ARA SEÇİMLERDE TRUMP´A FREN: TEMSİLCİLER MECLİSİNDE DEMOKRATLAR ÇOĞUNLUĞU ALDI
DÜNYA 7.11.2018 11:49:37 290 0

ARA SEÇİMLERDE TRUMP´A FREN: TEMSİLCİLER MECLİSİNDE DEMOKRATLAR ÇOĞUNLUĞU ALDI

Amerika´daki kritik ara seçimlerde sonuçlar belli oluyor. ABD basınına göre Demokratlar Temsilciler Meclisi´nde çoğunluğu Cumhuriyetçiler´in elinden alırken, Cumhuriyetçiler ise Senato´daki çoğunluklarını korudu.

Amerika´da haftalardır gündemin bir numarası olan ara seçimlerde Temsilciler Meclisi´nin tamamı olan 435 sandalyeyle, 100 üyeli Senato´nun 35 üyesi ve 36 valilik pozisyonu için yarışıldı.

Seçimden önce Cumhuriyetçiler Kongre´nin her iki kanadı, Temsilciler Meclisi ve Senato´da üstünlüğe sahipti. ABD´de Kongre´nin iki kanadından biri olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi´nde üstünlüğü sağlamak için 218 sandalyeye ulaşmak gerekiyor. Temsilciler Meclisi´nin komiteleri aracılığıyla soruşturma başlatma yetkisi bulunuyor. Ayrıca, başkanların azil süreci de Temsilciler Meclisi´nde başlatılıyor.

6 Kasım ara seçimlerinin şu ana kadar kesinleşen sonuçları itibarıyla Temsilciler Meclisi´nde Demokratlar çoğunluğu elde etti. NBC´nin geçtiği rakamlara göre, 435 üyeli Temsilciler Meclisi´nde Demokratlar´ın 229, Cumhuriyetçiler´in de 206 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor.

Senato´da ise 49´a karşı 51´lik çoğunluğa sahip Cumhuriyetçiler bu çoğunluklarını korumanın ötesinde, Demokratlarla aralarındaki farkı daha da arttırdı.

Kritik eyaletlerden Texas eyaletindeki senatörlük seçimi Demokrat aday Beto O´Rourke´la Cumhuriyetçi senatör Ted Cruz arasında kıyasıya yarışa sahne oldu. Amerikan medyasına göre, Cruz yarışı az farkla kazandı.

Bir başka kritik eyalet Florida´da da Cumhuriyetçiler hem Senato hem de valilik seçimini kazandı. Cumhuriyetçiler Kuzey Dakota, Missouri ve Indiana´da da Demokrat senatörleri yerinden etti.

Başkan Trump, sonuçların şekillenmeye başlamasından sonraki ilk açıklamasında, "Bu gece muazzam bir başarıydı. Herkese teşekkürler" dedi. Trump açıklamasını Twitter üzerinden yaptı ve sunları kaydetti:

 ?Muazzam bir başarı. Herkese teşekkürler? dedi. Senato´da Cumhuriyetçiler çoğunluğu sağladı. Temsilciler Meclisinde ise Demokratlar üstünlüğü Cumhuriyetçilerin elinden aldı. Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Demokratların ele geçirmesine karşılık Trump, bu sonuçları muazzam olarak karşıladı. Trump paylaşımında, "Muazzam bir başarı. Hepinize teşekkürler?

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte Temsilciler Meclisi başkanlığı için adı geçen isimlerden Demokrat Nancy Pelosi seçim sonuçlarına yönelik ilk açıklamasında ülkenin çıkarına olacak konularda partilerüstü uzlaşı çağrısı yaptı. Pelosi 2007 yılında Temsilciler Meclisi´nin ilk kadın başkanı olmuş ve Demokratlar çoğunluğu kaybedene kadar 4 yıl bu görevi yürütmüştü.

Seçimlerde iki Müslüman kadın Demokrat Parti´den Temsilciler Meclisi´ne girdi. Rashida Tlaib Michigan´dan, Ilhan Ömer de Minnesota´dan milletvekili seçildi.

Bu arada seçimlerde yarışan eşi Türk asıllı Lauren Arikan da, Maryland eyaleti meclisine girmeyi başardı. Arikan, Amerika´da bir eyalet meclisine milletvekili olarak seçilmeyi başaran Türk soyadlı ilk kişi oldu.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı