ADATÜB´ten Turunçgil üreticilerine seminer
TARIM 30.11.2017 11:18:02 347 0

ADATÜB´ten Turunçgil üreticilerine seminer

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB), gerek yurt dışı gezileri, gerekse pratikte elde edilen deneyimleri üyeleriyle paylaşarak, birim alandan alınan verimin artırılmasına katkı yapıyor.

ADATÜB´ün, üyelerine yönelik düzenlediği eğitim çalışmaları "Bilezik Alma Uygulamaları" semineri ile devam etti.  Adana Çiftçiler Birliği İzzettin Özgiray toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitimin konusu turunçgiller için önem arz eden "Bilezik alma" uygulaması oldu.
ADATÜB üyelerinin yanı sıra Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru´nun da katıldığı seminerin açılışında konuşan ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, geçtiğimiz günlerde İsrail´e giderek incelemelerde bulunan heyetin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Başkan Karabucak, birlik olarak düzenledikleri yurt dışı gezileri ve eğitim çalışmaları ile üyelerinin bilgi, birikimlerini arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Eğitim seminerinde ele alınacak olan bilezik alma yöntemi ile ilgili bilgi de veren Başkan Karabucak,
çok yıllık odunsu bitkilerde besin maddelerinin köke gidişini engellemek için dalların kabuklarının halka şeklinde çıkarılması suretiyle yapılan işlemin verim ve kaliteyi artırdığını söyledi.

AĞAÇ SAĞLIKLI OLMALI
Başkan Karabucak´ın ardından söz alan Turunçgil Ziraat İşletmeleri A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Berna Tekinalp, İsrail´den örnek alınan uygulamanın meyvede verim ve kalite artışı sağlanmasının yanı sıra meyve iriliği, olgunlaşma süresini de etkilediğini söyledi.
Bilezik alma yöntemi uygulanan ağaçların sağlıklı ve dört yaşını geçmiş olması gerektiğine dikkat çeken Tekinalp, "Uygulama sağlıksız ağaca yapıldığı takdirde birtakım şeker ve mineraller bünyede tutulamadığı için bitkinin ölüme neden olabiliyor. Ayrıca uygulama yapılan bölgede kesitler arasında kalıntı kalmaması gerekiyor. Küçük bile olsa kesitlerin kalması yüzde 5 ve 10 arasında performans kaybına neden oluyor" dedi.
 
ANA DALLARA UYGULANIYOR
Bilezik uygulamasının nasıl yapılması gerektiği konusunda da bilgi veren Tekinalp "Uygulamayı sadece ana dallara yapıyoruz. Ancak üç ana dal varsa sadece ikisinde uyguluyoruz. Su ve şeker taşıyan iletimlerin ağaca rahatlıkla verilebilmesini için dalın birine dokunmuyoruz. Uygulama çiçeklenme dönemlerinde ve  tomurcuğu fazla olan ağaçlarda yapılmalı. Tomurcuk bulunmayan ağaçlarda yöntemin uygulanması yaprak dökülmelerine neden olabilir" diye konuştu.
 
KOLAY AMA PRATİK İSTİYOR
Ziraat Mühendisi Önder Sın ise, bilezik alma yönteminin kolay ancak pratik isteyen bir uygulama olduğunu söyledi.
Adana´da uygulamaya başladıklarında önce birkaç ağaç üzerinde deneme yaptıklarını kaydeden Sın, "Daha sonra bahçe ve parsel bazında bilezik alma yöntemini uygulamaya başladık. Yaklaşık 17 yıldır uyguladığımız yöntem sayesinde verimlilik, meyve iriliği konusunda olumlu sonuçlar alıyoruz" ifadelerini kullandı.

BAŞARI GRAFİĞİ YÜKSEK
Bilezik alma yönteminin en başarılı uygulandığı ürünün minneola cinsi mandalina olduğunu da belirten Sın, "Minneola mandalinasının veriminde yüzde 89´lara ulaşan bir verim artışı söz konusu oldu. Nova cinsi mandalina da ise yüzde 40 ile 60 arasında verim ve irilik artışı sağlandı.
Washigton, Valencia, Okitsu ve Satsuma gibi ürünlerde de yüzde 90´lara varan bir başarı elde edildi" şeklinde konuştu.
Sın, greyfurtta ise uygulamanın başarılı olamadığını söyledi.
 
SÜREKLİ UYGULANMASI TEHLİKELİ
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü´nden Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, ise gövdeden bilezik alma yönteminin sürekli yapılmasının tehlikeli olduğunu söyledi. Gövde bileziklerinin büyük ve aşırı olması halinde ağacı ölüme götürme tehlikesi oluşturduğunu kaydeden Yeşiloğlu, zaman zaman kalite kaybına neden olduğunu da ifade etti.
Yeşiloğlu, yöntemin önce denenmesi, sonuç alındıktan sonra uygulanması gerektiğinin de altını çizdi.
 
SORUN YOKSA İHTİYAÇ DA YOK
Ziraat Mühendisi Niyazi Gönen ise normal gelişmekte olan bitkilerde verim ve meyve iriliği problemi yoksa bilezik alma veya çizmeye yöntemine ihtiyaç olmadığını kaydetti.  Gönen, "Biz sorunlu bitkilerde çizme veya bilezik alma uygulamasını yaparız. Nova, Minneola gibi tozlanma problemi olanlar veya meyve ürelik problemi yaşayan Valencia gibi çeşitlerde meyve küçülüyor. İşte o zaman meyveyi iyileştirmek adına çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.
 
FARKLI DÖNEMLERDE FARKLI SONUÇ
Farklı dönemlerde yapılan bilezik alma işleminin farklı sonuçlar ortaya çıkarttığını belirten Gönen, "Şubat ? Ağustos döneminde tek veya çift bilezik aldık. Şubat ayında yaptığımızda hasat öncesi meyveler döküldü ama çiçek döneminde alınan bileziklerde problem olmadı. Ocak ayında işlem sırasında meydana gelen yara kapama olayı yüzde 50 ve çift bilezikte ise yüzde 95 yüzde 100 arasında. Ertesi yıla hazırlık yapması amacıyla bu çok önemli"  açıklamalarında bulundu.
Bilezik almanın belli bir mesafeden yapılmasının zorunlu olduğunu da dile getiren Gönen, "Bu bir kanun değil değişebilir elbette fakat sınır olarak bilezik aldığınız ağaçlar almadığınız ağaçlarla aynı düzey verime geldiğinde uygulama yapılmayarak dinlendirilmesi gerekir" dedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli