Adana Lezzet Festivali hazırlıkları başladı
YAŞAM 18.09.2019 10:53:00 487 0

Adana Lezzet Festivali hazırlıkları başladı

‘‘Büyük Akdeniz Şöleni’’ temasıyla 4-5-6 Ekim’de üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin tanıtım toplantısı Vali Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul’da düzenlenen toplantıya Vali Demirtaş’ın yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, ilçe belediye başkanları, ulusal gazetelerin temsilcileri, oda başkanları ile Lezzet Festivali yürütme kurulu üyeleri katıldı.

Tanıtım toplantısında gerçekleştirdiği konuşmada Vali Demirtaş; ‘‘Adana; derin tarihi, coğrafi ve stratejik konumuyla, geçmişten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Anadolu’nun ve dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Hiç kuşkusuz bu tarihsel derinlik, birçok kültürel zenginliği de beraberinde getirmektedir. Bu kültürel çeşitliliğin en önemli unsurlarından biri de, yemek kültürüdür. Bilindiği üzere bugünün dünyasında artık geleneksel mutfaklar ön plana çıkmış durumda. Tüm isim yapmış şefler, geleneksel mutfaklara ve pişirme tekniklerine yönelmektedirler. Geleneksel mutfağımıza ait değerlerin ön plana çıkarılması ve gastronominin önemli sektörlerden biri haline dönüşmesi ise, ülkemiz ve ilimiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Bunun için mevcut gastronomi potansiyelimizin ve geleneksel lezzetlerimizin yozlaştırılmadan, özü korunarak, geleceğe aktarılması büyük önem arz etmektedir.’’ diyerek Adana’nın malzeme çeşitliliği, kalitesi ve zenginliğiyle, geleneksel Türk mutfağının önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Yerel mutfağın değerlerini koruyarak, bugüne adapte etmeye ve geleceğe taşımaya gayret ettiklerini ifade ederek 4-5-6 Ekim 2019 tarihlerinde üçüncüsü düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali’nin heyecanını yaşadıklarını belirten Vali Demirtaş ‘Festival süresince Adana'nın en "yerel" ve en "geleneksel" mutfak kültürünü, ülkemize ve tüm dünyaya tanıtacağız. Böylelikle Adana mutfağının tüm unsurlarını ziyaretçilerimizle paylaşırken, unutulmaya yüz tutan geleneksel yemek bilgimizin tanıtımına, bilinirliğinin artırılmasına ve geleceğe aktarılmasına da hizmet edeceğiz.’ dedi.

3. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Bu Yıl “Büyük Akdeniz Şöleni” Mottosuyla Düzenlenecek

Bu yıl “Büyük Akdeniz Şöleni” mottosuyla Adana’nın zengin yemek kültürünün ve geleneksel mutfağının en geleneksel tatlarının konukların beğenisine sunulacağını belirten Vali Demirtaş; ‘‘Festivalimizi Merkez Park Festival alanında birbirinden değerli yerel, ulusal ve uluslararası şeflerin düzenleyeceği gastro-şovlarla zenginleştireceğiz. Gastronomi dünyasının kıymetli isimlerini Adana’da buluşturacak; tadım oturumları, söyleşiler, paneller ve mutfak atölyeleri gerçekleştireceğiz. Öte yandan aynı bölgede ve aynı damak tadında birleştiğimiz Gaziantep ve Hatay mutfaklarının eşsiz lezzetlerini de konuk şehirlerimiz olarak, açacağımız stantlarla ziyaretçilerimizin beğenisine sunacağız. Böylelikle Güneyin enfes tatlarını, komşu illerimizle birlikte Torosların ötesine taşıyacağız.’’ ifadelerine yer verdi.

Akdeniz Havzasında Yer Alan Birçok Ülke “Büyük Akdeniz Şöleni”ne Konuk Olacak

Bu yıl Adana Lezzet Festivalinde “Büyük Akdeniz Şöleni” sloganına uygun olarak, Akdeniz havzasında yer alan ülkelerden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya, Malta, Lübnan ve Fas’ın konuk olacağını ve festival süresince kendi ülkelerinin geleneksel yemeklerini tanıtmak için stant açacaklarını ifade eden Vali Demirtaş; Fransa, İspanya, Yunanistan, Arnavutluk, Tunus ve Bosna Hersek’ten festivale katılacak şeflerin de gerçekleştirecekleri gastroshowlarla festivale renk katacaklarını belirtti.

‘‘Festivale Katılan Ülkeler Arasında da Dostluk ve Sevgi Köprüsünü Hep Birlikte İnşa Edeceğiz.’’

Akdeniz havzası dışından Güney Kore ve Endonezya’nın da açacakları stantlarda kendi ulusal lezzetlerini, lezzet tutkunlarının beğenisine sunacaklarını dile getiren Vali Demirtaş, ‘‘Adana’da, Uzakdoğu’dan Akdeniz’e eşsiz bir lezzet şölenine tanık olurken, festivale katılan ülkeler arasında da dostluk ve sevgi köprüsünü hep birlikte inşa edeceğiz. Ayrıca konuklarımız festival kapsamında Adana’nın tarımdaki gözbebeği ürünleri narenciye, zeytin, yer fıstığı ve pamuk hasadına katılacaklar ve düzenleyeceğimiz doğa, tarih ve kültür turlarıyla ilimizin güzelliklerini keşfedecekler. Ziyaretçilerimiz, bu sayede Adana kültürünü ve yaşamını daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar.’’ dedi.

Adana Lezzet Festivali Kapsamında Guinness Rekoru Denemesi Yapılacak

Vali Demirtaş; ‘‘Bilinirliği, tanınırlığı Avrupa’dan Uzakdoğu’ya yayılan ve Adana’nın, Adana insanının emeğinin ürünü olan festivalimiz için markalaşma sürecini başlattık ve en kısa zamanda bu süreci tamama erdireceğiz. İnanıyorum ki bu sürecin sonunda Adana Lezzet Festivali, tüm platformlarda bir Adana markası olarak hak ettiği yeri alacak ve gastronomi vitrininin parlayan bir yıldızına dönüşecektir.’’ sözlerine yer vermesinin ardından Adana Lezzet Festivali kapsamında Guinness rekoru denemesi yapılacağını ve Adanalı bir işletmenin yaklaşık 250 metre uzunluğundaki mangal üzerinde, 222 metrelik et şiş ile dünya rekorunu Türkiye’ye getireceğini böylece “tek şişte en uzun et pişirme rekoru”nun Adana’da kırılacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan ve Adana’nın da içinde yer aldığı “Turizm Gelişim Koridorları”ndan biri olan kültür ve inanç koridorunun ülkemizin önemli gastronomi koridorlarından biri olduğuna dikkat çeken Vali Demirtaş; ‘‘Güney'in enfes tatlarına ev sahipliği yapan ve birbirinden leziz tatları bünyesinde barındıran Adana, bu koridorun en önemli halkasını oluşturmaktadır.’’ diyerek bu sebeple Adana’nın gastronomi turizm potansiyelini daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla, 2019 Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında, Adana’nın gastronomi kenti olarak tescillenmesi hususunda başvuru yaptıklarını ve bu başvuruyu desteklemek amacıyla TURSAB tarafından organize edilen ve “Doğu Akdeniz Lezzet Turu” kapsamında hazırlanan “Gastronomi Treni”nin ilk durağı olarak Pozantı-Belemedik ve Varda Köprüsü ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tüm festivaller ve etkinliklerle, kadim kültürümüz ve tarihimizle, Adana’nın UNESCO tarafından gastronomi kenti olarak tescilleneceğine ve hali hazırda bu ağda yer alan Hatay ve Gaziantep’le birlikte, inanç ve gastronomi koridorunun güney zincirinin tamamlanacağına inancının tam olduğunu ifade eden Vali Demirtaş, Adana’da üretilen 32 ürüne ilişkin coğrafi işaret alınması noktasında da yoğun bir çalışma yürüttüklerini, Adana kebabının ardından şalgam suyu ile ilgili yapılan başvurunun da kabul edildiğini ve askı sürecinin devam ettiğini belirtti. Adana’nın ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanınması amacıyla Adana Lezzet Festivali’nin düzenlendiğini belirten Vali Demirtaş, ‘‘Sizlerin aracılığıyla tüm vatandaşlarımızı 4-5-6 Ekim’de, Adana’da düzenleyeceğimiz, Adana Lezzet Festivali’ne davet ediyorum. Kentimizde geçireceğiniz süre zarfında şehrimizin sofrası gibi yüreği de geniş, sımsıcak, cana yakın insanlarını tanıdığınızda, Adana’ya olan gönül bağınızın güçlendiğine sizler de şahit olacaksınız. Sadece festival süresince değil, yılın 365 günü yüreği de kapısı da herkese açık olan Adanalı hemşerilerimizin, sizleri ağırlamaktan duyacağı memnuniyeti, yüreklerinizde hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.’’ diyerek 3. Adana Lezzet Festivali’nin, Adana’ya hayır ve bereket getirmesini temenni edip festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli