ADANA´DA FERİT CELAL GÜVEN CADDESİ
KÜLTÜR SANAT 11.04.2017 15:27:20 1990 0

ADANA´DA FERİT CELAL GÜVEN CADDESİ

Seyhan´da Erkek Lisesi ile teknik liselerin bulunduğu caddeye Gazetemizin kuruluşunun ilk yıllarında çalışan siyasetçi Ferit Celal Güven´in adının verildiğini bugün çoğu kimse bilememektedir

VAHİT ŞAHİN (ÖZEL HABER)

Bugün yaşasaydı 123 yaşında olacaktı. 42 yıl önce vefat etti Ferit Celal Güven, Gazetemizde çeşitli yazılar yazdı. 29 yaşında iken 15 Mart 1923 tarihinde Adana´yı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk´ün huzuruna gelerek gençlik adına konuştu. Mustafa Kemal Atatürk´ün ?Sizin gibi gençlerle çok zaferler kazanırız? dedi.

Atatürk,15 Mart 1923 tarihinde Türk Ocağında Ferit Celal Güven´in gençler adına yaptığı konuşmaya cevap olarak, genci yaşlısıyla Adana insanına duyduğu sevgiyi dile getirdikten sonra mevcut durum hakkında uyarılarda bulundu. Atatürk, her şeyden önce çok kısa süre zarfında gerçekleştirilen devrimlerin yerleştiğini düşünmenin yanlış olacağını dile getirerek gençliği uyanık olmaya davet etmiş, hâlâ eskiyi savunan ve geri dönmek isteyeceklerin olabileceğine dikkat çekmiştir. Elde edilen kurtuluşun devamı için ?Daha çok seneler dikkat ve intibahla (uyanıklıkla) hemahenk olarak çalışmağa mecbur? olduğunu hatırlatmıştır. Milleti baştan sona kadar hazinelerle dolu bir memleketin üstünde aç kalmış insanlar olarak tanımlayarak memleketin her alanda sahip olduğu büyük zenginliklerin mutlaka kullanılması gereğine işaret etmiştir. Bunun yolunun ise nazariye ile değil, ancak sanat, ticaret ve ziraat gibi verimli sahalarda fiilen çalışmakta olduğunu belirtmiştir.

?SİZİN GİBİ GENÇLERLE ÇOK ZAFERLER KAZANIRIZ?

Atatürk 15 Mart 1923tarihinda Adana´ya yaptığı ziyaretler sırasında Türk Ocağı´nda Ferit Celal Güven´in gençler adına yaptığı konuşmaya cevaben şunları söylemişti:

?Genç kardeşimizin gençlik adına söylediği, bende çok büyük hisler, rikkatler (İncelik, naziklik), büyük emniyet ve itimatlar hasıl etti.

Bütün ciddiyetimle arz ederim ki, bu intibalar vicdanımda çok büyük saadetlere yol açmıştır. Ben de bu hislerin tecellisine sebebiyet verdiklerinden dolayı, kendilerine teşekkür ederim.

Bu dakikada karşılarında bulunmakla mesut olduğum, Adana gençlerinin de aynı hisleri taşıdıkları yüzlerinden okunmaktadır.

Bu hislere sahip bulunan ve hassasiyetlerini ifadedeki kuvvetlerini gösteren sizin gibi gençlere malik bundukça, bu vatan ve milletin şimdiye kadar elde ettiği zaferlerin üstünde daha zahmetli zaferler koyabileceğine hiç şüphe etmiyorum.

Genç arkadaşlarım, ben ve benim gibi sevdiğinize şüphe olmayan arkadaşlarla beraber vicdanımıza düşen vazifeyi yaptık.? (Altın Çağ Dergisi Kasım1988 Sayı 5 Sayfa 37)

Ferit Celal Güven bir yazısında Atatürk´ün Adana´ya geldiği 15 Mart 1923 tarihinde bir anısını ise şöyle anlatıyor:

?Atatürk, İzmir zaferinden sonra ilk defa Adana´ya gelmişlerdi. Ayağının tozuna yüz sürmeyi adak edenleri zorla topraktan ayırabiliyorlardı, o genç, alçak gönüllü kurtarıcı, bu coşkun kendinden geçmiş halkı selamlaya selamlaya hükümet konağına geldiler, biraz sonra evlerine dönüyorlardı. Merdivenlerin yarısına geldikleri zaman bir kucak sarı çiçekle bir köylü kadının nefes nefese, sıçrarcasına merdivenleri çıktığını gördük.

Gazi Mustafa Kemal durdular, köylü kadın yanına kadar çıktı. Tanımlanamayacak bir hayranlıkla O´nun gözlerine tutuldu ve bir süre bu dalgınlık içinde yerinden kımıldamadı, sonra bir ana sesindeki sevgi ve özlemle:

-"Ah benim çakır oğlum! Yolunu bir deli gibi bekledim. Sana bu çiçekleri tarlamdan yoldum, eğ başını! O sarı altın saçlarını öpeyim... Bu benin adağım, umduğumu çok görme..."

Genç komutanın yüzüne bir gönül rahatlığı ve neşe yayıldı, başını ona doğru eğdi. Köylü kadın bu sarı başı bağrındaki sarıçiçeklerin üzerine
bastırdı, kokladı, öptü. Sonra da sarı fulyaları ayağının altına
sererek:
-"Adağım yerini buldu, koca yiğit, tuttuğun altın, kılıcın keskin, her muradın yerine gelsin" dedi.

Bu köylü kadını bizim cephe arkadaşımız ?Sultan Ana? idi. (Ferit Celal Güven)

(Kaynak: Atatürk´ten Anılar, Kemal Arıburnu, İnkılap Kitapevi 1998. Sayfa:110-111

 

FERİT CELAL GÜVEN KİMDİR?

(d. 1894, Adana) - (ö. 24 Kasım 1975), Türk siyasetçi.

İstanbul Hukuk ve Güzel Sanatlar Mektepleri mezunudur. Yedek Subay Talimgahı Öğretmenliği ve Bölük Komutanı, Tebriz Valiliği Mecdüssaltana Yaverliği İrtibat Zabitliği, ve Milli Teşkilat Kuruculuğu, 41. Tümen Divan Harp Üyeliği, Adana Cephesi Grup Kumandanlığı, Yeni Adana Gazetesi çalısanlığı, Türk Sözü Gazetesi sahipliği ve Başyazarlığı, Adana Lisesi Resim Öğretmenliği, İstihbarat Müdürlüğü, Türk Ocakları Müfettişliği, TBMM III. Dönem Urfa, IV. Dönem Mersin ve V., VI. ve VII. Dönem İçel Milletvekilliği, Kurucu Meclis Basın Temsilciliği (6 Ocak 1961 ? 25 Ekim 1961), IV. ve V. Dönem Divan-ı Riyaset Katipliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli