Akdoğan:
EKONOMİ 4.07.2018 11:38:13 490 0

Akdoğan: "Sınırsız kaynak olan güneşe yatırımın önü açılmalı"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 37 No´lu Enerji Üretim ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Eşref Akdoğan, güneş enerjisi sektöründe en büyük sorunun, üretilen enerjiyi ulusal şebekeye bağlayacak trafoların yetersizliği olduğunu belirterek, bu ala

  Akdoğan, sektörün sorunlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye´nin en büyük cari açık  kaynağının enerji olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz.  Belki bu bağımlılığımızı kaldırmada yetersiz kalacaktır ama sınırsız ve ücretsiz bir  kaynak olan güneşe yatırımın önünün açılması halinde bu açığımızın giderilmesine  önemli katkılar sağlanabileceğine inanıyorum? dedi.

  Mevcut durumda Türkiye´de özellikle Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu´da ciddi bir  güneş potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Akdoğan, bu alanda yatırım için arazi ve  yatırımcı bulunmasına rağmen EPDK´nın enerjiyi şebekeye aktaracak bağlantı noktası  bulunmaması nedeniyle lisans vermemesinin sıkıntısını yaşadıklarını söyledi. Gelişen,  büyüyen Türkiye´de enerjiye ihtiyacın her geçen gün daha fazla arttığını vurgulayan Akdoğan, ?Mevcut bağlantı sayısı en az iki kat artırılması gerekiyor. Bu alandaki talep  10 birimse, talebin güvenilir karışlanması için üretimin 12-13 birim olması gerekiyor.  Oysa çok daha düşük. Hızla büyüyen ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması için acil  çözüm bekliyoruz? diye konuştu.

  Bugün güneşli gün sayısı Türkiye´nin 3´te 1´i olmasına rağmen Almanya ve İngiltere´de  dahi güneş enerjisine yatırımlarda ciddi kolaylıklar sağlandığına dikkat çeken Akdoğan,  Enerji Bakanlığı´nın bu konuya daha hassas ve çözümcül yaklaşması adına komite  olarak gerekli lobi faaliyetlerini artırmayı planladıklarını belirtti.

  ?Yabancı kredi kullanımının önü açılmalı?

  Güneş enerji sektöründe yatırım noktasında bir takım iyileştirmeler yapılması  gerektiğine de değinen Akdoğan, ?2 Mayıs itibariyle devlet yabancı kredi  kullanımının önünü kapattı. Bu da sektördeki bir diğer önemli sorun haline geldi. Bu  durumun özellikle bizim sektörümüz açısından vakit kaybedilmeden gözden geçirilmesi  gerektiğine inanıyoruz? değerlendirmesini yaptı.

  Akdoğan devletin lisanssız elektrik üretimine yönelik döviz ile kredi kullanımını  kaldırması nedeniyle birçok firmanın zor durumda kaldığını belirterek, devletin biran  önce dövizle kredi kullanımının önünü açması gerektiğini söyledi. Devletin 1 megavatlık  lisanssız üretime izin vermesinin ve 13.3 cent üzerinden alım fiyatı belirlemesinin  ardından birçok yatırımcının sektöre girdiğini anlatan Akdoğan, firmaların bu yatırımların  bir kısmını TL üzerinden bir kısmını da döviz kredileri ile finanse ettiğini anlattı.

  Yatırımcıların sürekli yeni yatırımlar yapmasına rağmen devletin birçok noktada karar  değiştirdiğine dikkat çeken Akdoğan, sektörle ilgili önce panel kısıtlaması geldiğini,  akabinde yabancı yatırım teşviklerinin kaldırıldığını, daha sonra da yerli montajı  desteklemek adına gözetim vergisi gelmesinden dolayı yurt dışından panel getiremez  olduklarını kaydetti.

  ?Sektör adeta kilitlendi?

  Şu an sektörün adeta kilitlendiğine dikkat çeken Akdoğan, birçok firmanın iflas  aşamasına geldiğini, sektörde sürekli yeni iflaslar duymaya başladıklarını söyleyerek,  ?Firmalar şu an döviz kredisi kullanamıyorlar ve bu yüzden zor durumdalar?  değerlendirmesini yaptı. Devletin kuralları baştan belirlemesi ve süreç devam ederken  kural değişikliğine gitmemesi gerektiğini vurgulayan Akdoğan, mayıs ayından bu yana hiçbir şekilde kredi kullanamadıklarını, TL kredi faizlerinin yüzde 20-22´lere çıktığını ve tüm yatırımların durduğunu söyledi.

  Son olarak mutfak tüpü satışlarına değinen Akdoğan, bu alanda da denetimsiz  satışlar gerçekleştirildiğini bildirdi. Riskli bir sektör olması ve son dönemlerde artan  terör olaylarında sıkça kullanılması nedeniyle çok sayıda denetim yapılmasına rağmen  denetimsiz satışların önüne geçilemediğini ifade eden Akdoğan, ?Bu noktada kaçak  tüplerin toplatılması yerine cezaların artırılması daha etkili olacaktır. Hatta cezaların ana  dağıtım firmalarına verilmesi etkiyi artıracaktır? şeklendi konuştu. (SB)


Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı