?´ARABESK AYDOĞAN TAYFUR LA NEFES ALACAK´´
KÜLTÜR SANAT 19.09.2016 09:51:18 22319 0

?´ARABESK AYDOĞAN TAYFUR LA NEFES ALACAK´´

TRT´de 20 eseri bulunan, ayrıca 10 albüm yapan Aydoğan Tayfur amcası Ferdi Tayfur´un rahatsızlığı, İbrahim Tatlıses´in vurulması, Müslüm Gürses´in yaşamını yitirtmesi ve Orhan Gencebay´ın şu an müzik adına bir şey yapmaması nedeniyle müzikte oluşan o büy

/resimler/2016-9/27/0953388278573.jpgBabasını kaybettiğinde cenazesinde bulunmamasından dolayı amcası Ferdi Tayfur´la görüşmeyen Aydoğan Tayfur, ülkemizde müziğin ve sanatçının önem ve değeri olmadığını belirtip; devleti, sanatçıyı, bir dönem arabeskten yararlananları eleştirirken;  halkın günlük yaşantısı olan arabeskin ölmesinin mümkün olmadığını, pop yapıyoruz diyenlerin farkında, dünyada ritm şekli en zengin müzik olan arabeskin alt yapısını kullandıklarını iddia etti.

                                                                                                       Cumali Karataş

***Sevgili Aydoğan Tayfur müzikle ne zaman ve nerde tanıştınız?

--- Ben müzikle ortaokul çağlarında tanıştım. Tabii içimde daha küçük yaşlarda da müzik aşkı vardı zaten. Benim yaşıtlarım sokakta oynarken ben evde genel olarak o zamanlar rahmetli Neşet Ertaş, Ahmet Sezgin, Nuri Sesigüzel gibi dönemin tanınmış ses sanatçılarının türkülerini radyodan dinlerken hep onlarla beraber söylemeye çalışırdım. Bu büyük bir aşktı benim için.

/resimler/2016-9/27/0955221718164.jpg***Besteleriniz var, bağlama çalıyorsunuz? Gerek ses, gerek saz vb. olarak herhangi bir müzik eğitimi aldınız mı?

---O zamanlar bu günkü gibi dersler ya da kurslar bu kadar yaygın değildi. Zaten çocukluğum, okul giderlerimi karşılamak amaçlı okuldan artan zamanlarda çıraklık yaparak geçti. Bir terzinin yanında çıraktım, kursa gitmeye falan ne zaman ne de para yoktu ki.

***Ünlü ses sanatçısı Ferdi Tayfur´un yeğenisiniz? Müzikal konularda ondan yararlandığınız, bir şeyler öğrendiğiniz oldu mu?

---Evet saz çalmayı amcam Ferdi Tayfur´u saz çalarken seyrederek çözdüm. O zamanlar daha meşhur olmamıştı Yüzüne hiç bakmazdım seyrederken sadece ve sadece ellerine bakardım. Böyle böyle çok uğraştım ve öğrendim şimdi saz çalıp bestelerimi kendim yapıyorum çok şükür.

---Bestelerinizin güftelerini de yazıyorsunuz bazen? Şiir yazıyor musunuz? Bu konuda bir iddianız var mı? Yazdığınız şiir ya da güfteler başka besteciler tarafından besteleniyor mu?

---Benim şarkılarımın sözleri tabii ki çoğunlukla benimdir en güzel şekilde yazmaya özen gösteririm. Sözlerimin başka bestek3ar arkadaşlarımın bestelemesine gerek olmadı, zaten ben kendim besteliyorum.

***İlk bestenizi ne zaman yaptınız? Adı nedir?

---Sazı ilk çözüp çalmaya başladığım zamanlarda yapmıştım ilk bestemin adı ?Gelsen Ne Olur?dur.

***İlk kaset ya da albümünüzü ne zaman çıkardınız ve bugüne kadar toplam olarak kaç kaset ya da albüm çıkardınız?

---İlk profesyonel albüm çalışmamı bin dokuz yüz doksanda yapmıştım. Bayağı çok satmıştı. O albümüm adı ?Tövbe? (Kadir Mevlam)/?Kara Gözlüm?dü. Toplamda 10 albüm yaptım.

***Sazın dışında çaldığınız enstrümanlar var mı?

---Bestelerimi hazırlarken org da kullanıyorum. Yani, bestelerime yetecek kadar org da çalarım.

***Arabesk diyorsunuz? Arabesk nasıl bir müziktir sizce; hâlâ günümüzde geçerli mi?

---Evet arabesk? Biz millet olarak yaşıyoruz zaten, yani bu bizim bir yaşantı tarzımızdır. Halkın günlük yaşantısı olan arabeskin ölmesine yok olmasına imkan var mı? Zaten yaşıyoruz onu. O yüzden arabesk hep vardır ve olacaktır çünkü biz duygulu bir milletiz.

***Arabesk için bir dönem yoğun olumsuz eleştiri vardı, bu konuda ne diyeceksiniz?

/resimler/2016-9/27/0955515468688.jpg--- Şimdi bu konuda söyleyeceğim çok ama çok şey var. Hepsini diyecek olduğum zaman sayfalar hatta kitaplar dolusu söz çıkar ağzımdan. O zamanlar arabesk filmleri çekilirken o filmlerin başrol oyuncuları ile film çekebilmek için sıraya giren çok bayan oyuncular bile pop müziğinin şatafatına kapılmış, arabeskten yıllarca ekmek kazanmış olanlar arabeski kötülemeye ve hor görmeye başlamışlardı ama hepsi yanıldı yanlış olanı seçtiler. Bu gibi insanlar arabesk müziğe ihanet edenler bunun cezasını çektiler ve çekeceklerde. Bizim arabeskten servetler kazananlar iki kelimeyi bir araya getiremeyip olanlara boyun eğdiler ya da eğmek zorunda kaldılar. Bir işi yapıyorsan, o işi temelden bileceksin. Arabesk nedir bileceksin ki arabeskçi olabilesin bilmezsen savunamaz çıkıp televizyonlarda kem küm eder kalırsın. Yukarıdaki sorunuzda da belirttiğim gibi arabesk bizim millet olarak yaşadığımız bir hayat biçimidir o yüzdendir ki arabesk bizde ölmez, ölmez arabesk

***Amcanız olan Ferdi Tayfur ile aranızda bazı sorunlar olduğu yönünde zaman zaman basında çıkan haberleri anımsıyorum? Geçmişte mi kaldı bu konu?

---Hayır, ben tükürdüğünü yalamayan bir insanım. Bu huyumu hiç sevmem ama yalakalık yapmak elimde değil işte ne yapayım. Amcamla yedi yıldır konuşmuyor ve görüşmüyorum da. Neden diyecek olursanız cevabım aynen şu olur. Biz Türk milleti olarak örf ve adetlerimizi büyüklerimizden öğrendik, küçüklerimizde bizden öğrenecekler. Bizim törelerimizde aileden biri vefat ederse ki, vefat eden ailenin en büyüğü ise, iki elimizde kanda olsa işimizi gücümüzü bırakıp o cenaze evine gider insanlık görevimizi yerine getiririz. Benim babam, yani Ferdi Tayfur´un abisi vefat etti, Allah gani gani rahmet eylesin babacığıma melek gibi bir insandı. Amcam babamın cenazesine gelmedi bu olay onu bende tamamen sildi. Gelmemesinin sebebi de ?neymiş efendim, İstanbul´da klip çekiyormuş da bilmem ne, bilmem ne, sudan bahane bunlar. İşte bu yüzden ben amcamı kendimden komple sildim. İşim olmaz benim.

            S***Niteliğin sayılarla işi olmasa da şunu sormak isterim? Bugüne kadar kaç beste yaptınız, bunların kaçı TRT repertuarındadır. .

---Allah´a şükür TRT repertuarında yirmiye yakın eserim var söz, müzik bana ait olmak üzere. Bu benim için gururdur, mutluluktur; ne mutlu bana ki şarkılarım TRT de çalınıyor.

            ***Bestelerinizi nasıl bir ortamda yapıyorsunuz?..

/resimler/2016-9/27/0956294219435.jpg---Genel olarak bestelerimi duygularımla baş başa kalabileceğim bir ortamda yapmam gerekir. Çünkü en küçük bir olumsuzluk konsantremi bozarsa o anda hemen bırakırım ve tekrar böyle duygularımla sevgilerimle aşklarımla baş başa kalabileceğim bir ortam bulana kadar bu süreç bazen uzun, bazen de çok kısa olabilir tabii. Kaldığım yerden tekrar başlar ve uğraşıp en iyi şekle getirip bitiririm.

            13***Başka bir sanat dallarıyla ilişkiniz oldu mu?

            13----Hayır müzik, arabesk tek sanat dalımdır benim. Başka dönekler arabeski çekinilecek bir şey kötü, hatta öcü gibi görürken ben, ´´Arabesk benim? diye haykırabilirim, kimseden korkum olmadan.

            ***Genel anlamda müziğin bugünkü durumunu nasıl buluyorsunuz? Olumsuz bir yanıtınız varsa, bunun nedeni nedir sizce?

            ----Günümüzde bizim müziğimiz söz konusuysa; maalesef ayaklar altında bizim müziğimiz. ´´Neden´´ derseniz? Ülkemizde olan diğer değerler gibi müziğimizde değer biçilemeyecek konumdadır aslında. Ülkemizde maalesef müziğin ve sanatçının hiçbir değeri yoktur. Bu halk için yıllarını veren ve ölüp giden birçok abilerimize bakarsak ki bunların en önde geleni rahmetli Neşet Ertaş´tı, rahmetli Mahsuni idi. Yaptıkları türkülerin sözlerini açıklayabilmek için ben parşömenler dolusu yazılar yazmam gerekir, böylesine değerli bir abillerimizdi Neşet Ertaş ve Mahsuni. Bizim tabiiyetimizde var sanırım böyle değerlerimiz ancak öldükten sonra kıymete biniyor ve paylaşılamıyorlar. Yapmacıktan figanlar, feryatlar kopuyor şöyle iyiydi, böyle iyiydi diye. Bence bu feryat figan göstermelik birer şovdur,  başka bir şey değil. En başta sanat ve sanatçının devlet nezdinde değeri olsaydı müziğimiz böyle ayaklar altına düşmezdi. Devletin sanatçıya hiçbir şekilde önem verdiğine ben inanmıyorum. Haklarımız devlet tarafından hiç korunmuyor desteklenmiyoruz; oysa Avrupa´da millet sanatçısına toz kondurmuyor ve devlet sanatçısını hem koruyor hem de destekliyor. Ben yıllarca Avrupa´da yaşadım ama hiç çöplükte kendine yiyecek ararken ölen bir sanatçı görmedim?Ama ülkemizde?.???

            ***Müziğin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

            ---Evet müziğimizin geleceği?.. Çokları belki karamsar olabilir ancak ben öyle görmüyorum. Nasıl ki, tarih tekerrürden ibaretse müzikte öyle olacak. O sahte mutluluk yaratan, pop denilen, bizim kültürümüzle, bizim örf ve adetlerimizle hiçbir şekilde bağdaşmayan müziğin terkedilmesi ve kendi özümüze dönmemiz halk olarak çok yakındır. Çünkü pop yapıyoruz diyenler, şimdilerde farkında olmadan arabesk alt yapıları kullanıyorlar haberleri yok. Dünyada ritm şekli en zengin müzik arabesk müziktir. Ben kendi adıma söylüyorum, tüm bestelerimde bu vardır zaten. Bir şarkıda en az üç değişik ritm kullanır, ayrıca aranağmeleri mümkün olduğunca değişik melodilerden yaparım. Arabesk tekrar dönüyor?

            ***Sizin, geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?

            ---Benim gelecek için düşündüğüm yine müzik, yine müziktir. Amcam Ferdi Tayfur´un rahatsızlığı, İbo´nun vurulması, Müslüm abimin vefat etmesi, Orhan abiminde şu an müzik adına bir şey yapmamasından dolayı müzikte oluşan o büyük boşluğu doldurmak görevi bana veriliyor. Nasıl mı? Günümüzde sosyal medya olayları gerçekten çok büyük yankılar uyandırıyor. Zamanında Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay Müslüm Gürses ve İbo fanatikleri şimdilerde hep bana yazıyorlar. Ne diyorlar biliyor musunuz?´´Abi biz o eski şarkılarla büyüdük o şarkıları ezberledik, onlar miyadlarını doldurdular ama bize yeni şarkılar lazım; bizim bu yöredeki tek adayımız sensin, ne olur sen de kenara çekilip, bizleri şarkısız, müziksiz bırakma. Bundan sonra o lezzetteki şarkıları bize ancak sen verebilirsin. Sen ki kendi bestelerini yapan, sen ki kendi sözlerini sen yazabilen ve yorumlayansın; o yüzden bu büyük boşluğu sen doldurabilirsin´´ diyorlar. Bundan sonraki işim de, bu gücümde bu olacak. Ben arabesk dinleyicilerimi nasıl kırabilirim ki. Yola devam?

            ***Müzikte, diğer alanlarda, beğendiğiniz sanatçılar kimlerdir?

            ---Ne sanatçısı?.. Şu an gerçekten kalıcılık özelliği olan bir kişi var mı? Hepsi soytarı? Ben on albüm yaptım hâlâ kendime sanatçıyım diyemiyorum ama günümüzde iki şarkı ezberleyen sanatçıyım diyebiliyor bu nedir? Soytarılıktır.

            ***Röportaj için teşekkür ederim?

            ***Ben teşekkür ederim. Sizler olmazsanız biz sesimizi sözümüzü dinleyenlerimize nasıl duyurabiliriz ki. Basının, benim gönlümdeki yeri bambaşkadır. Tüm dinleyenlerimize sizin aracılığınızla sağlık ve esenlikler diliyor ve onları sevgiyle selamlıyorum?.


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli