SİYASET 13.03.2018 11:38:33 280 0

"Artan yokluk ve yoksulluk, şans oyunlarına talebi yükseltti"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in şans oyunlarıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl satılan piyango bileti ve şans oyunlarından, 1 milyar 394 milyon 191 bin TL vergi ve kamu payı kesildiğini açıkladı. 64 mil

ŞANS OYUNLARINDA USULSUZLUK SÖYLENTİLERİ DOĞRU MU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde ´Şans oyunlarında hile´ iddialarına TBMM gündemine getirdi. Ömer Fethi Gürer, Devlet eliyle oynatılan şans oyunlarda (Milli Piyango, İddia, Sayısal Loto, Şans topu) büyük ikramiyelerin, 15 Temmuz öncesinde belirlenen kişilere çıkarıldığı yönünde söylentilerin olduğunu ifade ederek, "Kurumların bu yönde yaptığı inceleme var mıdır? Oyunlarda istenen kişiye ikramiye çıkarılması olası mıdır? TRT kanalında yapılan çekilişlerin farklı nedenlerle yapılmadığı ifade ediliyordu. Bu tür kişiye özel işler için kaldırıldı yönünde iddialarda incelenmekte midir? Yargıya intikal eden şans oyunlarına yönelik davalar var mıdır? Ülke genelinde şans oyunlarını oynayan 2017 yılında kişi sayısı kaç olmuştur? Sağlanan vergi geliri ne kadardır? Hangi kurumlara kaynak aktarılmıştır?" şeklinde sorular yöneltti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango İdaresinin bütün işlemlerinin; İdare Müfettişleri, Sayıştay ve TBMM KİT Komisyonu tarafından denetlendiğini belirterek 20.000 TL ve üzeri ikramiye kazanan talihlilere ait kimlik bilgileri Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına düzenli olarak bildirilmekte olduğunu ifade etti.

KAZANACAK NUMARALAR ÖNCEDEN BELİRLENEMEZ

Milli Piyango İdaresi tarafından düzenlenen şans oyunlarına ait çekilişlerde herhangi bir numarayı ya da sayı grubunu belirleme ihtimalinin olmadığını anlatan Bakan Ağbal, tamamen tesadüfe dayalı rakamların düşmesiyle ikramiye kazanacak numaralar belirlendiğini açıkladı.

Bakan Ağbal, "Çekilişler, halkımıza ve medyaya açık olarak çekiliş heyeti tarafından Noter gözetiminde gerçekleştirilmekte ve çekilişe ilişkin tüm işlemler baştan sona kayıt altına alınmaktadır. Çekiliş işleminin sonuçlanmasını müteakip, çekiliş sonuçları anında basın yayın kuruluşlarına bildirilmekte, ayrıca İdarenin internet sitesinde de canlı olarak yayınlanmaktadır" dedi.

YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ DAVA YOK

Milli Piyango İdaresinin kurulduğu 1939 yılından bu güne kadar gerçekleştirdiği binlerce çekilişi hiçbir problem olmadan, şeffaf bir şekilde gerçekleştirdiğin ve hiçbir çekilişinde usulsüzlük tespit edilmediğini alan Bakan Ağbal, Yargıya intikal eden şans oyunlarına yönelik herhangi bir davanın da bulunmadığını belirtti.

VATANDAŞ ŞANS OYUNLARINA YÖNELDİ: 1 YLDA 1.4 MİLYAR KOLON SAYISAL LOTO OYNANDI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2017 yılında; sayısal oyunlarda oynanan kolon sayısı 1.419.156.582, satılan piyango bilet adedi 64.828.430 ve hemen kazan bilet adedi 256.839.500´dür.

2017 yılında; Katma Değer Vergisi 466.497.663 TL, Şans Oyunları Vergisi 261.198.368 TL, Hazine (Ayget) 12.593.987 TL, Kamu Payı 653.901.869 TL olarak gerçekleşmiştir.

5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunun "Kamu payının dağıtımı" başlıklı 7 nci maddesi kapsamında, gerçekleşen Kamu Payı, Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birim hesabına yatırılarak bütçeye gelir kaydedilmektedir.

Yıllık kamu payı tahmini dikkate alınmak suretiyle Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine ödenek konulmaktadır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun yılı bütçesine ödenek ayrılırken bu paylar dikkate alınmaktadır" açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hükümetin şans oyunları ile yoksul dar gelirli halkı sömürdüğünü  ve artan yokluk ve yoksulluğun şans oyunlarına talebi yükselttiğini belirtti. Gürer, "Şans oyunlarını bir gelir kapısına çeviren hükümet bu yolu kullanıp gelir sağlarken fakir fukara kimi zaman ekmek parası ile ya çıkarsa diye bu alana yönelmektedir. Olay şans olayı boyutunu aşmış durumdadır. Hükümet bu alanda da işine geldiği gibi davranmaktadır. Şans oyunu günah diye ahkam kesenlerin elinde şans oyunları zirve yapmıştır. İşlerine geldiği gibi davranan hükümet döneminde şans oyunları çeşitlendirip yurttaşa daha çekici gelecek uygulamalar yaratılmıştır. Fuhuş, uyuşturucu, kumar,  kadın cinayeti ile karnesi bozuk hükümet şans oyunları ile de yoksulların umutlarını  kullanmayı ve sömürmeyi  yaygınlaştırmıştır. Bu oyunlar varlıklılar için  değil cebinde son kuruşunu ya çıkarsa diye bir umut yatıranlara oynatılmaktadır. Devlet fabrikaları satıp kurumları yok ederken nedense şans oyunlarını çok sevmiştir. Bu oyunlar öncelikle büyük tutarlara ulaşan ve katlamalı olanlar için düzenlemeye gidilmelidir" dedi.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli