AOSB´den
EĞİTİM 21.09.2017 10:59:01 300 0

AOSB´den "Kalite Yönetimi" semineri

Firmaların kalite yönetimi konusunda bilgilendirilmesi amacıyla organize edilen seminer, AOSB Ceyhan Salonu´nda gerçekleşti.

Seminerde Adana Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi´nden Öngün Ükelge ve Ceyda Aşkun Mısırlıoğlu, katılımcılara; kalite, kalite yönetim sistemleri, ISO 9001-2015 revizyonları ile kalite dışındaki yönetim sistemleri ve faydaları hakkında bilgiler verdi.

ISO 9001, 180´DEN FAZLA ÜLKEDE UYGULANDI

Kaliteyi, "var olan özelliklerin şartları karşılama derecesi" olarak tanımlayan Öngün Ükelge, daha sonra ISO 9000 serisi standartlarını ve Kalite Yönetim Sistemi´nin tarihsel gelişimini anlattı. İlk kez 1987 yılında yayımlanan ISO 9001´in İngiliz Savunma Bakanlığı Standardı BS5750´yi esas aldığını ve zaman içerisinde pek çok değişikliğe uğradığını ifade eden Ükelge, 2012 yılında ISO tarafından yapılan bir araştırmaya göre 180´den fazla ülkede, 1,1 milyondan fazla kuruluş tarafından uygulandığını kaydetti.

Ükelge, şimdiye kadar oluşturulmuş en yaygın, en uzun ve başarılı yönetim sistemi olan ISO 9001´in amacının, geliştirilmiş operasyonel tutarlılık ve sürekli iyileşmenin sağlanması ile müşteri memnuniyetinin arttırılması olduğunu dile getirdi.

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Diğer konuşmacı Ceyda Aşkun Mısırlıoğlu da Kalite Yönetim Sistemi´nin kurumlara; müşteri memnuniyetinin sağlanması, verimlilik ve motivasyonun artması, kurum kültürünün gelişmesi, ihalelere girebilme, müşteri şikayetlerini azalması, rekabet gücünün artması, kurum içi bilgi ve veri arşivinin oluşturulması, kalitesizlik maliyetlerinin azalması, ihracat imkanlarının artması, çalışan memnuniyetinin artması, iç ve dış iletişimin gelişmesi, Pazar payının artması, işlerin ilk seferde doğru yapılabilmesi, firma imajının artması, hurda ve ıskartaların azalması gibi avantajlar sağladığını kaydetti.

REVİZYON NEDENLERİ

ISO 9001´in revizyon nedenlerine de değinen Mısırlıoğlu, bu nedenleri; "Değişen dünya koşullarına uyum sağlamak; standardın, tüm ilgili tarafların artan beklentilerini yansıtmasını güvence altına almak; kuruluşun müşterilerini tatmin etme yeteneğini güçlendirmek; giderek daha çok ön plana çıkan hizmet sektörüne uygun bir yapı sunabilmek; kuruluşların gelecek için tutarlı olmasını sağlamak; diğer yönetim sistemleri ile entegrasyonu sağlamak; kuruluşun faaliyet gösterdiği alanlarda, artan karmaşık çevresel değerleri de dikkate almak" olarak sıraladı.

KALİTE YÖNETİMİNİN VAZGEÇİLMEZİ; RİSK ESASLI DÜŞÜNCE

Ceyda Aşkun Mısırlıoğlu, etkin bir kalite yönetim sistemine ulaşmanın vazgeçilmez temelinin, risk esaslı düşünce olduğunu da dile getirerek, şöyle konuştu:

"Risk esaslı düşünce kavramına uluslararası standardın önceki revizyonlarında da işaret edilmektedir. Bu standardın gerekliliklerine uyabilmek için kuruluş, risklere ve fırsatlara yönelik olarak plan yapmak ve aksiyon almak durumundadır. Kuruluşun hem risklere hem de fırsatlara yönelmesi, kalite yönetim sisteminin etkinliğinin artmasına, iyileştirilmiş sonuçlar elde edilebilmesine ve olumsuz etkilerin önlenebilmesine temel oluşturur. Kalite Yönetim Sistemi´nin en kilit amaçlarından bir tanesi önleyici olarak görev yapmasıdır. Bu nedenle 2015 revizyonunda önleyici faaliyetler için ayrıca bir madde tanımlanmamıştır."

Risk yönetim süreçleri hakkında hiçbir resmi metot zorunluluğu olmadığına dikkati çeken Mısırlıoğlu, "Kuruluşlar nasıl bir risk yönetim metodu geliştireceklerine kendileri karar verebilir. Kalite Yönetim Sistemi´nin tüm süreçleri kuruluşun kendi hedeflerini yakalama kabiliyeti kapsamında aynı riske sahip değildir veya tüm kuruluşlar için belirsizliğin etkileri aynı olamaz" ifadelerini kullandı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli