AKP KONGRESİNE CHP TEMSİLCİ GÖNDERMEYECEK
SİYASET 20.05.2017 21:18:11 311 0

AKP KONGRESİNE CHP TEMSİLCİ GÖNDERMEYECEK

CHP Sözcüsü Tezcan AKP´nin davetini reddettiklerini açıklarken, ?Tarafsız cumhurbaşkanı niteliği ile bağdaşması mümkün olmayan parti genel başkanlığını tescil edecek, ?tek adam rejimi? arzusunu gerçekleştirmeye dönük bu kongrede bulunmak siyasal ilkeleri

CHP´li Bülent Tezcan yaptığı yazılı açıklamasında, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım´ın partilerinin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi´ne CHP´yi davet ettiğini ifade etti. Davetiyenin geçen hafta kendilerine ulaştığını kaydeden Tezcan, Yıldırım´a nazik daveti için teşekkürlerini sunduklarını kaydetti.

´MEVCUT ANAYASANIN AÇIK İHLALİ´

AKP´nin yarın yapılacak kongresinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın genel başkanlığa aday olacağının gerek Başbakan gerekse AKP´nin genel başkan yardımcıları tarafından açıklandığını hatırlatan CHP´li Tezcan, "Hatta bu açıklamalarda, salon düzeninde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık forslarına da yer verileceği belirtilmiştir" dedi. Cumhurbaşkanlığı makamındaki bir şahsın bir partinin genel başkanlığına adaylığının konuşulmasının dahi mevcut anayasanın açık ihlali olduğunu savunan Tezcan, açıklamasında şunları kaydetti:

 ?Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım´ın, partilerinin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi´nde, Cumhuriyet Halk Partisi´nin teşrifini arzu eden davetiyesi tarafımıza geçtiğimiz hafta ulaşmıştır. Sayın Yıldırım´ın nazik daveti için teşekkürlerimizi sunarız.

Gerek Sayın Binali Yıldırım´ın gerekse Adalet ve Kalkınma Partisi´nin genel başkan yardımcısı düzeyindeki kadrolarının ifade ettikleri üzere yarın gerçekleştirilecek olağanüstü büyük kongrede Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın genel başkanlığa aday olacağı açıklanmıştır. Hatta bu açıklamalarda, salon düzeninde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık forslarına da yer verileceği belirtilmiştir. Cumhurbaşkanlığı makamındaki bir şahsın bir partinin genel başkanlığına adaylığının konuşulması dahi mevcut anayasamızın açık ihlalidir. Anayasamızda ?Cumhurbaşkanı, göreve başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki gibi ant içer?? giriş cümlesiyle yer alan yemin metninin son bölümü şu şekildedir:

??Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim?

Görüleceği üzere anayasamıza göre mevcut cumhurbaşkanı, üstüne aldığı tüm görevleri tarafsızlıkla yerine getirme konusunda, üstelik ?Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda? namusu ve şerefi üzerine yemin etmiş biridir.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun ?seçilen cumhurbaşkanının partisi ile bağının kesileceğini? düzenleyen 4.maddesi de halen yürürlüktedir.

Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Büyük Kongresinin bütün bu düzenlemelere ve yerleşik siyaset geleneğimize aykırı olarak tarafsız Cumhurbaşkanlığının şeklen devam eden son izini de yok etmeye dönük olduğu aşikardır.

Tarafsız cumhurbaşkanı niteliği ile bağdaşması mümkün olmayan parti genel başkanlığını tescil edecek, ?tek adam rejimi? arzusunu gerçekleştirmeye dönük bu kongrede bulunmak siyasal ilkelerimiz ve meşruiyet anlayışımıza uygun değildir.

Bu nedenle, faaliyetlerini Anayasa ve kanun hükümleri çerçevesinde sürdürmekle yükümlü bulunan bir siyasi partinin, anayasanın açıkça ihlal edileceği kongresine katılmayacağız.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false