?ASGARİ ÜCRET EN AZ 1.750 TL OLMALI?
SİYASET 28.12.2016 13:44:37 280 0

?ASGARİ ÜCRET EN AZ 1.750 TL OLMALI?

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, asgari ücretin açlık sınırının altında tutulmasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu´ndaki görüşmelerde yaşananları ?Emekçiler adına tam bir skandal? olarak değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, hükümet, işverenler ve işçi sendikaları arasında süren asgari ücret görüşmelerinde yaşananların, emekçiler adına tam bir skandal olduğunu söyledi. CHP´nin asgari ücretin en az bin 750 TL olması gerektiği yönündeki görüşünü açıklayan İl Başkanı Barut, ?Benzinden, doğalgaza, elektrikten suya, meyveden sebzeye, en temel ihtiyaçlara kadar her şeye zam gelirken, asgari ücretin açlık sınırının altında tutulması kabul edilemez? dedi.

İŞÇİNİN HAKKINI SAVUNAN TEK PARTİ CHP

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Adana İl Emek Bürosu adına yaptığı açıklamada; Asgari Ücret Tespit Komisyonu´nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı´nın ?Asgari ücreti artırıp işvereni tedirgin etmeyelim?, işveren temsilcilerinin ise, aba altından sopa gösterip ?Asgari ücret artarsa, işçiler işsiz kalır? şeklinde bir tavır sergilediğine dikkati çekti.

Barut, ?14 yıllık iktidarlarında bir kere bile işçiden, emekçiden yana olmayanlar, bir kez daha emekçinin karşısında yer almaktadır. Ülkede işsizlik kol gezerken, üniversite mezunu işsizler ordusu oluşmuşken, vatandaş yoksullukla boğuşurken, AKP´nin derdi, tek bir kişinin hevesleri için rejimi değiştirmek ve bir tek adam diktası yaratmaktır.  Dolayısıyla Türkiye´de işçinin hakkını savunan ve emekçinin sorunun çözümü için çalışan tek siyasi parti CHP´dir? dedi.

EMEKÇİLER EVLERİNİ ISITACAK FATURALARI ÖDEYEMEZ DURUMDA

14 yılda emekçilerin ?az ücret, çok iş? eksenli bir çalışma düzenine hapsedildiğini, AKP iktidarında 19 binden fazla insanın iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini aktaran Barut, ?Türkiye´de emekçiler ölüme, güvencesizliğe, taşeron denen kölelik sistemine ve sendikasızlığa mahkum edilmişlerdir. AKP iktidarının yarattığı düzende, birileri ayakkabı kutularına milyonlar saklarken, emekçilerin ayakkabı alacak durumu yoktur. Birileri Kaçak-Saraylarında binlerce liralık çaylar içip keyif çatarken, emekçiler evlerini ısıtacak faturaları ödeyemez durumdadır? diye konuştu.

1300 LİRALIK ASGARİ ÜCRET ?İNSANLIK DIŞI´ BİR DURUM

Asgari ücretin Cumhuriyet Halk Partisi sayesinde bin 300 TL olduğunu kaydeden Ayhan Barut, ?CHP´nin asgari ücreti bin 500 liraya çıkarma sözü olmasa, emekçiler AKP iktidarı tarafından hala bin lira ile geçinmeye zorlanacaktı. 7 Haziran seçimlerinden hüsranla çıkan AKP, aylarca kaynak nerede diye sorarken bir anda o kaynağı bulmuştur ve asgari ücreti zoraki de olsa bin 300 lira yapmak durumunda kalmıştır. Ancak dört kişilik bir ailenin açlık sınırı  bin 432 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 665 lira iken, asgari ücretin bin 300 lira olması çok açık bir şekilde ?insanlık dışı´ bir durumdur. Bir kişinin geçim ücretinin bin 762 lira olduğu ülkede, asgari ücretin bin 300 lira olması, insanlara ?yeme, içme, giyinme, ısınma´ demektir? şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ

İktidarın, asgari ücretin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yüksek olduğunu söyleyerek gerçekleri çarpıttığını belirten Barut, önemli olanın asgari ücretin ne kadar olduğu değil, asgari ücretin alım gücü olduğunu vurguladı.

KAŞIKLA YAPILAN ZAM KEPÇEYLE GERİ ALINDI

Asgari ücretin satın alma gücüne bakıldığında, Türkiye´nin 26 OECD ülkesi arasında 20. sırada olduğuna, şiddetli kur artışlarının da vatandaşın alım gücünü alabildiğine düşürdüğüne dikkati çeken Barut, şöyle devam etti:

?AKP hükümeti ekonomideki beceriksizliğini emekçinin sırtına yükleyerek zamlarla ülkeyi yönetmektedir. Emekçiye büyük bir lütuf gibi gösterilen ve kaşıkla yapılan zam, kepçeyle geri alınmıştır. Benzinden, doğalgaza, elektrikten suya, meyveden sebzeye, en temel ihtiyaçlara kadar her şeye zam gelirken, asgari ücretin açlık sınırının altında tutulması kabul edilemez.?

ASGARİ ÜCRET EN AZ 1.750 TL OLMALI

Emekçilerin insani koşullarda yaşaması için, işçilerin yoksulluğa mahkûm edilmemesi için, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için, asgari ücretin en az bin 750 TL olması gerektiğini ifade eden CHP Adana  İl Başkanı Ayhan Barut, ?Bugün CHP iktidarda olsaydı, asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırılacak ve 1 Ocak´tan itibaren asgari ücret 1750 TL olacaktı. Sözümüzü yineliyoruz; CHP iktidarında asgari ücret, açlık ücreti olmayacaktır!? ifadelerini kullandı. 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı