Adana için
YAŞAM 6.10.2017 10:45:08 416 0

Adana için "Kuraklık Eylem Planı" projesi hayata geçiyor

Adana´da kuraklıkla mücadele seferberliği. ÇKA ve Güney Yüreğir Sulama Birliği ortak projeye imza attı.

Güney Yüreğir Sulama Birliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı "İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi" projesini birlikte gerçekleştirecek. ÇKA ile proje kapsamında protokol imzalayan Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, suyun daha bilinçli ve tasarruflu kullanımını öğreterek bölgedeki kuraklığın önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

KURAKLIK TEHLİKESİ KAPIDA

Türkiye 5 yıl aradan sonra yine büyük bir kuraklıkla karşı karşıya. Son gelişmeler gösteriyor ki, yağışların az olması nedeniyle bu yıl Çukurova, Trakya, Marmara ve İç Anadolu ve Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde tarımsal kuraklık yaşanacak. 

Son olarak 2007-2008´de yaşanan tarımsal kuraklık tarım sektörünü 5 milyar doları bulan bir zarara uğrattı.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın koordinatörlüğünde 2008-2012 yılları ile 2013-2017 yılları için iki ayrı "Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı" hazırlandı.

PROTOKOL İMZALANDI

Bakanlığın hazırladığı "Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı" kapsamında çalışmalarını yürüten Güney Yüreğir Sulama Birliği ile Çukurova Kalkınma Ajansı "İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi" projesiyle ilgili ortak projeye imza attı.

Çukurova Kalkınma Ajansı´ndaki imza törenine Birlik Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Güney Yüreğir Sulama Birliği Müdürü Yunus Bülbül ve ÇKA Proje Uygulama Biriminden teknik destek uzmanı Hüseyin Saraçoğlu katıldı.

SUYUN ETKİN KULLANIMI ZORUNLU

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, buradaki konuşmasında, proje kapsamında Türkiye´deki zengin yeraltı ve yerüstünün kaynaklarını koruma hassasiyeti yüksek nesiller yetiştirmek istediklerini bildirdi. 

Yaşanan iklim değişikliğinden Türkiye´yi olumsuz yönde etkilenmesinin beklendiğini belirten Beyarslan, su kaynaklarının azalması, kuraklık, çölleşme ve tarımsal üretimin azalması gibi sorunlarla şimdiden mücadele yollarının arandığını kaydetti. Beyarslan, "Mevcut kaynakların bozulması, suyun yanlış kullanımı sebebiyle su kaynaklarındaki yetersizlikler, kaliteli su temininin giderek zorlaşması, doğal kaynakların kullanımındaki israfın artması, insan faktörü ve su kaynaklarının her türlü risk faktörlerine açık olması, bölgemizdeki mevcut su kaynaklarını tehdit ediyor. Bir de buna zaman zaman kuraklık tehdidi de eklenince suyun etkin yönetimi daha fazla önem kazanmaktadır" dedi.

HEDEF KİTLE GELECEĞİN ÇİTFÇİLERİ

Projenin temel amacının Çukurova´nın en önemli ovası olan Aşağı Seyhan Ovası´nda sulamaya açılmış alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğini artırmak olduğuna dikkat çeken Beyarslan, "Gelecek nesillerin, geçmişte yapılan yanlışlara düşmesini önlemek istiyoruz. Türkiye her açıdan zengin yer altı ve yer üstü zenginliklerini sahip, kaynaklarımızı ise bu konuda hassasiyeti yüksek nesiller koruyabilir, bunun için şimdiden tedbir almak gerekiyor" diye konuştu.

SULAMAYI ÖĞRETECEK YAYIMCILAR GELİYOR

Proje kapsamında eğitime katılan birlik çalışanlarının; sulama yayımcısı olarak görev alacağına değinen Beyarslan şunları söyledi;

 "Sulama Yayımcısı hem sulama hem de yayım alanında kendisini yetiştirmiş, teknolojik gelişmelere paralel olarak kendisini geliştirebilen, çiftçilere sulama konusunda gereksinim duydukları bilgileri aktarmaya gönüllü, yenilikleri çiftçilerin anlaması ve kabullenmesi için çalışmayı ilke edinmiş yayım elemanlarıdır. Teknik personeller eğitimini aldıkları teorik ve uygulamalı derslerle sulama planlamasını profesyonel düzeyde yapabilir düzeye gelecektir. Eğitim alan kişiler idareye ait is ve işlemleri daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilir seviyeye gelecektir. Eğitim alan kişiler arazideki sulama sonuçlarını kontrol edebilir ve değerlendirebilir bir bilgi seviyesine ulaşacaktır."

HİZMET KALİTESİ ARTACAK

Beyarslan, "Eğitim alan kişiler (sulama yayımcıları) sahip olduğu bilimsel ve teknik bilgilerini mesleki deneyimiyle birleştirerek çiftçinin sulamayla ilgili karşılaştığı problemi tanımasını sağlayarak, problemin çözümü için çiftçiye uygun alternatifler sunabilecektir. Çiftçiye en uygun alternatifi seçmesine yardımcı olabilecek ve çiftçiye problemi çözmek için gereksinim duyduğu yeteneği kazandırmaya çalışabilecektir. Eğitim alan kişilerin teorik ve uygulamalı eğitimler sonucunda suyun bilinçli kullanımı ve su kullanım etkinliğinin artırılması konusunda bilgi birikimleri artacak ve yeni teknolojilerden haberdar olması sağlanacaktır. Böylece kurumda çalışan personellerin teknik kapasitesi artırılmış olacak, hem de nihai yararlanıcılara verilen hizmetin kalitesi zaman, hız ve güvenilirlik açısından artmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

TEMEL ÖNCELİK SUYUN ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI

Beyarslan, "İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi" ile nihai hedeflerinin suyun bilinçli ve tasarruflu kullanımının sağlanması olduğunun altını çizdi. Temel önceliklerinden birinin ise doğru su kullanımını sağlamak olduğunu vurgulayan Beyarslan, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını ve çiftçinin su kullanımındaki hatalarını en aza indirmek ayrıca çitçilerin bu konudaki yeniliklerden haberdar edilmesini sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Birlik Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan ile ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu proje protokolünü imzaladı.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli