Adana Film Festivali sanatseverlere ev sahipliği yaptı
KÜLTÜR SANAT 2.10.2017 14:05:26 442 0

Adana Film Festivali sanatseverlere ev sahipliği yaptı

Etkinliklere 130 bin kişi katıldı, yaklaşık 100 bin sinema tutkunu salonları doldurdu

Adana Büyükşehir Belediyesi´nce 25 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenen 24. Uluslararası Adana Film Festivali süresince sinemanın ve sanatın başkenti Adana oldu. Sinema gösterimleri hariç toplamda 130 bin kişinin izlediği etkinliklere; 90´ı ulusal-yaygın medya mensubu, 710´u sinema sanatçısı, yönetmen, yapımcı ve sinema sektörünün çeşitli dallarından olmak üzere 800 konuk iştirak etti. Festival kapsamında 11 salonda, 180 film, 840 gösterimle sanatseverlerin beğenisine ücretsiz olarak sunuldu. Bu gösterimlerde yaklaşık 100 bin sinemasever bir hafta boyunca salonları doldurdu.

Adana Film Festivali içeriğindeki film gösterimlerinde yarışma filmlerinin yanı sıra dünya ve ülke sineması için çok önemli bazı eserlerin Türkiye prömiyerleri Adana Film Festivali kapsamında gerçekleştirildi.

25 Eylül Pazartesi günü  37 dönümlük alanda açılan Kültür Sanat Kasabası, 1 hafta boyunca Adanalılara ve konuk sanatseverlere ev sahipliği yaptı.

Kültür ve Sanat Kasabası´nda; Uluslararası Sinema Karikatürleri Sergisi, Mehmet Turgut´un, Sinema´nın Usta Yüzleri Fotoğraf Sergisi, Dünden Bugüne Uluslararası Adana Film Festivali Arşiv Sergisi, Adana Ressamlar Derneği İnteraktif Atölye Çalışmaları ve Sergileri, Uluslararası AFAD Fotoğraf Sanatçıları Atölye Çalışmaları ve Sergileri, Adana Tiyatrolar Derneği Atölye Çalışmaları, ÇÜ İletişim Fakültesi Radyo-TV Sinema Bölümü Atölye Çalışmaları yer aldı.

ÜNİVERSİTELER VE FESTİVAL YAPAN ŞEHİRLER

20´ye yakın üniversitenin sinema bölümlerine, kendilerini tanıtmak üzere yer tahsisi yapıldı. Türkiye´de sinema festivali yapan 20´ye yakın şehrin şehirlerin katılımı da gerçekleşti. Ayrıca 18 film dağıtım şirketi, Kültür Sanat Kasabası´nda faaliyet gösterdi.

PANELLER, SÖYLEŞİLER, ŞOVLAR, GÖSTERİLER

Yine Kültür Sanat Kasabası içinde 1 hafta boyunca; Hilal Saral ile Kamera Önünde Oyunculuk Atölyesi, Akademisyenlerce "Kent, Mekan ve Sinema", sinema yazarlarınca "Sinema Eleştirmenliği",  Adanalı sanatçılarca "Adana ve Sinema"  başlıklı paneller, sinema makyözlerinin ve makyörlerinin şovları, dublör şovları, sokak gösterileri, sokakta film müzikleri gösterileri, dans gösterileri, canlı heykel gösterileri yer alacak. "Osman Sınav Türk Sineması´nın Dünyadaki Yerini Anlatıyor" konulu söyleşi de Kültür Sanat Kasabası etkinlikleri içerisinde yer aldı.

SEVGİ KORTEJİ, TÜRK SİNEMASINA ÖMÜR VERENLER FARKINDALIK ANITI

27 Eylül Çarşamba günü İstanbul´dan gelen sanatçıların yer aldığı Sevgi Korteji, kent turu attı, halkla buluştu ve Kültür Sanat Kasabası´na yöneldi. Burada  sanatçıların iştirakiyle  Türk Sineması´na Ömür Verenler Farkındalık Anıtı´nın açılışı gerçekleştirildi. 680 kadın ve 1180 erkek sanatçı olmak üzere, Türk sinemasına ömrünü veren isimlerin doğum ve ölüm tarihleri ile isimlerini içeren temsili bir anıtın açılışı yapıldı. Yine sanatçıların katılımıyla Sanat Ateşi yakıldı. 

ADANALI YILDIZLAR KALDIRIMI

Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında "Adanalı Yıldızlar Kaldırımı" oluşturuldu. Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Şener Şen, Suna Kan, Erol Büyükburç, Abidin Dino, Ferdi Tayfur, Menderes Samancılar, Ali Özgentürk, Aytaç Arman ve Fatih Terim´in  isimleri Atatürk Caddesi´nde oluşturulann Adanalı Yıldızlar Kaldırımı´nda ölümsüzleşti.

GEZİCİ SİNEMA

Gezici Sinema çeşitli mahallelerde film gösterimleri gerçekleştirdi. Böylece festival içeriğindeki sinema gösterimlerinin kentin her noktasına ulaşması sağlanıyor.

KONSERLER

Kültür Sanat Kasabasında her akşam saat 20.00´de konser düzenleniyor. Sırasıyla Aleyna Tilki, Grup Pandora, Yaşar, Ahmet Selçuk İlkan, Feridun Düzağaç, Gurup Mega, Adanalılarla buluştu. Hadise ise Uğur Mumcu Meydanı´nda konser verdi.

TÜRK SİNEMASI DAYANIŞMA GECESİ

Türk Sineması Dayanışma Gecesi´nde de Nifüfer bir resital verdi.

ONUR ÖDÜLLERİ

Adana Film Festivali´nde her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemamıza uzun yıllar emek vermiş, hayatını sinemaya adamış isimlere Yaşam Boyu Onur Ödülleri verildi. Bu yıl Onur Ödülü alan isimler: Arif Keskiner, Hümeyra, Prof. Sami Şekeroğlu, Şemsi İnkaya ve Temel Gürsu.

VİZYON SAHİBİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ

Adana Film Festivali, bu yıldan itibaren Türkiye´de bir ilki gerçekleştirerek Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü vermeye başladı. Bu ödül ile ülkemizde ve dünyada hak ettiği değeri yeterince göremeyen sinemacıların onurlandırılması ve keşfedilmesi amaçlanıyor. Vizyon Sahibi Yönetmen Ödülü, bu yıl Nijerya asıllı Amerikalı yönetmen Andrew Dosunmu´ya verildi.

FESTİVALİN YARIŞMALI KATEGORİLERİ

24. Adana Film Festivali´nde bu yıl beş ayrı kategoride toplam 30 Altın Koza Ödülü dağıtıldı. Altın Kozalar 30 Eylül akşamı ÇÜ Kongre Merkezi´nde yapılan  Büyük Ödül Töreni Gecesinde sahiplerini buldu. Aynı törende Yılmaz Güney Özel Ödülü de takdim edildi.

ÖDÜL KATEGORİLERİ VE SAHİPLERİ

24´ncü Uluslararası Adana Film Festivali´nde en iyi film ödülünü Onur Ünlü´nün yönetmenliğini yaptığı ´Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yoktur´ filmi alırken en iyi erkek oyuncu ödülünü ´Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok´ filmiyle Fatih Artman aldı. En iyi kadın oyuncu ödülünü ise ´İşe Yarar Bir Şey´ filmiyle Başak Köklükaya aldı.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması´nda verilen ödüller ise şöyle Yılmaz Güney Ödülü: Onur Saylak (Daha), Adana İzleyici Ödülü: Onur Saylak (Daha), En İyi Yönetmen: Onur Ünlü (Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok), En İyi Senaryo: Barış Bıçakçı- Pelin Esmer (İşe Yarar Bir Şey), En İyi Müzik: Mustafa Biber (Buğday), En İyi Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki (İşe Yarar Bir Şey), En İyi Sanat Yönetmeni: Naz Eraydağ (Buğday), En İyi Kurgu: Ayris Alptekin (Kar), Yardımcı Rolde En İyi Kadın: Hare Sürel (Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok), Yardımcı Rolde En İyi Erkek: Ahmet Varlı (Taş), Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Hazar Ergüçlü (Kar), Jüri Özel Ödülü: Emre Yeksan (Körfez), Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Hayat Van Eck (Daha) -Halil Bahadır (Kar), Film - Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Semih Kaplanoğlu (Buğday), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film: Onur Saylak (Daha)

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması´da En İyi Film Ödülü Andrey Zvyagıntsev´in Loveless filmine gitti.(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı