Anız yakılması insan eliyle oluşturulmuş bir çevre felaketidir
EKONOMİ 5.07.2018 12:33:10 1183 0

Anız yakılması insan eliyle oluşturulmuş bir çevre felaketidir

Biz de Varız Destekleme Derneği´nin ilk icraatı bilim insanlarından oluşan anız komisyonu yapılandırarak, anızın zararlarına dikkat çekmek, bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmak için harekete geçmek oldu.

/resimler/2018-7/5/1239010128022.jpgBiz de Varız Destekleme Derneği´nin ilk yönetim kurulu toplantısı Divan Oteli´nde yapıldı.

Biz de Varız Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mahir Fisünoğlu, Meryem Türktekin, Birsen Uçar, Şule Özülkü, Saadettin Dindar ve Prof. Dr. Banu İnanç, Başkan Esin Parlak yönetiminde toplandı.

Derneğin ilk etkinliği olan, üyelerin tanışma toplantısında Av. Yasemin Tanır´ın dile getirdiği ve Adana´da çevre kirliliğine ve doğanın tahribatına neden olan, insan sağlığını da olumsuz etkileyen anız yakılması sorununa yönelik farkındalık oluşturulması önerisini dikkate aldıklarını söyleyen Esin Parlak, hemen bir komisyon oluşturarak çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Anız Komisyonu´nda ÇÜ İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Fisünoğlu, ÇÜ Fen Edebiyat Fütültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez, Avukat Yasemin Tanır, Aile Hekimi Dr. Tuğrul Tunca´nın yer aldığını belirten Esin Parlak, komuoyunun anız yakılmasının zararları konusunda hassas olması gerektiğini ifade etti.

/resimler/2018-7/5/1240032160577.jpgTOPRAK; ÜRÜNDÜR, ZENGİNLİKTİR, VATANDIR...

ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İbrahim Ortaş´ın da destek verdiği anız komisyonunca yapılan açıklamada, toprağın; tüm canlıları içinde ya da üzerinde barındıran, doyuran, taşıyan, sarıp sarmalayan, koruyan, hayat veren ana olduğu belirtildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: ?Toprak; üründür, zenginliktir, vatan´dır. Toprak; bitki, böcek, sürüngen, kuş,memeli hayvanlar ve mikroorganizmalarla birlikte kompleks, canlı bir ekosistemdir.

Özellikle, buğday, arpa, yulaf, çavdar, çeltik ve mısır hasadından sonra tarlada kalan bitki atıkları anız olarak tariflenmektedir. Tarım zengini bir bölgemiz olan Çukurova´da çiftçilerimiz genel/yaygın bir uygulama olan ?Anız Yakma´ yöntemiyletarlayı ikinci ürüne hazırlamaktadırlar. Çünkü bu yöntem çiftçiler için; kolay, hızlı ve ekonomiktir.Oysa ki; anız yakmalar toprağın içinde ve üzerindeki tüm canlıları yok eden bir felakettir. Yangın sonrası ortam sıcaklığı 50-220?C´lere ulaşmakta, yaşam koşullarını dayanılmaz boyutlara taşımakta ve küresel ısınmaya olumsuz etki yapmaktadır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ KRONİK HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Oluşan çevre kirliliği, başta insanlar olmak üzere tüm canlıların yaşam kalitesini düşürmekte, akut ve kronik hastalıklara hatta ölümlere neden olmaktadır. Bir tarlada bilinçli oluşturulan yangın, rüzgar etkisiyle sıçrayan yangınlara ve hektarlarca ormanın, yaşam alanlarının yok olmasına, beklenmedik ciddi kazalara neden olabilmektedir.

ANIZ ÇOK KIYMETLİ BİYOLOJİK MATERYALDİR

Toprak, barındırdığı canlılarla verimli ve zengindir. Üzerinde yangın çıkarılmış topraklar tüm verim özelliğini kaybetmiş bir dolgu materyalinden ibarettir. 

Anız çok kıymetli biyolojik bir materyal olup, uygun tarım teknolojileri kullanılarak toprağa karıştırıldığı zaman, toprak için zengin organik madde sağlar. Toprakta kalan ve öğütülerek karıştırılan bitkisel atıklar, toprağın nemini korur, mikroorganizma faaliyetlerinin sürekliliğini sağlarve erozyonu engeller.

Toprakta kalan hububat atıkları, hayvan yem katkısı veya enerji hammaddesi olarak kullanılabilir.

Toprağın dokusunu, kokusunu, verimini, geleceğini, canlılığını korumak insanlık görevimizdir. Unutmayalım ki, dünya var olduğu sürece evrendeki insanlar ve diğer canlılar için temel besin kaynaklarının üretildiği tek kaynak topraktır.Anızyakmak insan eliyle oluşturulmuş, ?bilinçsiz ama bilerek´ neden olunan bir çevre felaketidir.?

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖNERİLER

Biz de Varız Destekleme Derneği Anız Komisyonu, anız yakma sorununun çözümü için de bazı önerilerde bulundu. Konunun ekonomik yönü irdelendi ve olası başka zararlarla ilgili şu bilgiler aktarıldı:

?-Anız yakmanın zararlarının çiftçilere anlatıldığı programların düzenlenmesi ve çiftçinin yasaklar yerine, anız yakmamaya teşvik edildiği mazot ve ekipman desteklerinin sağlanması,

-Anızın toplanması ile buğday ve mısır hasadı kadar ek gelir sağlanabileceğinin çiftçiye anlatılması ve gösterilmesi,

-Bu anlatımlar ve teşvikler uygulandıkça cezaların da uygulanması;

-Toprak işleme yöntemlerinin değiştirilmesi,

-Hasat sırasında biçer-döver tablalarının alçaktan (10-15 cm) tutulması ve teşvik edilmesi.

ADANA 10-12 GÜN SÜRESİNCE DUMAN ALTI OLUYOR

Ancak pratik bir konunun da dikkate alınması gerekmektedir. İki ürün arasındaki hasat ve toprağın işleme süresinin kısa olduğu  durumların olabileceği göz önünde bulundurularak, çiftçi bu kısa sürede toprağı hazırlamak için anız yakıyor ve anız yakma 10-12 gün sürüyor. Adana bu süre içinde ?duman altı´ oluyor ve bu sürenin sonunda ikinci ürün ekimine başlanıyor. Dolayısı ile ne yapılacaksa bu 10-12 gün içinde yapılmalı. Zararın sadece toprağa, Adana´ya değil, aynı zamanda diğer çiftçilere ve özellikle anız ateşinin sıçradığı meyve bahçelerine ve ağaçlarına da sirayet ettiği yönünde tespitler var.

EKONOMİK BOYUTU ÇOK ÖNEMLİ

Mısır ekim alanı ve üretimi artış gösteriyor.

Çiftçinin mısır üretiminden toplam geliri 2012 yılında 340 milyon lira iken 2015 yılında 750 milyon liraya yükselmiştir. Mısır çiftçi için önemli bir gelir kaynağıdır ve Adana´da mısırı işleyen önemli sanayi kuruluşları vardır. Muhtemelen, bu gelirin üzerine mısır koçanlarının toplanması ile eklenecek ek gelir yüksek görülmemektedir.

Anız yakarak çiftçi toprak işleme maliyetini düşürmektedir. Aynı zamanda ?hasat artığı´ olarak tarlada kalan koçanlar da yangın sonrası toplanmaktadır.

Buğday- mısır arasında ekimin hemen yapılması için zaman sorunu vardır, mısır sonrası ise zaman sorunu yoktur.

Anız yangınlarına karşı devlet- çiftçi ve çiftçi kuruluşlarının içinde olacağı bir çalışma yapılmalıdır.

Anız yangınları sırasında kent ekonomisinde ne tür değişiklikler olduğu (nefes darlığı hastalıklarının artması, daha fazla klima kullanma gibi) ölçülmesi gerekmektedir.?(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli