SİYASET 9.01.2018 13:20:56 609 0

"Adana, kronikleşmiş 10 sorunu çözmeli"

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, mecliste yeni yılın ilk toplantısında yaptığı konuşmada 2018´in Adana´nın en önemli 10 sorununun çözümüne vesile olmasını diledi

2018 yılının ilk meclis toplantısında CHP grubu adına konuşan Çetinkaya, ulusun yeni yılını kutladı. Adanalıların 5 Ocak Kurtuluş gününü de unutmayan Çetinkaya, yeni yılın terör örgütlerinden arındırıldığı, işsizliğin azaldığı, komşu ülkelerle problemlerin kalmadığı ve Türkiye´nin saygın bir kimliğe kavuştuğu bir yıl olmasını diledi.

ADANA, HAYVANCILIKTA YOK SAYILIYOR
Türkiye´nin tarım ve hayvancılık potansiyelinin bir çok ülkeden daha iyi konumda olmasına rağmen tarımda ithalatçı konuma gelmesinin düşündürücü olduğunu ifade eden Çetinkaya, "Fransa´dan 5 bin 700 ton et ithal edeceğiz.  Ülkemize maliyeti yaklaşık 250 milyon liradır. Bunlar olurken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 41 ilde ağıl ve ahır binalarının yenilenmesi için yüzde 50 hibe vereceğini açıklıyor. Baktığınız zaman bu bir çelişki yaratıyor. Üreticinin binadan önce girdi maliyetleri ucuzlatılmalı ve ürün değerinin önceden bilinmesi gerekiyor. Şimdi bizim çiftçimiz bin bir zorlukla üretirken birde ithal getirilen et ürünleri ile de rekabet etmek zorundadır. Hayvancılıkta geniş bir potansiyele sahip olan Adana da tarım ve hayvancılıkta yok sayılan illerin başında gelmektedir" dedi.

SADECE KEBABI YİYİP GİTMESİNLER!
5 Ocak Kurtuluş zaferinin Adanalılar için onur kaynağı olduğunu ifade eden Çetinkaya, "Bir daha işgal durumuna düşmemek için Cumhuriyetimizin kuruluş safhasını, ödenen bedelleri iyi anlamamız gerekiyor. Adana kebabını sadece yiyip gitmesinler Adana´dan. Fransızlardan kurtardığımız Adana´da toplatılan silahlara rağmen savaşa devam ettiğimizi konuşarak gerçek tadını ve adını damaklar ile hafızalara da yazalım. Bunu her yılbaşı sonrası ilk hafta yeni yılı 1 hafta devam edecek bu tarih, kültür ve gurme ile geliştirilmiş etkinliklere bağlayıp kutlayalım" diye konuştu.

YAĞMUR, HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI!
Büyükşehir Belediyesi´nin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin katılımıyla çeşitli açılışlar yaptığını ancak aynı gün yağan yağmur nedeniyle Adana´nın alt ve üst yapısının gün yüzüne çıktığını ifade eden Çetinkaya, "2018´in Adana için de ayrı bir önemi olsun istiyoruz. Kendimizce, kentimizdeki en önemli 10 sorunu belirledik. Yeni yılın neredeyse kangren halini alan bu sorunların çözümüne de vesile olmasını istiyoruz" dedi.

ADANA´NIN EN ÖNEMLİ 10 SORUNUNU ANLATTI
CHP Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, "Bakın bakalım çok mu şey istiyoruz?" sorusu eşliğinde 10 sorunu ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

1- İŞSİZLİK - Kentteki işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstünde. Özellikle genç işsizlerin varlığı gelecek nesilleri umutsuzluğa sevkediyor. Adana ortalama yüzde 15´le işsizliği en fazla olan iller arasında yer alıyor.
2- HAFİF RAYLI SİSTEM - Uzun yıllar süren kazı çalışmalarıyla, kentin trafiğini allak bullak ederek, 10 yıldan fazla sürede yapımı tamamlanan hafif raylı sistemin sorunları bitmek bilmiyor. Yıllık 50 milyon lira zarar ettiği söyleniyor. Güzergahı yanlış. Ulaştırma Bakanlığı ise 2. etap hafif raylı sistem projesine onay vermedi. Adana´nın kamburu olmaya devam ediyor. Hafif Raylı Sistem sorununa biran önce el atılmalı, nasıl bir yol izleneceğine karar verilmeli, güzergah boyunca adeta çile çeken esnafın sorunu çözülmelidir.
3- TRAFİK-ULAŞIM - Kentte şehiriçi trafikte büyük sorun yaşanıyor. Özellikle özel halk otobüsü ve minibüslerin fazlalığı nedeniyle trafik sıkışıklığı hakim. Şehir içi ana ve ara yollarda kazı çalışması yapan kurumların koordinasyonsuzluğu nedeniyle yollardaki çukurlar uzun süre onarılmıyor. Araç ve insan geçişi zorlaşıyor. Adana´da şehir içi ve şehirler arası trafik, dere ve nehir yataklarının korunması, yeşil ve rekreasyon alanı, yaya ve bisiklet yollarının özeni, kaldırım ve refüj düzenlemelerine acil ihtiyaç duyuluyor. Adana trafiğinin içinden çıkılmaz bir hal almasına daha fazla göz yumulmamalı, kenar bölgelerin trafik ışıklandırma sistemleri yenilenmeli, çevre ve gürültü kirliliğine önlem alınmalıdır.
4- CEYHAN ENERJİ İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ - Yıllar önce Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi ilan edilmesine rağmen Ceyhan´da enerji yatırımlarının geciktiğini her Adanalı söyler. Ceyhan´ı enerji yatırımlarıyla sadece Türkiye ve Akdeniz´in değil dünyanın en önemli enerji hatlarından biri haline getirmekte kararlı görünsek de söylemden öteye gidemiyoruz.
5- ÇARPIK KENTLEŞME ? UYUŞTURUCU -  Adana´da belediye başkanlarının da ifade ettiği gibi çarpık kentleşme almış başını gidiyor. Kentteki yapı stoğunun yüzde 85´inin ya ruhsatsız ya da güvenlikli olmadığı ifade ediliyor. Özellikle seçim dönemlerinde ruhsatsız ve çarpık kentleşme alabildiğine artıyor. Küçüksaat ve civarı gelişmemiş bir şehir görünümünden kurtarılmalıdır. 5 Ocak Meydanı´na acilen yeni meydan projesi yapılmalıdır. Merkez Otogar ya modern bir görüntüye kavuşturulmalı ya da başka bir bölgeye taşınmalıdır. Yüreğir Otogarı´nın etkinliği arttırılmalıdır.
Adana´da madde bağımlılığının artış gösterdiği biliniyor. İşsizlikten kaynaklı uyuşturucu satış ve kullanımı arttı. Sokak aralarında küçük yaşlardaki çocuklar kullanılıyor. Emniyet birimlerinin hemen her gün yaptığı operasyonlar basında geniş yer buluyor.
6- TURİZM ? 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Bölgesi ilan edilen Karataş-Yumurtalık sahil bandına tek çivi dahi çakılmadı. Yeşili, doğası ve deniziyle göze çarpan Adana´da turizm gelirleri yok denecek kadar az.
7 - ALTYAPI - KUZEY-GÜNEY GELİŞMİŞLİK FARKI ? Adana´da Kuzey´le Güney arasındaki fark ortadan kaldırılmalıdır. Kuzey Adana´nın altyapı ve güney bağlantı sorunu giderilmelidir. Göç olgusu şikayet konusu olmaktan çıkarılmalı, göçle gelen insanların kalifiye olabilmeleri için yeni projeler geliştirilmeli, insanlarımız Adana ekonomisine ve üretime kazandırılmalıdır.
Merkez ilçelere bağlanan mahallelerin yol, kanalizasyon ve su (birçoğu kuyu suyu içiyor, sağlıklı ilaçlanmadığına inanılıyor, yaz aylarında sık sık kesinti uygulanıyor) problemi çözülmelidir. Kentte yağan yağmurun yolları ve altgeçitleri suyla doldurmasının önüne geçilmesi için acilen altyapı çalışmasına yoğunlaşılmalıdır.
8 - TARIM ? Kentte verimli tarım arazileri elden gidiyor. Beyaz altın diyarı olarak bilinen kentte 2017 yılında hafif bir kıpırdama olsa da pamuk ekim alanları daralıyor. Narenciye ürünleri sanayiye entegre edilemediği için dalında kalıyor. İhracatta da Rusya gibi ülkelerle sorun yaşanınca birçok üretici narenciye ağaçlarını kesmek zorunda kalıyor. Tarım topraklarının imara açılmasına müsaade edilmemeli, üretici için alternatif pazarlar ve yeni üretim teknikleri geliştirilmelidir.
9- SOFULU ÇÖPLÜĞÜ - Sofulu Çöplüğü olarak bilinen yere entegre tesisi kuruldu ama koku hala giderilemedi. Yerleşim yerinin tam ortasında kaldı. Vatandaşlar taşınmasını istiyor. Sarıçam ilçesine tam teşekküllü bir hastane yapımı için girişimler başlatılmalıdır.
10- EĞİTİM-YAŞANABİLİRLİK ? BEYİN GÖÇÜ - Adana´da özel öğretim ve kamu tarafından yapılan sınav sonuçlarına bakıldığında eğitimde büyük bir sorun yaşandığı göze çarpıyor. Son yıllarda sınav sonuçlarında Adana´nın ön sıralarda adına rastlanmıyor. Yaşanabilir iller arasında Adana´nın 55. sırada yer alması bir başka sorun olarak göze çarpıyor. Kentte yaşanan olumsuzluklar beyin göçüne neden oluyor. Eğitimini tamamlayan veya ekonomik özgürlüğünü garanti altına alan Adanalı genç nesiller İstanbul başta olmak üzere yurtdışında yaşamanın ve iş yapmanın daha avantajlı olduğuna inanıyor. 2018´in beyin göçüne de engel olmasını istiyoruz. Acaba çok mu şey istiyoruz?"(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli