Altınoran Sanat Galerisi açıldı
KÜLTÜR SANAT 16.10.2020 10:55:00 2317 0

Altınoran Sanat Galerisi açıldı

Adana'da Altınoran Sanat Platformu tarafından Berna Ateşoğlu anısına "Kadın; Söyleyeceklerimiz Var" adlı sergi Altınoran Galeri'de açıldı.

Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. S. Haluk Uygur, 10 farklı disiplinden 42 sanatçının hazırladığı serginin, haftanın perşembe ve cuma günleri Altınoran Galeri'de izlenebileceğini belirterek,"Kadın konusunda 42 farklı düşüncenin özel bir konseptle sunulduğu sergi, korona şartlarına uyarak, ancak 18.00- 20.00 saatleri arasında izlenecektir. Kadın hakkında sizlerin de söyleyecekleriniz varsa bekliyoruz" dedi.
Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. S. Haluk Uygur, 42 sanatçının eserlerinin büyük bir bölümünün tabak üzerine işlendiğini ise şöyle anlattı:
“Bundan 12 bin yıl önce insanlık avcı toplayıcı yaşam tarzını bırakarak tarımsal yaşama geçti. Tarımsal yaşam, aynı zamanda yerleşik hayata geçmek köyler kasabalar kurmak demekti. Kasabaların kurulmasıyla da iş bölümü başladı. Maalesef bu iş bölümü içerisinde kadına ev işlerini yapmak, yemeği pişirmek görevi düştü. O zamana kadar göçebe bir hayat yaşayan insanlar önlerine çıkan sorunları kadın erkek beraber çözer, günübirlik yaşardı. O günkü ihtiyacını gün içinde karşılar, avladığını o gün bir çöpe takıp ateşin üzerinde pişirerek yer ertesi gün için bir şey bırakmazdı. Ertesi gün yeniden yine bir mücadele başlardı. Yerleşik hayata geçilmesi ve yemek pişirme işinin kadına devredilmesi sonucu kadın üreticiliğini, belli bir alana sıkıştırılmasına rağmen kullanmaya devam etti. Yemeğin daha lezzetli olmasına, saklanabilmesine, pişirildiğinde bir müddet sonra da yenebilme imkanının oluşturulmasına, pişirirken başında bekleme zorunluluğunu kalkmasına yarayacak çanak çömleği buldu. Herhalde insanların daha önce buldukları yeni şeyler için bunu kadın veya erkek bulmuştur diyemeyiz, ama İnsanlığın en önemli buluşlarından biri olan çanak çömleğin kadının yapıcılığını taşıdığı açıktır. Üstelik kadın işleri için kullandığı tabakları daha sonraları süslemeye başlayarak, estetiği de katmıştı. Belki de güzel sanatın başladığı nokta burasıdır. İşte bu yüzden biz bu kez kadın kavramı ile tabağı yan yana düşünmeyip denedik.”
10 farklı disiplinden hazırlanan karma sergiye destek veren 42 sanatçı ise şunlar:
A.Raşit Karakılıç, Aylin Sofuoğlu, Ayşe Ateşoğlu, Cemil Güven, Claudıa Üzelgeçici, Eda Dikel, Emel Genç, Etem Çalışkan, Fatoş Toyganözü, Gülsüm Ünal, Haluk Uygur, Hanife Uygur, İlham Enveroğlu, İlknur Taşa, İlter Uzel, İnci Gürsoy, İnci Küçükusta, İsmail Ökke, Kafiye Sahillioğlu, Lale Gülyaşar, Mehmet Dilci, Meliha Özgürbüz, Meltem Aydın, Mesut Dikel, Mustafa Dulda, Mustafa Üzelgeçici, Mutluhan Taş, Mükremin Şahiner, Nesrin Güzelek, Nesrin Karataş, Nevis Liman, Nilgün Ulaştırıcı, Noyan Zenger, Pakize Aksu, Pelin Emrahoğlu, Rahime Korkut, Sefa Sofuoğlu, Seher Ünal, Sevgi Topçuoğlu, Sümeyye Yıldırım, Yeşim Mendi ve Zerrin Enveroğlu.

(vş)


“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli