Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,“Pamuktan Vazgeçemeyiz”
TARIM 31.08.2020 08:55:00 3123 0

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,“Pamuktan Vazgeçemeyiz”

Doğru,  çiğidi ile yağ sektörünün, küspesi ile hayvancılığın, lifi ile tekstilin ham maddesi olan ve bu nedenle stratejik önemi taşıyan pamuk üretiminin  sürekliliği için bu yıl destekleme politikalarında fedakarlık istedi.

“Pamuk üretiminin sürekliliği için 2020 yılı çok kritiktir”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru,  çiğidi ile yağ sektörünün, küspesi ile hayvancılığın, lifi ile tekstilin ham maddesi olan ve bu nedenle stratejik önemi taşıyan pamuk üretiminin  sürekliliği için bu yıl destekleme politikalarında imkanların zorlanarak fedakarlık yapılmasını beklediklerini bildirdi.

Başkan Mutlu Doğru, konuya ilişkin

açıklamasında, pamuğun; her geçen yıl çiftçinin ekim deseninden çıktığını ve yerini ikame ürünlere bıraktığını belirterek, “ Oysa ki; Türkiye, pamuk gibi stratejik bir ürünü yüksek verimle yetiştirilebilen nadir iklim, toprak su şartlarına sahiptir. Doğal liflerle üretilen tekstil ürünlerine dünyadaki talebin arttığı günümüzde pamuk ekim alanlarımızın her geçen yıl azaldığını görmek biz çiftçilerimizi de üzmektedir. Çünkü pamuk, katma değeri yüksek olan ve ekildiği bölgeye sanayisi ve ticareti ile zenginlik getiren bir bitkidir” ifadelerine yer verdi.

Doğru, ihracat ve istihdam lokomotiflerinden birisi olan tekstil sektörü ile açığımızı döviz ödeyerek ithalatla kapattığımız bitkisel yağ sektörünün ve protein kaynağımız olan et ve süt üretiminin vazgeçilmezi yem sektörünün  ham maddesi konumundaki pamuğun önemine dikkati çekerek, “Pamuktan vazgeçemeyiz” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİN ETKİSİ

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde virüsle mücadelenin sürmesinin tekstil ürünlerine olan talebin düşmesine, tekstil fabrikalarının minimum kapasiteyle çalışmasına ve buna paralel olarak pamuğa olan talebin azalmasına neden olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti;

“Çiftçimizin zarar etmeden, bu yıl pamuk ektiğine memnun olması, gelecek yılki ekim deseni için çok önemlidir. Bu nedenle açıklanacak pamuk destekleme primi ve diğer desteklerle beraber kütlü pamuk fiyatlarının toplamda 6 TL/kg’ın altında olmaması pamuk çiftçilerimizin beklentisidir.”

İPLİK SANAYİCİLERİNE HATIRLATMA

Başkan Mutlu Doğru, geçmişte iç piyasada yerli ürünün pahalı olduğunu, ithal pamuğun maliyetinin daha düşük ve cazip olduğunu dile getirip, dünya fiyatlarıyla ürün almak istediklerini her ortamda dile getiren iplik sanayicilerine de hatırlatmada bulunarak, “Bugün iç piyasada 9.70 TL/Kg olan lif pamuk dünya piyasalarında 11.70 TL/Kg civarında alıcı bulmaktadır” dedi.

KRİTİK YIL

Pamuk üretiminin sürekliliği için 2020 yılının çok kritik olduğuna vurgu yapan Başkan Mutlu Doğru, “ Bu yıl, pamuk eken çiftçimizin kazanması için özellikle Tarım ve Orman bakanlığımız ile Hazine ve Maliye bakanlıklarımızın ortaklaşa alacakları kararla destekler vasıtasıyla pamukta tüm imkanları zorlayarak fedakarlık yapması gerektiğini beyan eder, saygılar sunarız” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false