Adana Ticaret Borsası Kompleksi açıldı
YAŞAM 20.03.2018 10:32:04 499 1

Adana Ticaret Borsası Kompleksi açıldı

Adana Ticaret Borsası Kompleksi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun katılımıyla açıldı.

Adana ve çevre illerden davetlilerin katıldığı, Adana Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış, yine Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle devam etti.

ATB BAŞKANI ŞAHİN BİLGİÇ

Adana ve bölgeye dev ve modern bir kompleks kazandırdıklarını söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı açılış konuşmasında "Bugün açılışını yaptığımız Borsa Kompleksi, ticaret borsalarının asli görevi olan alıcı ile satıcıyı, üretici ile taciri buluşturan modern bir pazar yeridir. Adana Ticaret Borsası Kompleksi, 72 bin metrekare alan üzerinde 6 bin metrekare hizmet binası ve içerisinde elektronik satış salonu ile lisanslı depolarıyla, yetkili sınıflandırıcı en gelişmiş laboratuvarlarıyla hizmete girmektedir. Burada hedefimiz, 2023 ya da 2025 yılında işlem hacmimizi 25 milyar liraya çıkarmaktır. Şuan itibariyle tarımsal hasılada o rakam yok. Ancak sadece Çukurova´ya değil, güney doğudaki tarım hasılasını da burada değerlendirecek bir borsa projeksiyonu yaparak, buradaki tarım hasılasını Adana Ticaret Borsası´nda işlem görme noktasında hedefimiz 25 milyar liraya çıkarmaktır."

Uzun zamandır özlemini çektikleri lisanslı depoculuğu hayata geçirmenin mutluluğunuda yaşadıklarını belirten Başkan Bilgiç, "Yeni tesisimizde bu sorunu çözmüş olacağız. Tüccar ofislerimiz 2 bin 500 m² kapalı alanda 52 ofisle üyelerimizin kullanımında olacaktır. Adana´mızda 50 bin tonluk ATB Çukurova Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk tesislerimizde, lisanslandırılarak hizmet vermeye başlamıştır. Projenin 2. kısmı tamamlandığında kapasitemiz 115 bin ton olacaktır." dedi.

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSACIKLIOĞLU

Konuşmasında Adana´nın tarımdaki önemine değinen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Adana´da dinamizm var. Hareket var. Bereket var. Sizden aldığım moral motivasyonu diğer 80 ildeki üyelerimizle paylaşıyorum. Adana, ticaret, sanayi ve turizm kenti. Aynı zamanda Adana, Türkiye´de tarımın yıldızı. Çukurova hem dünyanın hem de Türkiye´nin en büyük ve bereketli ovalarından birisidir. Her şey yetişiyor. İşte bu yüzden Adana, Türkiye´de tarımın hem merkezi hem yıldızıdır. Çünkü Adana, tarımsal üretimi, tarımdan nasıl para kazanılacağını ve tarıma dayalı sanayiyi Türkiye´ye öğreten şehirdir."

Adana´da tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesinin kurulmakta olduğunu da hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Gıda, tarım ve hayvancılık piyasasını düzenleyenler ticaret borsalarımızdır. Ürün analizleri de borsalardaki laboratuvarlarda yapılmaktadır. Ürünlerin fiyatları, alıcı ve satıcının katılımıyla buralarda belirlenmektedir. Artık Adana´daki gibi yeni tesislerimizde, ürünlerin fiyatı elektronik satış salonunda elektronik olarak belirlenmiş olacak. Akredite laboratuvarlarımız ve elektronik satış lisanslı depolarımız modern borsacılığı hizmetlerini üyelerimize sunuyoruz. Bugün Ticaret borsalarımız, dünyada örnek iş ve işlemler yapmaya başladılar. Bugün 57 İslam ülkesi, Türkiye´yi ve Türkiye´deki borsacılığı örnek almaktadır. Son dönemde Türkiye´de gıda, tarım ve hayvancılık piyasasını geliştirecek üç tane önemli adım atıldı. Bunlardan birincisi lisanslı depolardır. Artık üretici ürettiği ürünü lisanslı depoya götürüyor. Önce laboratuvarda analizleri yapılıyor, ona göre sınıflandırılıyor ve depoya konuyor. Karşılığı verilen elektronik ürün senediyle finansmana erişimde teminat olarak bu senedi kullanabiliyor. Adana Ticaret Borsası´nın 50 bin tonluk hububat ve mısır lisanslı deposu hizmete açılacak. İkinci aşamada tamamlanınca, lisanslı deponun kapasitesi 115 bin tona çıkacak. İkinci önemli mekanizma, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin öncülüğünde kurulan ürün ihtisas borsaları. Türk tarımının 50 yıllık rüyası olan ürün ihtisas borsası kurulumunu da tamamlanmak üzereyiz. Ürün ihtisas borsasının temelini de lisanslı depolar oluşturmaktadır. Lisanslı depodan aldığımız ürün senetlerini, ürün ihtisas borsasına götürüp satabileceğiz. Tıpkı Borsa İstanbul gibi bu da bir emtia borsası olacak. Bu borsalarımız ile birlikte artık tarım ve hayvansal ürünlerinin fiyatları ülkemizde belirlenecek. Adana Ticaret Borsamız da bunun ortağı olacak. Üçüncü yeniliğimiz ise; borsa tescil yazılımı. Artık bütün üyelerimiz işyerlerinden, evlerinden, cep telefonlarından tescil yapabilecek. Borsaya gelmelerine gerek kalmayacak. Çeşitli kamu kurumlarını kapı kapı gezmenize gerek kalmayacak. Yeni sistem tüm kamu kurumlarıyla entegre çalışacak. Bu kapsamda üyelerimize büyük kolaylık olacak. Bugün batıda bir ticaret borsası hangi standartlarda hizmet veriyorsa, Adana Ticaret Borsası´da aynı standartta hizmet vermektedir. Bunu ben söylemiyorum. Tam tersine uluslararası bağımsız denetleme kurumları söylüyor." Diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ

Borsa Kompleksinin kent ve ülke ekonomisine önemli katkı koyacağını belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Adana bereketli topraklarıyla tarımda önder olmuş bir kenttir. Kentimiz şimdi de önemli bir yatırıma ev sahipliği yapıyor. Lisanslı depolarıyla artık Türkiye´de önemli katkı daha koyacaktır. Yeni tesisin kentimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Adana Ticaret Borsası bölgemizin tarım ürünlerini değerlendirmesi açısından, ufuklarından dolayı, şehrimize nitelik katacak bu yatırımdan dolayı kendilerini tebrik ediyoruz. Bundan sonra da dışarıya gıpta etmeyiz. Bizim de bu çorbada tuzumuz varsa ne mutlu bize, bu bize bir şereftir." dedi.

VALİ MAHMUT DEMİRTAŞ

Adana Ticaret Borsası Kompleksi´nin kente büyük katkılar sağlayacağına ifade eden Adana Valisi Mahmut Demirtaş, konuşmasında "Tarımda ve tarıma dayalı sanayide bu gelişmenin sürdürülebilir olması hiç kuşkusuz, alt yapı yatırımlarının çoğaltılması ile mümkündür. Adana Ticaret Borsası Kompleksinin de bu yönüyle hatırı sayılır bir yatırım olduğuna ve üreticilerimize önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bölgemizde üretilen en önemli tarımsal ürünlerin gerçek fiyatları Adana Ticaret Borsası´nda belirlenecek, ulusal ve uluslararası sektör için referans oluşturacaktır. Kısacası Adana´nın tarım sektöründeki var olan gücüne, güç katılacaktır. Kamu-özel sektör ayrımı yapmadan tarımda, sanayide, ticarette, sağlıkta, eğitimde ve kültürde el ele vererek, bu şehrin yarınlarını bugünlerinden daha aydınlık kılmak için, hep birlikte çalışacağız."

BAKAN BÜLENT TÜFENKÇİ

Adana´nın tarımda önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ise "Adana dünya çapında bir şehirdir. Adana pamuk, buğday, soya fasulyesi, arpa, üzüm ve narenciyenin büyük miktarlarda üretildiği Çukurova tarım bölgesinin üretim, pazarlama ve dağıtım merkezidir. Türkiye´de üretilen mısır ve soya faulyesinin yarısı Adana´da üretilmektedir. Pamuğun da yeniden geliştiğini görüyoruz. Hükümetimizin vermiş olduğu desteklerle pamuğunda desteğini vereceğiz. İnşallah Adana´ya pamuk için de lisanslı depo kazandıracağız. Sizler öneri getireceksiniz, yol göstereceksiniz, hükümet olarak da biz sizin önünüzü açacağız. Dünya nüfusunun yüzde 45´inin kırsal alanlarda yaşadığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık 76 trilyon dolar olan Dünya Gayri Safi Hasılası içinde tarımın payı yüzde 4.2´dir. Tarımın toplam istihdamdaki payı ise yüzde 28.7 ile çok ciddi bir boyuttadır. Bu da tarımın istihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesi açısından da önem arz etmektedir.

Buna karşın tarım alanlarının daralması, mevcut alanlardaki verimliliği artırma noktasında bizlere önemli görevler düşüyor. Sadece verimliliği artırmak yetmez, aynı zamanda üretilen ürünlerin pazarlanmasında da bizlere önemli görevler düşmektedir."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile üretim noktasında, tarım ticareti noktasında sizlerle ve borsalarımızla, sanayicimizle, iş adamlarımızla beraber biz bu ülkenin tarımını en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Sizler yol göstereceksiniz, hükümet olarak da biz sizin önünüzü açacağız."

"Biz her zaman üreticinin yanında olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Bu sene başında başbakanımızın açıkladığı gibi mazotun yüzde 50´sini biz vereceğiz. Buradaki amacımız üretimi artırmak. Yeter mi? Yetmez. Dünyanın önemli, dünyanın gittiği yere yani lisanslı depolara biz gidiyoruz ve lisanslı depolara verdiğimiz desteklerle de özellikle tarım ticaretinin desteklenmesi noktasında önemli gayretler gösteriyoruz. Lisanslı depo başta çiftçiler, üreticiler, ikinci olarak da tarım sanayisiyle iştigal eden sanayiciler için. Onları depo maliyetlerinden kurtarıyoruz. Tıpkı çiftçilerimizi kurtardığımız gibi. Türkiye için de şu faydası var, biz israfı önlüyoruz. Biz tarım ürünlerindeki kaybı önlüyoruz. O kaybı önleyerek hem üreticilere kazandırıyoruz ama aynı zamanda tüketicilere de kazandırıyoruz."

"Dünyanın en büyük sanayi ülkeleri aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ülkeleridir. ABD önemli bir sanayi ülkesidir ama aynı zamanda önemli bir tarım ülkesidir. Rusya, Çin, Avrupa Birliği ülkeleri de böyle. Dolayısıyla bizler tarımı bir kenara bırakamayız. Sanayileşirken tarımın da stratejik bir ürün gamı olduğunu bilip ona göre hareket etmemiz lazım. Lisanslı depolarla neler getiriyoruz? Lisanslı depoculukta da teşvik veriyoruz. Lisanslı depo yapan herkes ülkenin neresinde yaparsa yapsın, 5. depo teşvik yatırımları içerisine aldık. Daha önce 10 milyon liraya kadar faizsiz kredi veriyorduk, şimdi 20 milyon liraya kadar çıkardık. Aynı zamanda buraya ürününü koyacak çiftçilerimize üretici birliklerimizin kirasını da biz karşılıyoruz. Lisanslı depo kapasitemiz 1 milyon 700 tona ulaştı. Kuruluş izni almış 106 şirketin tamamının lisans alması durumunda hedef 9 milyon 500 ton kapasitedir."(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
mukaddes
21.03.2018 16:07:02
Adanamıza hayırlar getirmesini dilemek istiyorum ancak mekanın açılışa hazırlanması işini alan firma çalıştırdığı gençlerin hakkını vermemiştir. gençlerin hakkının kaldığı yerden pek hayır çıkacağını sanmıyorum.

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli