AOSB Y.Kurulu Başkanı Sütcü:
GÜNDEM 23.06.2017 09:35:40 436 0

AOSB Y.Kurulu Başkanı Sütcü:"Hedefinizi belirleyin, kaybetmekten korkmayın"

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Girişimcilik Ekosistemi Derneği tarafından düzenlenen "Patronluk Dile Kolay" seminerinde, genç girişimcilere sanayiciliğe başlama hikâyesini anlattı.

Türkiye´nin en büyük dokunmuş ve örülmüş plastik ambalaj üreticilerinden Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi A.Ş´nin de yönetim kurulu başkanı olan Bekir Sütcü, Çukurova Kalkınma Ajansı´ndaki seminerde, babasının yanında çuval ticareti ile başlayan ve sanayiciliğe uzanan iş hayatında karşılaştığı zorlukları ve dönüm noktalarını genç girişimcilerle paylaştı.

Ticaret hayatına çok küçük yaşlarda atıldığını, o dönemde iş hayatından büyük beklentileri olmadığını ifade eden Sütcü, "Özellikle belli başlı fabrikaların mal alımlarında bizzat kendim bulunurdum. O dönemde Adana´da Sabancı Holding´in kurduğu bir plastik ve çuval fabrikası vardı. Oraya gittiğimde hep şunu düşünürdüm. Bunlar bu işi nasıl yapıyorlar? İçeriye girerdim, çalışanları izlerdim. Demek ki hep harddiske atmışım" dedi.

"BİR FUARLA HER ŞEY DEĞİŞTİ"

Bir fuarla bütün iş hayatının değiştiğini anlatan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, şöyle devam etti:

"1995 yılında bazı meslektaşlarımız Almanya´ya fuara gidiyorlar. ´Ben de geliyorum´ dedim. ´Öyle kafana göre gidemezsin, önceden hazırlık yapman gerekir´ dediler. Fuarlara 6 ay, 1 yıl önceden hazırlanılıyormuş, sonradan öğrendim. İstanbul´dan bir aracı buldum ve hemen ilk kez pasaport çıkarttım. Vizeyi aldım. Almanya´nın yolunu tuttum. Uçağa bindim ama dizlerim tir tir titriyor. ´Acaba orada bizi karşılayacaklar mı?´ diye kendi kendime soruyorum. Çünkü biz yıllarca babamızın yanında çalışmışız. Bir şeyler oluşturmaya çalışmışız ama şimdi bambaşka yere gidiyoruz. Ömrünüzde ilk kez yurt dışına çıkıyorsunuz. Aklınızda sürekli soru işaretleri var. Gittim ve 11 gün kaldım. Hayatımda en büyük dersi bu fuarda aldım, gerçek girişimciliği orada öğrendim."

"´BABANIN İYİ KÖTÜ BİR İSMİ VAR, ONDAN DA OLACAKSIN´ DEDİLER"

11 günün sonunda makine siparişi verip yurda döndüğünü belirten Bekir Sütcü, "Makine siparişi verdim ama ne makineleri kuracak yer var ne arsa var ne de ekip var. Benden 2 yaş küçük kardeşim var, düşünüyorum makineleri aldığımı kardeşime nasıl söyleyeceğim? Söylesem ´ne yapacağız ağabey´ diyecek. 2 günün sonunda söyledim. ´Bak kardeşim, ben şu şu makineleri aldım´ dedim. ´Yok ya´ dedi. Ancak, o gün en son teknoloji ne ise o makineyi aldım. Allah rahmet eylesin bir ağabeyimiz ´Oğlum iyi kötü babanın bir ismi vardı, ondan da olacaksın´ dedi. Biz babamızı 1992 yılında kaybettik. Ben babadan sonra sanayici oldum" diye konuştu.

"SANAYİCİLİĞİ, MAKİNELERİ SİPARİŞ ETTİKTEN SONRA ÖĞRENDİK"

Makineleri sipariş ettikten sonra öncelikle "Sanayicilik nasıl yapılır?" onu öğrendiğini kaydeden Sütcü, "Sanayiciliği sadece fabrikalara girdiğimiz kadar biliyoruz. Sanayicilik nedir? Fizibilite nedir? Nasıl yapılır? Onlardan bir haberiz. Herkesin bir hayali vardır. Benimde hayalim buydu. Organize sanayi nerede? Yolunu bilmiyoruz. İnşaat nedir? Bilmiyoruz. İlk tesisi AOSB´de kurmaya karar verdik. Ve biz 6 ay içerisinde üretime geçtik. Bana hep ´OSB dağın başı, orada ne yapacaksın´ dediler. Bugün AOSB´nin yönetim kurulu başkanıyım. Tabii o zaman ne elektrik var ne su var" ifadelerini kullandı.

"BİLGİYE VE ÖĞRENMEYE AÇ BİR İNSANIM"

Gençlere tavsiyelerde de bulunan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, "En iyi iş, bildiğiniz iştir. Biz alım satımını yaptığımız işin makinelerini alıp kurduk. Ben bilgiye ve öğrenmeye aç bir insanım. Bütün bu yaşadıklarımdan şunu öğrendim. Yeri gelecek kaybedeceksin. Hedefini koyacaksın, cesaretli olacaksın. Yılmadan, bıkmadan, usanmadan yoluna devam edeceksin" şeklinde konuştu.

İş dünyasındaki başarılarıyla isimlerinden söz ettiren Zuhal Mansfield ve Gürtan Ergene´nin de konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden tarafından konuşmacılara plaket verildi. Daha sonra, uygulamalı girişimcilik eğitimine katılan 29 kişiye sertifikaları dağıtıldı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli