Adana Saimbeyli´de Gelecek Turizmde ile ?Kendi Kelebeğini Keşfet?
27.10.2015 11:58:12 623 0

Adana Saimbeyli´de Gelecek Turizmde ile ?Kendi Kelebeğini Keşfet?

Türkiye´nin kelebek popülasyonu açısından en zengin yerlerinden olan Adana Saimbeyli; Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde hayata geçen ?Gelecek Turizmde´ projesi kapsamında desteklenecek

Adana´nın Saimbeyli ilçesi bugünlerde farklı bir heyecan yaşıyor. Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde hayata geçen Gelecek Turizmde projesinin 3. dönem projelerinden biri olan ?Kendi Kelebeğini Keşfet? projesi, Gelecek Turizmde kapsamında destek almaya hak kazandı.

Türkiye´deki 412 kelebek türünün 187´sinin bulunduğu Adana bölgesi bu özelliğiyle dikkat çekiyor. Adana´nın bu özelliğine paralel olarak, Saimbeyli ilçesi de Türkiye´deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösteriliyor.

Sahip olduğu Endemik Mavi Kelebeği, topraklarında yaşayan 11 kelebek türü, zengin bitki ve hayvan türü çeşitliliği, kültürel ve tarihi zenginliği ile çok önemli bir ekoturizm potansiyeline sahip olan Saimbeyli, Gelecek Turizmde ile bu özelliklerini tanıtma fırsatı buldu.

?Kendi Kelebeğini Keşfet? projesi; Saimbeyli Belediyesi, Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Saimbeyli Kaymakamlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Adana Şube Müdürlüğü ortaklığıyla Adana Toros Dernekler Federasyonu sahipliğinde yürütülüyor.

Projeyle, Saimbeyli ilçesini önemli kelebek alanı olarak tanıtmak, ekoturizmi geliştirmek, ilçedeki düşük gelir düzeyini artırmak, doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak hedefleniyor.

Gelecek Turizmde Hakkında

Gelecek Turizmde projesi 2007 yılında başladı. Proje ile 2007-2012 yılları arasında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığı´yla Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) kapsamında Çoruh Vadisi´nde turizm eksenli bir yerel kalkınma modeli geliştirildi. Bu çalışmalar sonucunda bölgede 20´den fazla ev pansiyonu kuruldu, turizme hizmet eden birçok sivil toplum kuruluşu faaliyete geçti, bisiklet ve yürüyüş rotaları oluşturuldu, endemik bitki envanteri çıkarıldı, rafting, kuş gözlemi gibi yerel festivaller düzenlendi. Bunun yanı sıra Boğaziçi Üniverisitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ile 27 ilde Turizm Eğitimleri verilerek 5.000´den fazla kişinin turizm sertifikası almasına olanak verildi. Sosyal altyapıda sağlanan bu iyileştirmelere ilave olarak teknik altyapının da gerekli ve yeterli düzeye getirilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik ve maddi desteğinin sağlanabilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu Kararıyla bölgenin Turizm Merkezi ilan edilmesi sağlandı

Beş yıl boyunca kazanılan ?bölgesel? deneyimin ardından ülkemizin turizm potansiyeliyle ilgili bilincin artırılması; turizmin Türkiye´de alternatif bir sürdürülebilir kalkınma aracı olarak yer edinmesi; girişimciliği teşvik ederek yerel rol modellerin oluşturulmasına zemin hazırlanması ve kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplumu bir araya getirerek turizme çok boyutlu bir katkı sağlama amacı ile Gelecek Turizmde 2013 yılında ?ulusal? düzeye taşınarak ?Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu? hayata geçirildi.

2012 yılından beri, Gelecek Turizmde ile 6 projenin gerçekleşmesine destek olundu, Projelere fon desteğinin yanı sıra, eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık desteği de sağlayarak, projelerin uygulanabilir ve sürdürülebilir olmaları sağlanıyor.

www.gelecekturizmde.com

Bugüne kadar neler yapıldı?

Projenin ilk döneminde Bursa ?%100 Misia Projesi´ kapsamında 25 kadının istihdamı sağlanırken, ?Mardin´de Kadın Liderliğinde Sürdürülebilir Turizm Girişimlerinin Yaratılması Projesi´nde 43 kadın eğitim aldı ve 22 yataklı iki pansiyonda 16 kadına istihdam olanağı yaratıldı. ?Seferihisar´ın Geleneksel Mutfağı Projesi´nde eğitim gören kadınlar, ilçedeki kadınlara da eğitim vererek hazırladıkları ürünleri satmaya başladı. İkinci dönemde ise; ?Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe´de Taş İşçiliği´ projesinde 6´sı kadın 20 kişiye istihdam olanağı sağlandı. ?Malatya´nın Mirası Arslantepe´ projesinde 220 kişiye eğitim verildi ve ?Safranbolu Hatırası Projesi´ kapsamında turistlere ve yerel halka anketler düzenlenerek, orijinal hediyelik eşya üretimi konusunda somut adımlar atıldı.

Dünyalar Senin

Gelecek Turizmde´yi yeni jenerasyonla buluşturmak, desteklediğimiz projeleri farklı bakış açılarıyla anlatmak ve sürdürülebilir turizm destinasyonlarını tanıtmak amacıyla ?Dünyalar Senin? blogunu hayata geçirdik. Blogda Saffet Emre Tonguç eşliğinde Refika Birgül, Billur Saatçi, Styleboom, Engin Kaban, Altuğ Galip ve Önder Koca gibi birbirinden değerli altı yazar, Türkiye´nin altı farklı köşesindeki Gelecek Turizmde´nin desteklediği sürdürülebilir turizm projelerini ziyaret ediyorlar ve başlarına gelen güzellikleri, gittikleri yöreleri, dokundukları tarihi, sürdürülebilir turizmi ve sorumlu turist olmayı anlatıyorlar.

Sürdürülebilir turizme sadece turizmcilerin değil turistlerin de katkıda bulunması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle gezdiğimiz yerlerin sevdiğimiz gibi kalması ve doğallığının bozulmaması için ?sorumlu turist? manifestosunu hazırladık.

www.dunyalersenin.com

 

 

Gelecek Turizmde Ödüle Doymuyor

Her yıl 3 sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlayan ?Gelecek Turizmde?, geçtiğimiz yıllarda aldığı ödüllere bir yenisini daha ekleyerek, bu yıl 2.si düzenlenen ?Sürdürülebilir İş Ödülleri?nde, ?iş birliği? kategorisi ödülünün sahibi oldu. Gelecek Turizmde daha önce de, Stevie Ödülleri´nden 2 altın, 3 bronz ve bir gümüş madalya, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği´nden ?jüri özel ödülü? ve Bilkent Üniversitesi´nden ?Sosyal Sorumluluk Projeleri ile Bu Alana En Çok Değer Veren Marka? ödülü olmak üzere toplamda 9 ödülün sahibi olmuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli