Alışverişte panik yerini endişeye bıraktı
EKONOMİ 5.04.2020 11:03:00 559 0

Alışverişte panik yerini endişeye bıraktı

Salgının seyri ile birlikte alışveriş sepetleri de her hafta değişiyor. İlk hafta panikle raflara koşan tüketici, geçen hafta ise sağlık için alışveriş yaptı.

İlk corona virüsü vakasının açıklanmasının ardından marketlerde panik alışverişine koşan tüketicide, mücadelenin uzama sinyalleri vermesi ile birlikte, paniğin yerini endişe aldı. Bireysel karantinaların başladığı ilk hafta, kolonya, sirke, makarna ve bakliyat satışları ön plana çıkarken, araştırmalar, ikinci haftada atıştırmalık raflarının rağbet görmeye başladığını ortaya koydu. 25-31 Mart haftasında ise bağışıklığı güçlendirici etkisinin öne çıkması ile turşu satışlarda rekor kırarken, eve kapanan tüketicinin 3 haftadır istikrarla aldığı ürün ise hamur ve ekmek mayası oldu. Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre; 

TURŞU REKOR KIRDI

Ipsos Araştırma Şirketi tarafından hane tüketim paneli üzerinden hazırlanan araştırma, salgın sonrası tüketici alışverişlerinde her hafta farklı parametrelerin öne çıktığını ortaya koydu. 25-31 Mart tarihleri arasında gerçekleşen araştırmaya göre, içecek ürünlerindeki artış yüzde 85'i aşarken, bağışıklık sistemini güçlendirici olduğuna yönelik haberlerin de etkisi ile turşu satın alımları yüzde 129 artarak rekor kırdı. Bunu diş macunu ve diş fırçası izlerken, evde yemek yapma sayısının artması ile birlikte, sos salça satışlarında da büyük artışlar görüldü. Araştırmaya göre, dondurma, turşu, hazır yemekler, yoğurt, reçel-bal ve soslar listeye ilk defa giren gıda kategorileri oldu.

 

KOLONYA DURDU MAYA TAM GAZ

 

Öte yandan sosyal medya paylaşımlarında da etkisini gösteren evde ekmek ve hamur işlerine yönelme furyası maya satışlarına da yansımış durumda. Araştırmaya göre, 3 haftadır satışlarını artırarak devam eden tek ürün maya oldu. İlk hafta kolonyada görülen artışlar ise geçen haftaki satışlara yansımadı. Bir diğer stok ürünü olan makarnada ise satışlar hız kesti. Ipsos araştırmasına göre, Türkiye'de hanelerin hızlı tüketim ürünleri satın alımlarında en yüksek sayıda tercih ettiği 5 kategori sıralaması yine değişmedi. Bisküvi – kek, süt, çikolata kaplama, peynir ve makarna en çok satın alım yapılan kategoriler oldu.

STOKLAMA BİTMEDİ
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, henüz alışverişlerde stok yapma ihtiyacının sona ermediğini aktardı. “İlk haftada gözlemlediğimiz ve stok alma amacıyla satın alınan ürünlerin kayıt sayısı artmaya devam ediyor. Evde tüketimin artması da bu kategorilerin stoklarının azalmasına neden oluyor. İlk haftada bir tür panik alışverişi yapıldı diyebiliriz. Türkiye'de haneler bu hafta da daha çok hijyen ve genel gıda alışverişine yöneldi” diye konuşan Gedik, tüketicide paniğin yerini endişeye bıraktığını aktararak, “Tüketicide bağışıklığı, sağlığı koruma güdüsü baskın hale geldi” dedi.

EVE SİPARİŞTE İLK TERCİH PİDE
Restoranların kapanması ile birlikte, eve siparişler satışlar içindeki payını yüzde 13'ten 38'e yükseltirken, eve siparişte en yüksek artış pide, pizza ve kebap/döner ürünlerinde gerçekleşti. Gel-al'da ise simit, poğaça, döner ve çiğ köfte en çok artış gösteren ürünler oldu.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli