AKP´NİN ?DOKUNULMAZLIKLAR TEKLİFİ´ KABUL EDİLDİ
SİYASET 3.05.2016 11:02:46 298 0

AKP´NİN ?DOKUNULMAZLIKLAR TEKLİFİ´ KABUL EDİLDİ

ANAYASA´NIN 83. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ ŞİDDETLİ KAVGALARIN YAŞANDIĞI ANAYASA KOMİSYONU´NDA KABUL EDİLDİ - HAKKINDA FEZLEKE BULUNAN MİKLETVEKİLLERİNE YARGI YOLU AÇILIYOR

TBMM Anayasa Komisyonu´nda, Anayasa´nın dokunulmazlık maddesinde değişiklik yapılması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.Sakin başlamışken birden şiddetli kavgaların yer aldığı, kimi komisyon üyesi milletvekillerinin hastanelik olacak kadar hırpalandığı görüşmeler sonrasında, HDP´li üyelerin marşlar söylerek terk ettiği Anayasa Komisytonu karara vardı. Anayasanın dokunulmazlık kapsamına giren 83. maddesinde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, Anayasa Komisyonu´nda kabul edildi. Teklife göre, düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde kabul edildiği tarihten itibaren uygulanmaya başlayacak.

Geçici maddede şu ifadeler yer alıyor:

?Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM´ye veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83´üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.?

?Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.?

?Anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesine göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça "tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.?


Aynı madde ile ayrıca bir milletvekili hakkında, seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılıyor. TBMM´de halen 550 kadar fezleke bulunurken, bunlardan en az yarısının HDP milletvekilleri hakkında olduğu belirtiliyor.

 

HDP MİLLETVEKİLLERİ ANAYASA KOMİSYONU´NU TERK ETTİ

HDP milletvekilleri, Anayasa Komisyonu Salonu´nu terk ettiler. Anayasa Komisyonu görüşmelerinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, kendilerinin yargılamasının ve cezaevlerine gitmelerinin madalya olacağını belirterek, "Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bu oyun sizindir" şeklinde konuştu.

Sancar´ın konuşmasından sonra HDP milletvekilleri salonu terk etti. Slogan atarak ve dağdaki teröristlerin söyledikleri marşı söyleyerek salondan çıkan HDP milletvekilleri, HDP Grup Salonu´na gitti. Bunun üzerine AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, HDP´liler çıkarken, "Kahrolsun PKK. Irkçı faşistler" dedi. 
Anayasa Komisyonu görüşmeleri devam ediyor. 

CHP´Lİ TEZCAN, KOMİSYONDA AKP´Lİ  MİLLETVEKİLLERDEN ALKIŞ ALDI 

Anayasa Komisyonunda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, terör sorununun Meclis´te çözülmesini istediklerini belirterek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde sorunun çözümüne itiraz etmekle ne ilgisi var? Hendek kazmak sorunu Meclis´te çözmek mi? Bomba gömmek, hendeklere, çukurlara doldurmak Meclis´te çözmek mi? Silah dağıtmak kamyonlardan sorunu Meclis´te çözmek midir? Mahkeme kurup, devlete alternatif yargılama yapmak sorunu Meclis´te çözmek mi? Okul kapatmak, kundaklamak, yakmak sorunu Meclis´te çözmek mi? Asker alıyorum diye militan kaydetmek sorunu Meclis´te çözmek mi? Araç gönderip, vergi toplamak sorunu Meclis´te çözmek mi? Yapılan barajları kundaklamak sorunu Meclis´te çözmek mi? İş makinalarını yakmak sorunu Meclis´te çözmek mi? Biz buna itiraz ettik. Mesele bir taraftan Meclis´te çözülsün derken, öbür tarafta teröre ağzını açmamak Türkiye´de hiçbir sorunu çözemez" dedi.

AKP milletvekilleri, konuşmasından ötürü Tezcan´ı alkışladı.

/resimler/2016-5/3/1104343437058.jpg 

BAKAN BOZDAĞ: "TERÖRİSTLER SUÇ İŞLERKEN GÖZ YUMUN, DOKUNMAYIN GİBİ HÜKÜMETİN TALİMATI ASLA OLMAMIŞTIR"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Teröristler, terör örgütleri ve bunun talimatıyla hareket edenler suç işlerken ´aman suç işlerken göz yumun, bunlara dokunmayın´ gibi hükümetin talimatı asla söz konusu değildir, olmamıştır" dedi. 
Bakan Bozdağ, Anayasa Komisyonu´nda milletvekillerinin sorularına cevap verdi. Bakan Bozdağ, hükümetleri döneminde terörle mücadelede çeşitli yöntemlerin kullanıldığını belirterek, "Çözüm endeksli ilk defa tartışan hükümet AK Parti hükümetleri olmuştur. Bu tartışmalar esnasında değişik görüşler ortaya atılmış, değişik tartışmalar yaşandı. Teröristler, terör örgütleri ve bunun talimatıyla hareket edenler suç işlerken ´aman suç işlerken göz yumun, bunlara dokunmayın´ gibi hükümetin talimatı asla söz konusu değildir, olmamıştır. Ankara´da, İstanbul´da suç işlenirken, herhangi bir olay söz konusu olduğunda güvenlik güçlerimiz kamu düzenini ve güvenliği sağlamak için müdahale etme hakkına sahipse, bölgedeki güvenlik güçlerimiz aynı haklara sahiptir. Bu nokta hükümetimizi yıpratmak için sürekli bir biçimde kullanılan argümandan ibarettir. Hükümetimizin asla böyle bir talimatı olmamıştır" dedi. 

ANAYASA KOMİSYONU´NDA KAVGA
Dokunulmazlıkların görüşüldüğü Anayasa Komisyonu´nda yine kavga çıktı. 
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ´ın danışmanların kavgaya karıştığını söylemesi üzerine tartışma yaşandı. Yaşanan tartışma büyüyerek HDP ve AKP  milletvekilleri arasında kavga çıktı. AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan´ın tepkileri ile kavga başladı. Bazı milletvekilleri sıraların üzerine çıkarken, yumruklar havada uçuştu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, masaya çıkarak milletvekillerini sakinleştirmeye çalıştı. Bazı milletvekilleri ise dışarı çıktı. 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false