Adana´nın metro yükü bitmeli
GÜNDEM 3.11.2016 10:00:46 473 0

Adana´nın metro yükü bitmeli

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 1988 yılında yapımı için ilk adımı atılan, 15 yılı geçkin sürede dış kaynaklı hazine garantili krediyle 533 milyon dolara inşa edilen Adana Metrosu´nun (Hafif Raylı Sistem), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanl

Büyükşehir Belediyesi tarafından 1988 yılında yapımı için ilk adımı atılan, güzergahtaki binaların istimlak edilmesi, yıkımı ve ardından inşaat çalışmalarıyla hizmete girmesi uzun yılları alan Adana Metrosu´nda 14 Mayıs 2010´da biletli yolcu taşınmaya başlandı.
Dış kaynaklı hazine garantili krediyle 533 milyon dolara inşa edilen 13.5 kilometrelik metroya ilave olarak planlanan 10.3 kilometre uzunluğundaki Balcalı ve yapımı süren yeni stadyuma kadar uzanacak ikinci etap hat projesinin maliyeti de, 274 milyon 300 bin dolar olarak belirlendi.
Ancak, Adana Büyükşehir Belediyesinin maddi olanakları ve İller Bankası payının yüzde 40´lık bölümünün, metronun kredi borcu ve faizine kesilmesi nedeniyle, ikinci etap çalışmalarına başlanması mümkün olmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Başbakan olduğu dönemde metronun borcunun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı´na devri ile ikinci etabının tamamlanması konusunda verdiği sözün yerine getirilmesi istenirken, Adana Büyükşehir Belediyesi´nin İller Bankası payından her ay yapılan yüzde 40´lık metro borcu kesintisinin ise şehre alt yapı, cadde, köprü ve çevre düzenlemeleri gibi yeni hizmetler için kalacağı belirtiliyor.

?Cumhurbaşkanımızın talimatı meseleyi çözer?
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, metro ile ilgili her kesimin beklentilerinin olduğunu söyledi.
?Sayın Cumhurbaşkanımız muhakkak Başbakan iken bir söz verdiyse onu yerine getirme noktasındaki samimiyetini sürdürüyordur? diyen Sözlü, şunları söyledi:
?Cumhurbaşkanımız herhalde bu konuda uygun iklim ve zamanını bekliyor. Ama bizim için ve Adanalılar için uygun bir iklim ve zaman var. Biz buradan sesimizi bir kez daha duyurmak isteriz. Hak, hukuk ve adalet noktasında ve Adana´nın diğer metro yapılan iller arasında eşit şartları ve hakkı olduğunu düşünüyorum. Bunun, adalet ve hukuk adına yapılması gerekir. Sayın cumhurbaşkanımız başbakan iken söz verdi ama şimdi devlet başkanı gibi. Bu konudaki bir talimatı ve işareti meseleyi çözecektir.?

Adana milletvekili Tümer, çağrıda bulundu
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana halkının metro çilesinin bitmesini beklediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın 2011 yılında Başbakanlığı döneminde Uğur Mumcu Meydanı´nda metronun bakanlığa devri ve ikinci etabın tamamlanması konusunda söz verdiğini hatırlattı.
Adana halkının, bu sözün yerine getirilmesini istediğini vurgulayan Tümer, "Sayın Başbakan Binali Yıldırım´ın Ankara´daki metroları ?yıldırım hızıyla bitirme´ sözünüze diyeceğimiz yok. Ancak Adanalılara da üvey evlat muamelesi yapılmamalı. Devlette devamlılık esasından hareketle Sayın Cumhurbaşkanının Adanalılara verdiği sözün, Sayın Yıldırım tarafından yerine getirilmesini bekliyoruz´´ dedi.

Kaya: ?Adana borç batağından kurtarılmalı?
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya da bir kentin gelişmişliğinde ilk ölçütlerden birinin metro olduğunu söyledi.
Adana Metrosu yapımının finansman sorunu ile başladığını, güzergah yanlışı ile devam ettiğini ve ağır borç yükü altında bitirildiğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:
?Belediyeyi borç yükü altında ezen metro, doğmamış çocukları bile borçlandırmaktadır. İstanbul, Ankara, Antalya ve Konya´da olduğu gibi Adana Hafif Raylı sistemin işletmesi de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca devralınarak Adana hafif raylı sistemden kaynaklı borç batağından kurtarılmalıdır. Adana´nın imarı konusunda olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi, Ulaşım Master Planı. Bu master plan dahilinde yapılacak güzergah iyileştirmeleri ile hafif raylı sistem daha rantabl çalışacak ve Adana halkına daha iyi hizmet verecektir.?(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli