ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU DAĞILDI
SİYASET 16.02.2016 22:44:33 384 0

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU DAĞILDI

CHP´nin , yürürlükteki Anayasa´nın ilk 4 maddesini tartışmaya açmama ve Başkanlık Sistemi içinse kırmızı çizgi kararında israr etmesi üzerine TBMM Başkanı Kahraman, Komisyon´un resmen dağıldığını açıkladı.

Türkiye´nin yeni anayasa ihtiyacı için dört siyasi parti katılımıyla oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu, Başkanlık Sistemi nedeniyle işe başlamadan dağıldı. CHP, mevcut Anayasa´nın ilk 4 maddesini tartışmaya açmama ve Başkanlık Sistemi içinse kırmızı çizgi kararıyla masadan kalktı.

Anayasa Mutabakat Komisyonu, 4 Şubat´ta ilk kez 4 siyasi partiden eşit sayıda milletvekili anlayışıyla toplanmıştı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman´ın başkanlığındaki komisyonda, AKP´den Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Ankara milletvekilleri Ahmet İyimaya ve Cemil Çiçek, CHP´den Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, MHP´den Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ve HDP´den Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan yer alıyordu.

Komisyon, bugünkü basına kapalı 3. toplantısında ise genel müzakere ilkelerini görüşmeye devam ediyordu. Toplantıda CHP, Komisyon´un yol haritası niteliğinde ortak ilkelerde anlaşmaya varılmasını ve öyle müzakereye başlanmasını istedi. CHP, aksi takdirde 24. dönemde olduğu gibi aylarca sürecek müzakerelerden sonuç çıkmayabileceğini işaret etti. Ancak CHP´nin ilkeleri kabul görmeyince uzlaşma sağlanamayacağı ortaya çıktı ve TBMM Başkanı Kahraman, Komisyon´un resmen dağıldığını açıkladı.

CHP HEYETİNİN AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Tezcan, "İki haftadan beri çalışmalarını sürdüren Anayasa Mutabakat Komisyonu´nun çalışmaları Meclis Başkanı ´bundan sonra çalışmaların devam edemeyeceğini ifade etmesiyle son buldu" dedi.

Tezcan, Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun CHP ve MHP Genel Başkanları´nı ziyaret ettiğinde anayasa ve Türkiye´de demokratik reformlar konusunda bir dizi görüşmeler yaptığını belirterek, CHP´yi ziyaret ettiğinde Kılıçdaroğlu´nun sorunun tümüyle Türkiye´nin darbe hukukundan arınması gerektiğini ve Türkiye´nin özgürlükçü bir anlayışla arındırılması gerektiğini ifade etiğini hatırlattı. Tezcan, "Biz bu süreci anayasa ile birlikte bir darbe hukukunda arınma süreci olarak algıladık ve Türkiye´yi temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran bütün alt mevzuatı da eş zamanlı ele alacak bir anayasa çalışması yapmamız gerektiğini ifade ettik. Kurucu ilkelerden taviz vermeyeceğinizi ifade ettik. Parlamenter demokrasi ekseninde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı esas alan bir anayasa çalışması yapılabileceğini söylemiştik. Komisyonun ilk toplantısından itibaren heyetteki arkadaşlarla beraber ısrarla bu tutumumuzu ifade ettik" ifadelerini kullandı.

Tezcan, süreçte rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlılıklarını gösterdiklerini söyleyerek, "Anayasa çalışmasına başlamadan önce ilk iki maddenin görüşülmesinde hem komisyonun adı hem de görevi, görev alanının ne olduğu tanımlanma sürecinde biz yola doğru çıkmak gerektiğini ifade ettik ve üç meselenin çözülmesi gerektiğini söyledik. Bunlardan birisi Parlamenter demokrasi ekseninde bir anayasa çalışması yapılması gerektiği. Hükümet sisteminde anlaşmadan tola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekteyim başka bir yüzey yapamayacağımızı ifade ettik. Çünkü 24. dönem anayasa çalışmalarında 25 aylık çalışmanın sonunda Adalet ve Kalkınma Partisi´nin başkanlık sistemi dayatmasının orada bir yeni anayasa yapmasının önünü kapatmıştı" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı´nın başkanlık sistemi kampanyası başlattığını ve Anayasa´ya aykırı olarak iki ayda bir Bakanlar Kurulu´nun toplayacağını söylediğini hatırlatan Tezcan, "Niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp, Haziren ayına kadar komisyonu çalışıyor gibi gösterip, bu Komisyon´da bir şey yapamıyordu, ´Başkanlık rejimi´ dedik, onlarda ´Parlamenter rejim´ dedi diyerek, komisyon çalışmalarını AKP ve Cumhurbaşkanı´nın yan kol faaliyeti haline getirmek istedikleri net olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

Güçlü bir parlamento ve ilk dört maddesinde taviz vermeyeceklerini belirten Tezcan, "Çalışma usulleri belirlenirken saptanması ve mutabakatın olması gerektiğini belirttik. Bu üç temel meselede arzu ettiğimiz mutabakatı göremedik. Bu üç maddede mutabakat olmadığı zaman yeni anayasa yapmanız ya da anayasa reformu yapmanız mümkün değildir. Hangi hükümet sistemi üzerinde anlayacağınızı dikkate almadan bütün bu kampanyalar devam ederken, yürüyen bir planın parçası olmanın anlamı yok" ifadelerini kullandı.

Mutabakat olmadığı için yeni bir öneri getirdiklerini kaydeden Tezcan, 24. dönemde anlaşılan 60 madde ve yargının bağımsızlığı sağlayacak hükümleri de dahil ederek çıkarmayı önerdiklerini söyledi.  

 (İHA/HABER MERKEZİ)

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli