ALADAĞ YURT YANGINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORUNU TAMAMLADI
EĞİTİM 1.08.2017 11:56:24 405 0

ALADAĞ YURT YANGINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORUNU TAMAMLADI

Komisyon Başkanı AKP Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, ?Denetim kapsamında hayati risk içeren noksan hususların tespiti halinde, bu hususlar giderilene kadar kesinlikle yurdun faaliyetlerine izin verilmemelidir? dedi.

Aladağ´daki Yurt Yangınının Araştırılması ve Kamusal Eğitim, Barınma Haklarının Tüm Öğrenciler için yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunu tamamlayarak, Meclis Başkanı İsmail Kahraman´a sundu.

Komisyon Başkanı AKP Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, ?´Çocukların yüksek yararı söz konusu olduğunda zorluklar asla mazeret olamaz. Bu açıdan eğitim politikaları; bir ülkenin eğitim sisteminin gelecekte nasıl şekilleneceğinin ve o ülkede eğitim ile ilgili neler yapılması gerektiğinin belirlenmesi için önemlidir? dedi.

Sarı, şunları söyledi:

?Ülkemizin gelecekte dünyanın en genç nüfusa sahip ülkelerinden biri olma potansiyeli, en büyük yatırımın eğitime yapılmasını gerekli kılmaktadır.

Aynı zamanda eğitim politikalarını belirleyen karar vericiler kadar bunların doğru uygulanıp uygulanmadığını kontrol eden denetleyiciler de önemli bir sorumluluk üstlenmelidir.Eğitim ve barınma mekânları, kütüphaneler, sosyal ve kültürel tesisler gibi her türlü eğitim ortamının, çocuklarımızın ruhsal, bilişsel ve bedensel gelişimine uygun, kendine özgü ihtiyaçlarını gözetebilen, temelde de güven içinde olacağı yerler olması, birincil önceliğimiz olmalıdır.

Bu elim hadise sonrasında, çocuklarımızın eğitim ve barınma konusundaki sorunların ve ihtiyaçların belirlenmesi ve tedbirlerin alınması için tüm ilgili kuruluşların kararlılığı ve duyarlılığı ile, yeni ve olumlu adımların atılmasından memnuniyet duyduğunu belirten Sarı, ?´Milli Eğitim Bakanlığımız, yayınladığı Özel Yurtlara ilişkin yönetmelikle, çok daha sıkı denetimler yapılmasının mevzuat alt yapısını da belirlemiş oldu. Ayrıca, ücretsiz özel yurt hizmeti verilmesi yeni yönetmelikle birlikte yasaklandı.´´

Komisyon raporunda Öğrencilere Barınma Hizmeti Veren Kurumların Standartları ve Denetimine İlişkin Tespitler ve Öneriler hakkında da önemli satır başları hakkında bilgi veren Sarı, açıklamalarına şöyle devam etti.

?Barınma hizmeti veren başta Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer pek çok farklı kurumlar arasında eş güdüm sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, ?Barınma Hizmetleri Çerçeve Denetim Standardı´ hazırlanarak kurumların denetiminin ortak paydada yapılması sağlanmalıdır. Öğrencilerin kişisel, mesleki ve akademik gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetlerin öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik belirli bir program dâhilinde yürütülmesi sağlanmalıdır.

Özellikle yurtlarda kalan öğrencilerin sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetlerinde görevlendirilecek personelin niteliklerinin mevzuatla düzenlenmesi faydalı olacaktır. Öğrencilerin boş zaman etkinliklerinin planlanmasına önem verilerek yaşam kaliteleri arttırılmalıdır. Yurtlarda denetim esnasında tespit edilen eksiklikler  sınıflandırılarak hangi hususların öğrenciler için daha belirgin riskler oluşturduğu mevzuatta açıkça belirlenmelidir.

Denetim kapsamında hayati risk içeren noksan hususların tespiti halinde, bu hususlar giderilene kadar kesinlikle yurdun faaliyetlerine izin verilmemelidir. Yaptırımların belirlenen eksikliklere uygun olarak çeşitlendirilmesinde (idari para cezalarının getirilmesi ve belirli oranlarda arttırılmasından tamamen kapatmaya kadar) yarar vardır. Özel yurt ve pansiyonlarda barınan öğrencilerin ve ailelerinin kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekleri halkla ilişkiler mekanizmalarının kurulması önemlidir. Kurumların rutin ve periyodik denetimlerinin haricinde kurum yöneticilerine önceden bilgi verilmeden ve mesai saatleri gözetilmeden, öğretim yılı içinde en az iki kez rutin dışı denetlenmeli ve bu denetimler rapora/belgeye bağlanarak etkin bir kontrol sistemi oluşturulmalıdır.

Bir başka konu da Ortaöğretim ve yükseköğrenim öğrencileri için açılan özel yurtlar Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır. Yükseköğretim öğrencilerinin kalacağı tüm yurtlarının açılması, işletilmesi, denetlenmesi gibi işlemlere ilişkin yetkinin Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumuna verilmesi daha verimli sonuçlar doğurabilir.

Ülkemizde on sekiz yaşın altında yaklaşık 23 milyon çocuk yaşamaktadır. Bu nedenle, Ülkemizde çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi, çocuk politikalarının belirlenmesi konusunda yasama süreçlerinde çocukların üstün yararının daha iyi gözetilmesi için, TBMM bünyesinde daimi Çocuk Hakları Komisyonu kurulmalıdır.

Son olarak?´Umarız hepimizin ortak çalışması olarak Meclis Başkanlığı´na sunduğumuz ve yayımlanacak olan raporumuzun çocuklarımıza iyi bir gelecek sağlamak için katkıda bulunur. Çünkü çocuklarımızın eğitim ve barınma mekânlarının güvende olacakları yerler olması birincil önceliğimizdir.

Komisyonumuzda görev alan Değerli Milletvekillerine tekrar teşekkür ediyor, Komisyonumuz adına, elim yangın hadisesinde hayatını kaybeden yavrularımıza bir kez daha Allah´tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Bir daha böyle acıların hiçbir yerde yaşanmamasını temenni ediyorum´´ dedi

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı