AKINCI-ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİ
DÜNYA 31.08.2016 20:45:08 339 0

AKINCI-ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa´da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen Bilişim ve Dijital Arşivleme Alanında İşbirliği Projesi´nin açılışını gerçekleştirmek üzere dün akşam saatlerinde Lefkoşa´ya gelmişti. Bakan Çavuşoğlu temasları kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Akıncı´nın Cumhurbaşkanlığı´nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından Çavuşoğlu,

"Müzakerenin seyri ile ilgili Ankara-Lefkoşa arasında iyi bir diyalog var ve bilgilendirme konusunda da herhangi bir eksiklik yok. Hem yazılı bir şekilde hem toplantılarda bilgilendirme yapıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Lefkoşa´da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Çavuşoğlu ve Akıncı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu bilişim ve dijital arşivleme projesinin açılışı için adaya geldiğini bu vesile ile KKTC´de bulunmaktan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Açılışı yapılan projenin KKTC belgelerinin modern bir ortamda arşivlenmesi, dijital ortama saklanması, ulaşmak isteyenlerin kolayca ulaşabilmesi bakımın önemli olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, ?Desteğimizi devam edeceğiz. KKTC´nin alt yapısını güçlendirmek için Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak desteğimiz devam edecek. Kıbrıs müzakere sürecinde hassas döneme girdik, müzakerelerin yoğunlaştığı dönem girdik. Cumhurbaşkanının Ankara ziyareti, İstanbul´da Cumhurbaşkanımızla görüşmesi ve bugün yaptığımız görüşmeler bu bakımdan önemlidir. Türkiye olarak bugüne müzakere sürecine tam destek verdik. Cumhurbaşkanının, Baş müzakerecinin ve müzakere heyetinin yürüttüğü sürece destek verdik. Esasen 11 Şubat, 2014´te çerçevesi belirlenen, kalıcı ve adil bir çözüm için yola çıkılan süreçte Türkiye her zaman herkesten bir adım önde oldu. İçinde bulunduğumuz hassas dönemde de Türkiye Cumhuriyeti olarak aynı desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Zorlu konular var. Mülkiyet konusu var, toprak konusu var, güvenlik konusu var, garanti konusu var. Bunların bazılarını beşli formatta görüşeceğiz. Ama Gayrı resmi formatta da bu konularda fikir alışverişinde bulunmanın faydası var diyoruz? ifadesini kullandı.

?Bir an evvel bu çabaların sonuç getirmesini istiyoruz"

Yunanistan Dışişleri Bakanı ile Girit adasında bir araya geldiklerini ifade eden Çavuşoğlu, ?Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Bunların faydalı oluğunu düşünüyoruz. Beşli formatta alacağımız kararlar konusunda da karşılıklı pozisyonların gayrı resmi ortamda en azında beyin jimnastiği şeklinde bulunulması faydalıdır. Hepimizin amacı kalıcı bit barış, kalıcı bir çözüm ve iki tarafın huzur içinde barış içinde yaşamasını sağlamaktır. Bunun için güven arttırıcı adımlar dahil her türlü katkı vermeye hazırız. Bir an evvel bu çabaların sonuç getirmesini istiyoruz. Bir an evvel 3´lü ve 5´li formatta toplantıların gerçekleşmesi ve bu fırsatın kaçırılmamasını arz ediyoruz? açıklamasını kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, 2004 yılında önemli fırsatın kaçırıldığını kaydederek, ?Önümüzde çıkan fırsatı değerlendirirsek gelecek bir nesillere sorun bırakmamış oluruz. Son fırsat penceresini iyi değerlendirelim. Her iki tarafın kabul edeceği çözüm konusunda Türkiye cumhuriyeti olarak desteğimizi vermeye devam edeceğiz? dedi.

?Bu süreçte Türk halkının endişelerini iyi anlamak lazım"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, müzakerelerin seyrinin Türkiye´ye bildirilmemesi ile ilgili soruya, ?Müzakerenin seyri ile ilgili Ankara-Lefkoşa arasında iyi bir diyalog var ve bilgilendirme konusunda da herhangi bir eksiklik yok. Hem yazılı bir şekilde hem toplantılarda bilgilendirme yapıyoruz. Garanti ile ilgili yapılan bazı açıklamaların negatif açıklamaların Kıbrıs Türk halkı üzerinde olumsuz etkilerini de görüyoruz. Biz Yunanlı dostlarımızdan sonuna kadar 5´li formata kadar açıklama yapmamalarını rica etmiştik. Bunun negatif etkileri de var. Bu süreçte Türk halkının endişelerini iyi anlamak lazım. Biz bunu söylerken güvenlikle ilgili her iki tarafın da halkında güvenlikle ilgili endişesinin olmaması lazım diyoruz. Garanti ile ilgili gereksiz açıklamaların da son derece yersiz olduğunu bizim için Kıbrıs Türk halkının talebi önemli kriter olacaktır yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, KKTC ve Rum tarafında karşılıklı açıklamaların olduğu ve bu konudaki fikirlerin sorulması üzerine, ?Hassas süreçteyiz doğru. Her iki tarafın da sorumlu davranması gerekir. Rum tarafı adanın tek sahibi gibi davranmamalı, özellikle doğalgaz rezervleri ile ilgili. Ama Türk tarafında da farklı görüşler olabilir. Referanduma gittiğimiz zaman vatandaşlarımızın görüşleri de farklı olabilir. 2004´te referanduma gittiğimiz zaman siyasi partiler da siyasi partilerin liderleri arasında farklı görüşler vardı. Adada da vardı Türkiye´de de vardı. Ama farklı görüşleri tabi oturup görüşmek, konuşmak lazım, iyi anlatmak lazım, anlamak lazım. Gereksiz gerginliğe de dönüştürmemek lazım. Demokrasilerde farklı görüş olabilir hele hele böylesine önemli bir hassas konuda olabilir. Ama bizim temennimiz hem Türkiye´de hem de Türk tarafında birlik beraberlik içinde bu sürecin götürülmesidir. Türkiye´de bu birlik beraberlik var. Adada birlik ve beraberliği her zaman gördük bundan sonraki süreçte de bu birlik beraberliği görmek isteriz. Tartışmaların içine girmeyiz? dedi.

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı