ANKARA´DA DÜZENLENEN TOPLANTIDA YARGININ SORUNLARI ELE ALINDI
SİYASET 30.11.2018 13:52:44 733 0

ANKARA´DA DÜZENLENEN TOPLANTIDA YARGININ SORUNLARI ELE ALINDI

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Ankara Hakimevi´nde düzenlenen ?Yargı Reformu Stratejisi ve Stratejik Plan ? toplantısına Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük katıldı.

Toplantıya; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Yıldız Seferinoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve  baro başkanları, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve çok sayıda davetli katıldı.  

Toplantıda; hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, Avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri tartışıldı.

Toplantı, coğrafi bölgeleri temsilen tesbit edilen baro başkanlarımızın, TBB yönetim  kurulu üyelerinin, disiplin kurulu başkanının, bazı yerlerin başsavcılarının, komisyon başkanlarının, dekanların ve bürokratların katılımıyla yuvarlak masa toplantıları şeklinde devam etti.

Baro Başkanı  Av. Veli Küçük, "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ve "Adli Yardım" konularının ele alındığı "yuvarlak masa" toplantısına katıldı.

Av. Veli Küçük, yargı ve adalet mekanizmasının sorunları, çözüm yolları ve avukatlık sınavıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Ülkenin adalet sistemine ilişkin onarıcı hususlara dikkat çekti.

Türkiye´de yargı kurumunun zedelendiğini, yargının siyasete göbekten bağlandığını belirten Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, "Avukatlık mesleğini ifa ederken; yasalardan, ülke ekonomisinden, açıklanan yargı paketlerinden ve uygulamalardan kaynaklanan sorunlar yaşamaktayız. Ayrıca, ekonomik, sosyal, sağlık, hukuk eğitimi sorunlarının yanı sıra bürokrasiden, hâkim-savcı keyfiyetinden kaynaklanan  bir yığın olumsuzlukları da görmekteyiz.  

Üzülerek belirtmek gerekirse; mesleki sorunların her geçen gün artarak büyüdüğü bir dönemden geçilmektedir.

Yıllardır çözülemeyen ve üzerine ciddi bir şekilde gidilmeyen bu sorunları yaşayan meslek grubu olarak en üst düzeyde tartışmak, çözüm getirmek ve bu platformdan çıkacak sonuçların dikkate alınarak yaşama geçirilmesini dilemekteyiz.

Güzel ülkemizde hukuk sistemi ne yazık ki durmak üzere... Acilen yargı reformuna ihtiyacımız vardır. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarından uzlaşma sadece hukuk fakültesi mezunları tarafından yapılmalı, arabuluculukta zorunlu taraf vekilliği getirilerek vekalet ücretleri adli yardım içinde oluşacak özel fondan karşılanmalı, ücretler gerçekçi ve ciddi miktarlara çıkarılmalı, vergiden muaf olmalıdır. Adliyenin dosya yükünü azaltmaya çalışırken adalet kavramı feda edilmemeli, örselenmemeli. Yargıda güveni yeniden tesis edecek adımlar atılmalıdır. Yargı mensuplarının bağımsızca çalışabileceği ortamın yaratılması gerekmektedir." dedi.

 

Açılışta sırasıyla, Adalet Bakan Yardımcısı, TBB Başkanı, YÖK Başkanı, Adalet Bakanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı yargının sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, konuşmasında hukuk fakültelerinde güncel öğrenci sayısının 83 bin olduğunu da açıkladı.

TBB Başkanı Prof. Dr. Av. Feyzioğlu yaptığı konuşmasında, en başta gelen taleplerinin "Hukuk Fakülteleri Devlet Yeterlilik Sınavı" olduğunu belirtti.  Adalet  Bakanı Abdülhamit Gül,YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de sınavın gelmesi önerisine destek verdiler.  

Prof. Dr. Av. Feyzioğlu, belirli kıdemdeki avukatlar için yeşil pasaport talebini de dile getirdi. Bakan Gül, bu konu hakkında da gerekli çalışmayı İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini ve sonuç alacaklarını ifade etti.

Hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağında;

Yargıya güven ve memnuniyet, yargının hızlandırılması, hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim ve savcı yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, yargı harçları ve adli yardım gibi konu başlıkları yer aldı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false