AKSARAY SARIMSAK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE GENELİNDE 4.SIRADA
TARIM 17.06.2016 10:54:01 586 0

AKSARAY SARIMSAK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE GENELİNDE 4.SIRADA

Aksaray´da 9 yıl önce 3,5 dekar arazide ilk ekimi yapılan ve o yıllarda çiftçilerin olmaz gözüyle baktığı sarımsak üretimi, şimdi Aksaray´ı Türkiye genelinde 4´üncü sıraya taşıdı.

Nüfusunun yüzde 80´inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray, son 9 yıldır ektiği sarımsakta Türkiye 4´üncüsü oldu. Türkiye´nin sarımsak ihtiyacının yüzde 5.6´sını karşılayan Aksaray´da 9 bin 500 dekar alanda yıllık 6 bin 500 ton sarımsak yetiştiriliyor. İç Anadolu Bölgesi´nin en kurak ili olan Aksaray´da sarımsak üreticileri su sıkıntısından yakınıyor.

9 BİN 500 DEKAR ALANDA YILLIK 6 BİN 500 TON ÜRETİM
Sarımsak tarlasını gezen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun, son yıllarda Aksaray´da sarımsak ekiminin arttığını belirterek, ?Aksaray´da hububat tarımının, pancarın, yağlık ayçiçeğin, çerezlik ayçiçeğinin yanı sıra son 4-5 yıldır da sarımsak ekimi arttı. Üreticilerimiz sarımsaktan para kazanıldığını gördükleri için hızlı bir şekilde ekim alanı da artmakta, ekim miktarı da artmakta. Türkiye genelinde baktığımız zaman Türkiye´nin sarımsak ihtiyacının yüzde 5.6´sını Aksaray´dan karşılıyoruz. Bunu da değerli çiftçilerimiz üretimleriyle karşılamakta. Türkiye´de sarımsak üretimi kapsamında 4´üncü sırada yer alıyoruz. 9 bin 500 dekar alanda 1 yılda 6 bin 500 ton üretim yapılıyor. Birinci Kastamonu, ikinci Kahramanmaraş, sonra Gaziantep ve sonra Aksaray gelmekte? dedi.

AROMASI VE ACISI YÜKSEK SARIMSAK YETİŞİYOR
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray´ın diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi sarımsakta da iddialı olduğunu belirterek, sarımsaktaki aroma kalitesinin de son derece yüksek olduğunu kaydetti. Başkan Koçak, ?Sarımsak hasat dönemi başladı. Bayıraltı bölgesinde ciddi şekilde alternatif ürün olarak sarımsak ekiliyor. Aksaray´ın diğer ürünlerinde olduğu gibi sarımsağında da ciddi bir kalite var. Aroması, acısı yüksek. Yaklaşık 2-3 yıldır Aksaray´da ekimi yapılıyor. Şu anda Türkiye´de 4´üncü sıradayız. Yaklaşık 9 bin, 9 bin 500 dekar alanda ekiyoruz ve 6 bin 500 ton sarımsak verimi alıyoruz. Bölgemizde de, Türkiye´de de hak ettiğimiz yere geldik. Sarımsak çok değerli bir üründür. Aksaray´daki çiftçilerimize, üreticilerimize, eli nasırlı insanlara teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu.

KURAKLIK NEDENİYLE VERİM DÜŞÜYOR
Aksaray´da su sıkıntısı yaşandığını dile getiren Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Mustafa Şahin ise, ?Sulama yapıldığı zaman gece sulama müteahhidi bizim haberimiz olmadan suyu kesebiliyor. O yüzden 10-12 gün ürün hasadında gecikme olabiliyor. Gecikmese, tam zamanında sulanmış olsa bunun iki katı verim elde ederiz. Ayrıca bizim acil olarak kapalı sulama sistemine geçmemiz lazım. Suyu açıp vermek aslında çözüm değil. Biz de bunun girişiminde bulunduk. Şimdi katılım payı biriktiriyoruz inşallah. Sayın bakanımızla da görüştük ve kapalı sistem sözünü aldık. İnşallah ilerleyen yıllarda kapalı sulama sistemine geçeceğiz? diye konuştu.

9 YIL ÖNCE GÜLMÜŞLERDİ, ŞİMDİ HERKES SARIMSAK YETİŞTİRİYOR
Sarımsak ekimine başladığı yıllarda herkesin kendisine güldüğünü belirten çiftçi İrfan Oruç, şimdi herkesin sarımsak ektiğini ve Aksaray´ın Türkiye´de sarımsak üretiminde 4´üncü sırada yer aldığını söyledi. Sarımsak yetiştiricisi Oruç, ?2006 - 2007 yıllarında 3,5 dekarla sarımsak ekimine başladım. Sonra ikinci sene 7 dekar ektim. Baymış köyündekiler nasıl satacaksın diye güldüler bana. Şimdi o gülenler 30 dekar, 30 dekar ekiyor. Yani sarımsak üretimimiz yerine oturdu. Tüccar sıkıntısı yok, Türkiye´nin her yerinden, Gaziantep, İstanbul, Çankırı, Niğde, Kırşehir gibi birçok ilden geliyorlar. Bizim tek isteğimiz kooperatifleşmek. Bir de soğuk hava depomuz olsa çok iyi olur. Bizim buranın sarımsak aroması çok yüksek? dedi.

PAZAR SIKINTISI İÇİN KOOPERATİFLEŞMEK İSTİYORUZ
Baymış Köy Muhtarı Emin Arıbaş da, sarımsak üretiminin son 6-7 yıldır köyde çok yaygınlaştığını ifade ederek, "Civar köylere de yayıldı. Şu anda mevcut olarak sadece bizim köyde bin 500 dekar ekili sarımsak arazimiz var. Satışta sıkıntımız yok, pazarda sıkıntımız yok. Bizim tek isteğimiz bunu kooperatifleştirmek. Kooperatifleştirmediğimiz zaman pazar sıkıntısı doğuyor. Çünkü fiyat dengesizliği oluyor? diye konuştu.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli