ADANA´NIN ALT YAPI SORUNLARI TARTIŞILIYOR
GÜNDEM 22.09.2015 15:39:13 545 0

ADANA´NIN ALT YAPI SORUNLARI TARTIŞILIYOR

Aytaç Durak belediyenin otuz yıllık hafızasının silindiğini ve gerekli önlemlerin yeterince ve zamanında alınamadığına vurgu yaparken İMO Başkanı Biçer kentteki altyapı sorunları yüzünden yaşanan su baskınlarının sadece yağış miktarının fazlalığına bağl

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, hayatı felç eden Adana´daki yağmurun şehri teslim aldığını belirterek, sorunun çözümü için belediye başkanlarını göreve çağırdı.

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, 30 yıllık eğitimli personelin yok edilmesi nedeniyle kentin her yağmurda su baskınlarına maruz kaldığını bildirdi ve ?Belediye´nin hafızası artık yok? dedi.

Durak, dün su baskınlarına neden olan yağışlarla ilgili yaptığı açıklamada, her kış öncesi dolan rögar çukurları temizlenerek, baca ızgaralarını kapatan yaprak, çöp, kağıt ve poşet parçaları ayıklanması gerektiğini belirtti. Son 5 yıldır da yolların asfaltının müteahhitlere yaptırıldığını belirten Durak, "Dolayısıyla işi götürü alan müteahhit personelinin, dikkatsizce rögar bacalarını çoğu yerde asfaltla kapatmaları engellenmelidir. Ayrıca, yol ve kaldırımlarda sök-yap olarak çalışan müteahhitler, kum, çakıl, moloz fazlalarını rögarlardan içeriye atmaktadırlar. Acaba vakumlu kanal temizleme araçları kış öncesi gerekli kanal taramasını da yaptı mı? 30 yıllık eğitimli, deneyimli belediye personelini yok ederseniz; yol, temizlik ve asfalt müteahhitlerini gereği gibi denetleyemezsiniz" dedi.

"SARIÇAM DERESİ NEDEN TAŞMADI?"

Her yağışta en çok su baskınlarının Sarıçam Deresinin taşkınında yaşandığını şimdi ise taşmadığına dikkat çeken Durak, "Neden şimdi Sarıçam Deresi taşkını yaşanmıyor? Dün en yüksek yağışı Yüreğir ilçesi aldı. Sarıçam Deresi görevini tam yaptı. Çünkü orayla temizlik ve asfalt müteahhitlerinin ilgisi yok. Dere ıslahı dönemimizde ciddi bir proje olarak ele alınıp yapılmıştı" diye konuştu.
Fazla yağmur suyunu nehir yatağına aktaracak giyotin kapağının açılmadığını vurgulayan Durak, "Çünkü giyotin kapağın nerde olduğunu ve nasıl açılacağını acaba bilen var mı?

Endişem o ki, nehrin üzerindeki asma köprüler ve baraj gölü üzerindeki köprülerde gerekli bakım ve işletme titizliği de gösterilemiyor ise ölüme sebebiyet veren daha ciddi tehlikeler de oluşabilir. Katotik korumanın ne olduğunu acaba şu andaki belediye personelinde bilen var mı? ASKİ Arıtma Tesislerinde gerekli titizlik gösterilebiliyor mu? Akdeniz´e akıtılan atık su eskisi gibi gerçekten içilebilecek kadar temiz mi?" diye sordu.

?YAĞIŞLARIN FAZLALIĞI SU BASKINLARI İÇİN MAZERET OLAMAZ?

Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, hayatı felç eden Adana´daki yağmurun şehri teslim aldığını belirterek, sorunun çözümü için belediye başkanlarını göreve çağırdı.

Biçer, yaptığı açıklamada, her şiddetli yağmurda yaşanan manzaranın tekrarlandığını ve Adanalıların 21 Eylül Pazartesi günü yine çileli günlerinden birini yaşadığını söyledi.

İMO Adana Şubesi olarak, her yağış sonrası Adana´nın sular altında kaldığını, hayatın felç olduğunu, sorunların çözümü için katkı sunmaya hazır olduklarını her fırsatta vurguladıklarını belirten Biçer, ?Şurası muhakkak ki, biteviye tekrarlanan, çözüme ulaşmayan bu tablo karşısında artık vatandaşın tahammülü tükendi, kalıcı çözüm istiyor? dedi.

İMO´nun bundan sonra da üzerine düşen görevi yapmaya devam edeceğini ifade eden Biçer, ?Haklılığımızın ortaya çıkması bizi memnun etmiyor elbette. Biz yaşadığımız şehirde tekrarlanan, bir türlü çözüme ulaşmayan bu ve benzeri sorunların ortadan kalkmasını istiyoruz. Amacımız eleştirmekle, sorunu ortaya koymakla yetinmek değil. Adana´nın yıllara dayalı sorunlarının olduğunu biliyoruz ve bir çırpıda her türlü sorunun çözülmesini beklemiyoruz. Ancak sorunların çözümüne doğru atılan adımların varlığını; planlı, teknik tüm bileşenlerle organize bir çalışma yürütüldüğünü görmek istiyoruz? diye konuştu.

YAĞMURLU KIŞ GÜNLERİNE DİKKATİ ÇEKTİ
?Ev ve işyerlerini su basması, yolların çökmesi, alt geçitlerin sularla dolması, alt geçitlerde ve yollarda arabaların mahsur kalması, sadece yağış miktarının fazlalığına bağlanamaz? diyen Biçer, şu görüşlere yer verdi:

?Bu yöndeki açıklamalar gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Suyun temel kanunu vardır, suya engel olamayız, ona yol göstermek zorundayız. Her yağışta benzer tablonun ortaya çıkması yaşadığımız şehrin yağmuru kaldırabilecek bir altyapıya sahip olmadığının göstergesi, altyapı konusundaki yetersizliğin kanıtı. Zira bu sorun her yağmur sonrası gün yüzüne çıkıyor. Yağmur sonrası lokal çözümler yerine şehrin tamamını kapsayan, sorunun tekrarlanmasını engelleyen çözümlere ihtiyaç vardır. Gereken teknik önlemler zamanında alınamazsa şiddetli yağmurlar afete dönüşür, hayat felç olur. Önümüzde uzun kış günleri var. Eylül ayında yağan yağmur nedeniyle Adana çekilmez hale geldiyse yağmurlu kış günlerinde olası aşırı yağışın neden olacağı zararları düşünmek bile istemiyoruz.

Adana Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları derhal bir araya gelmeli ve gün geçirmeden çalışmalara başlamalıdır. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin işbirliği ile tüm yerleşim alanlarında su, kanalizasyon, çöp, yağmur suyu, atık su arıtma tesisleri fizibilite ve master plan çalışmaları bir an önce yapılmalıdır."
Altyapı tesislerinin, uzun yıllara hizmet vereceğinden planlanmasının doğru yapılması, bakım ve idame ettirilmelerinin sağlanması gerekli ve önemli olduğunu ifade eden Biçer, "Şüphesiz ki AYKOME´nin daha sağlıklı, daha planlı ve yaptırım uygulayarak çalışması gerekmektedir. Doğalgaz, su, kanalizasyon ve internet altyapı yerleştirmelerinin plansızlığı tüm şehrin önemli ortak sorunlarından biridir. Sürekli kazılan yollar hem trafik keşmekeşi yaratmakta hem de yolların kalitesini iyice bozmaktadır. Yağmurla birlikte yollarda meydana gelen tahribatın en önemli müsebbiplerinden biri bu çalışmalardır. Ortaya çıkan bu sonuçlar bize, tüm çalışmalarda mutlaka olması gereken planlılığı işaret etmektedir. Yaşadığımız şehrin ihtiyacı olan planlı, teknik, sağlıklı ve işin uzmanlarınca yönlendirilecek çalışmaları bir an önce başlatmamız gerekmektedir? diye konuştu.

TMMOB´ye bağlı ilgili oda başkanlarının soruna kökten çözüm üretilmesi adına üzerine düşeni yapacağını yineleyen Biçer, bilimsel veriler ışığında Adana´da altyapı sorunun giderilmesi için göreve hazır olduklarını sözlerine ekledi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı