sağlığının iyileştirilmesi açısından insanlık tarihinin en önemli koruyucu tıbbi uygulamalarından biri olduğunu söyledi. Atış, "Aşılar özelde çocukların genelde sağlıklı b

Atış, konusunda eğitimi olmayan ve bu bilimsel gerçeklerden uzak kişilerin, toplum sağlığı üzerinde tehlike yaratacak ifadeler kullanmalarını üzüntü verici olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"1974 yılında Dünya Sağlık Örgütü´nün uygulamaya koyduğu Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) ile birlikte çocuklardaki mortalite önemli ölçüde azalmıştır. Dünyada her yıl aşı ile önlenebilecek hastalıklardan, çoğunluğu az gelişmiş ülkelerde olmak üzere, 1.500.000 çocuk ne yazık ki hala hayatını kaybetmektedir. Tüm dünya da aşılar birçok ölümü önleyen en etkili ve en ucuz sağlığı koruma yöntemidir. Aşılar özelde çocukların genelde sağlıklı bir toplumun temellerinin oluşturulmasında etkin rol oynamaktadır.

Ancak son günlerde aşının içerisinde civa bulunduğu ve aşı içerisinde yer alan çok düşük düzeydeki alüminyumun Alzheimer hastalığına yol açtığı gibi bilimsel gerçeklerden uzak ve kesinlikle doğru olmayan ifadeler yayın organlarında yer almış ve bu durum aileler üzerinde gereksiz bir endişeye sebebiyet vermiştir. Bilimsel gerçeklikler, birçok hastalıkların, aşılama ile ne oranda engellendiği, aşılama olmazsa toplumsal iyilik halinin bozulacağı ile sonuçları açık ve net bir şekilde sunmaktadır. Konusunda eğitimi olmayan ve bu bilimsel gerçeklerden uzak kişilerin, toplum sağlığı üzerinde tehlike yaratacak ifadeler kullanmalarını üzüntü verici olarak değerlendirmekteyiz.

Ne yazık ki bu yanlış söylemler ülkemizde aşı reddi aile sayısını artırmış, örneğin aşıyı reddeden aile sayısı 2011 yılında 183, 2013 yılında 913, 2015 yılında 5091 iken, 2016 yılında 10.000´ in üzerine çıkmıştır. Unutulmamalıdır ki, aşılama ile her yıl yaklaşık 14.000 ölüm engellendiği dikkate alınırsa aşılanmayan bu 10.000 çocuğun bir kısmının öleceğini tahmin etmek de zor değildir. Ve bu durumda bazı hastalıklarda da artış gözlenebileceği de bilinmektedir.

Toplum sağlığını hiçe sayarak, bu konuşmaları yapan insanlar unutmamalıdır ki, bu söylemleri yüzünden birçok çocuk ileri ki yaşamlarında ya ölecek ya da sakat kalabilecektir. Bu nedenle bu kişilerin taşıdıkları bilimsel ünvan ve vicdanlarını dikkate alarak, söylemlerinin doğru olmadığını ve insanları yanlış bilgilendirdikleri için, özür dilemelerini beklemekteyiz. "(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı