?ADANA´DAKİ MÜLTECİ ÇOCUKLAR HER TÜR İSTİSMARA KARŞI SAVUNMASIZ?
GÜNDEM 20.06.2016 16:49:36 627 0

?ADANA´DAKİ MÜLTECİ ÇOCUKLAR HER TÜR İSTİSMARA KARŞI SAVUNMASIZ?

İnsan Hakları Derneği´nin Adana Şubesince açıklanan rapora göre kentte 12-17 yaş grubunda evlendirilen çocukların yüzde 40´ının hamile; aynı yaş grubunda erke, çocuk işçiliğinin oranı yüzde 20´yi geçiyor ve hemen hemen her kavşakta 4-5 yaşına kadar

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesince 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yapılan basın açıklamasında         Adana´da  yüzde 32-35´i 5-17 yaş grubunda yaklaşık 200 bin sığınmacı bulunduğu, okul çağındaki 70 bininden 20 bin kadarının okullara kayıtlı olduğu bildirildi.

?Yetişkin erkeklerin yüzde 70´inin, kadınların yüzde 5-6´sının Türkiye´de bir işte çalıştığı ,iş hayatına katılanların günde 14 saat çalışma karşılığında 28-29 lira aldıkları tespit edilmiştir,? denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

?Birleşmiş Milletler tarafından 20 Haziran 2001 tarihinde, Dünya Mülteciler Günü kabul edilmiş ve bu tarihte çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Suriye ,Irak, Afganistan , Libya , Somali ve diğer bölgelerde yaşanan krizler ,  iç savaşlar ve şiddet  nedeniyle  , son yıllarda pek çok insan, evini ve yurdunu terk etmiş , bunların büyük çoğunluğu  komşu ülkelere, bir bölümü ise  ölmeyi göze alarak Avrupa, Amerika , Kanada gibi uzak ülkelere sığınmışlardır. Ne var ki bu göçler sırasında her türlü insani koşuldan uzak yaşam koşulları nedeniyle yaşadıkları dramlar adeta bütün dünyanın göz önünde gerçekleşmiş olmasına rağmen , gelişmiş ülkeler bu duruma seyirci kalmışlar, bu sorunu kendi ülkelerinden uzak tutmaya çalışmışlardır. Ancak geldiğimiz noktada, yalnız Ortadoğu değil, şu anda tüm dünya, 2. dünya savaşından sonra yaşanan en büyük göçmen kriziyle karşı karşıyadır.

               Suriye ve Irak´ta yaşanan iç şavaş nedeniyle ülkemize pek çok sığınmacı gelmiş, ilk başta  Suriye´deki rejimin birkaç ay içinde devrileceği varsayımıyla gelenler ?misafirimiz ? olarak adlandırılmış ve geçici bir süre kalacakları düşünülmüştür. Ancak evdeki hesap, uluslar arası hesaplara uymayınca 2011 nisan ayında topluca gelenler artık kalıcı bir hale gelmişler ve sayılarının artmasıyla Türkiye için büyük bir külfet olmaya başlamıştır. Kurulan çadırkentler yeterli olamamış, barınmanın yanı sıra gelenlerin, iaşe, sağlık, eğitim ve çalışma gibi ihtiyaçların karşılanması için de bir takım yasal düzenlemeler yapmak gerekmiştir.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye´de halen 3,1 milyonun üzerinde sığınmacı ve göçmen bulunmakta, Suriyeli  sığınmacıların ancak % 10nu kamplarda kalmakta, diğer % 90 lık bölümü ise kendi imkanlarıyla yaşamaya çalışmakta ve pek çok temel ihtiyacı karşılamakta güçlük çekmektedir. MEB  verilerine göre okul çağında 900 bin Suriyeli çocuk bulunmakta, bunların ancak 340 bini eğitim alabilmektedir. Ülkemizin bu kadar sığınmacı ve göçmenin yükünü tek başına kaldıramayacağı açık bir gerçektir. Zengin ülkeler mülteci sorununu çözme konusunda istekli olmadığı sürece,Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak, Mısır, Yunanistan gibi ülkelerin bu sorunu çözmesi mümkün görünmemekte ve sorun hızla büyümektedir.  (Toplam mültecilerin ancak %2- 3´ü gelişmiş ülkeler tarafından mülteci olarak kabul edilmiştir.)

 Mültecilerin ülkelerinde sorun yaratanların, uluslar arası alanda etkili bir mülteci politikası izlenerek sığınmacı paylaşımında, çözüme dönük  bir politika oluşturmalı ve  mülteci sorunu en kısa sürede insan onuru ve insan hakları çerçevesinde  çözüme kavuşturulmalı, mültecilerin durumu  devletlerarası çirkin pazarlıklara konu edilmemeli, gerek Türkiye kamuoyu, gerekse dünya kamuoyu bu yönde hükümetlere baskı uygulamalıdır.

Ülkemizde bulunan sığınmacıların genel durumu bu olmakla birlikte , Adana´da bulunan sığınmacıların durumunu  anlayabilmek açısından , Yapılan  saha çalışmalarından bazı veriler şöyledir:

-          Adana´da yüzde 32-35´i 5-17 yaş grubunda yaklaşık 200 bin sığınmacı bulunduğu, okul çağındaki 70 bininden 20 bin kadarının okullara kayıtlı olduğu,

-          Kentte 12-17 yaş grubu evlendirilen çocukların yüzde 40´ının hamile olduğu vurgulanan raporda, aynı yaş grubunda erkek çocuk işçiliğinin yüzde 20´yi geçtiği, iş yerlerinin yanı sıra hemen hemen her kavşakta 4-5 yaşına kadar Suriyeli çocukların dilendirildiği, bu durumun çocukların istismarın her türüne açık bulunduğu,

-          Yetişkin erkeklerin yüzde 70´inin, kadınların yüzde 5-6´sının Türkiye´de bir işte çalıştığı ,iş hayatına katılanların günde 14 saat çalışma karşılığında 28-29 lira aldıkları tespit edilmiştir.

Son olarak;

            Mülteci veya sığınmacı, adı ve statüsü ne olursa olsun, ülkelerindeki iç karışıklık veya savaştan kaçanların , insani koşullarda yaşama koşullarının oluşturulması , yalnızca Türkiye veya bazı komşu ülkelerin tek başına altından kalkacağı bir sorun olmayıp, bu ülkelerde emperyalist nedenlerle, sorunun oluşmasına neden olan zengin ülkelerin, sorumluluk alarak ve hukuksal düzenlemeler yaparak sorunun çözümünü de sağlamaları gerekmektedir.

Bizler İnsan Hakları savucunucuları ve vicdan sahibi dünya vatandaşları olarak, Temel yaşam hakkının ve kardeşlik hukukunun gereği olarak Mülteci sorununa siyasal çıkarlar adına değil insancıl, vicdani bir bakış açısı ve hukuk pratiği gerektiğine inanıyoruz. Buradan ulusal ve uluslararası tüm hak temelli çalışan örgütlere Birleşmiş Milletelere sesleniyoruz , Hepimiz bu gezegenin sahibi ve koruyucusu olmakla mükellefiz.?

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli