ASGARİ ÜCRET  İŞVERENE MALİYETİ İLE AKP´Nİ 1300 LİRA VAADİ ARASINA SIKIŞTI
SİYASET 2.12.2015 12:53:23 308 0

ASGARİ ÜCRET İŞVERENE MALİYETİ İLE AKP´Nİ 1300 LİRA VAADİ ARASINA SIKIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, AKP´nin asgari ücreti 1300 liraya yükseltme vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulmasına yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 2016 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplandı.

Bakanlığın Reşat Moralı Salonu´nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu başkanlığında toplanan komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Komisyonun bu yılki ilk toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, her iki konfederasyonun temsilcileri ve bürokratlar katıldı.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Soylu, AKP´nin asgari ücreti 1300 liraya yükseltme vaadinden dolayı rakam yerine ağırlıklı olarak yeni asgari ücretin işverene maliyeti üzerinde durulması beklendiğinin sorulması üzerine, masanın karşılıklı taleplerin, rasyonalitenin ve yapılabileceklerin ve yapılması gerekenlerin ortaya konulduğu bir masa olduğunu belirterek, hükümetlerinin temel politikalarının istihdam, üretim ve büyüme dostu politikalar olduğunu ifade etti. Soylu, şöyle konuştu:

"Bunu devam ettirmek zorundayız. Mecburiyetimiz budur. Burada bir taraftan istihdamı, bir taraftan üretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz. Aynı zamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz. Tüm bunlar bu masanın temel konularından bir tanesidir. Nasıl bir uzlaşmayla ortak dili konuşan ve aynı zeminin değerlerini paylaşanlar olarak inanıyorum ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları neticesinde de aynı anlayışta olacağız."

"1300 liralık bizim teklifimiz 2016 yılına yönelik bir tekliftir" diyen Soylu, "Burada siyasi irade şunu söylemez, ´bugün bin 300 lira verdik. Yarın bunu gelir skalası sebebiyle bin 270, bin 260 liraya düşürelim´ diye bir anlayış söz konusu olmaz. Bin 300 liralık taahhüt, bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak ´vergi dilimine girdiği burada 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak´ diye bir endişe duymanın gereği yoktur? ifadelerini kullandı.

?BİZ ASGARİ ÜCRETİN YIL BOYUNCA NET OLARAK ÖDENMESİNİ ÖNERİYORUZ?

İşçi kesimi adına konuşma yapan Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, ?Yeni güven oyu alan hükümetimizin bin 300 lira olarak açıkladığı asgari ücret tespitinin komisyonumuzda objektif verilerde esas alınarak gerçekten işçilerin yaşam koşullarının iyileştirileceği bir yapıyı dengeleyeceğini umutla bekliyoruz. Bunu bizde olumlu adım olarak görüyoruz. Belirleyeceğimiz asgari ücretin çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayacak bir ücret seviyesinin oluşturulmasını umutla bekliyoruz.

 

Hakkaniyetli pay talep etmektedir bizim çalışanlarımız. Bu rakamın telaffuz edilmesiyle beraber kamuoyunda işsiz kalınacağı tehdidi yaşanmakta, istihdamın daralacağı yaşanmakta ki bu konuyla ilgili kamuoyunda işverenlerimiz tarafından dillendirilen rekabetin olumsuz etkileneceği ve enflasyonun arttırılacağı yönünde karamsar bir tablo çizilmekte ki şunu iyi biliyoruz; girdi maliyetleri içerisinde sadece işçilik giderleri değil, hammadde gibi enerji gibi vergi gibi sosyal güvenlik gibi diğer yan girdiler de var. Vergi oranlarının artacağı bekleniyor. O nedenle biz asgari ücretin yıl boyunca net olarak ödenmesini öneriyoruz. Aksi halde eylül-ekim ayları itibariyle asgari ücrette 70 lira gibi bir daralmanın olacağını bekliyoruz? dedi.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir de, 2016´ya Türkiye´de ve dünyada ekonomik belirsizliklerle girileceğini ve bu durumun kendilerini endişeye sevk ettiğini belirterek, bu noktada bu yükü tek başına kaldıramayacaklarını kaydetti. Demir, bin 300 lira rakamına itiraz etmediklerini ve bunu hükümetle birlikte ellerini taşın altına koyarak çalışma hayatında sosyal refahı arttıracak çalışmaları yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu´nun ikinci toplantısı ise 10 Aralık Perşembe günü Türk-İş Genel Merkezi´nde gerçekleşecek. 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli