ADANA BAROSUNDAN OHAL´İN UZATILMASINA TEPKİ
GÜNDEM 18.10.2017 13:26:36 347 0

ADANA BAROSUNDAN OHAL´İN UZATILMASINA TEPKİ

Baro Başkanı Av.Veli Küçük: "OHAL´in bir an evvel sonlandırılması ve bu süreçte tartışmalı, evrensel hukuk kurallarına uymayan uygulamaların ve kararların iptal edilmesi, şeffaf, denetlenebilir, yargısal mekanizmalar etkin kılınarak yurttaşın devlete olan

OHAL´in 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Böylece 20 Temmuz 2016´da ilan edilen OHAL´in süresi, beşinci defa uzatılarak 17 Ocak 2018´e kadar devam edecek.

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ülkemizin toplumsal ve siyasal alanında yarattığı ağır tahribat sonrasında Olağanüstü Hal ilan edilmiş ve en yetkili mercilerden OHAL´in temel hak ve hürriyetleri, sivil yaşamı etkilemeyeceği ve en kısa sürede kaldırılacağı belirtilmişken, bu sürecin amacını fazlası ile aşacak şekilde ve uzun süredir devam etmesi hukuksuzdur ve demokrasiye aykırıdır.

Ülkemizin büyük bir facianın eşiğinden döndüğü hain darbe girişiminden iki gün sonra Genelkurmay Başkanlığının yaptığı "darbe püskürtülmüştür" açıklamasına karşın halen OHAL uygulamaların sürdürülmesini anlayabilmek mümkün değildir. Bu olumsuz tablo dönemi ülkemizin hukuk ve demokrasi tarihinin karanlık sayfalarında yerini alacaktır.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ülkemizde korku imparatorluğu ortamı yaratarak, farklı sesleri ve muhalif kimlikleri hedef alan siyasi iktidarın bu güne kadar yaptığı bütün hukuksuzluklara kılıf yaptığı olağanüstü halin (OHAL) derhal sonlandırılması gerektiğini açıkladı.

Av. Küçük, "Çok sayıda basın mensubunun, gazetecinin, hakimlerin, akademisyenlerin, kamu görevlilerinin ve insan hakları savunucusunun tutukluluğu, soruşturma yapılmaksızın açığa alınmaları ve görevden ihraç edilmeleri, baskı ve korku ortamı nedeniyle düşünce, ifade ve basın özgürlüğü bugün artık insafsızca baskı altındadır." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümeti; şeffaf, denetlenebilir hukuk devleti ve yönetimin, kendini güvende hisseden özgür yurttaşın ve toplumun altını oyan bu uygulamalara son vermeye çağırıyorum." Ülkemizdeki durumunu, "Hukuk devleti, hak ve özgürlükler konusunda Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemlerinden birisi yaşanıyor" diye yorumlayan Av. Küçük, OHAL´le birlikte insan haklarının siyasi iktidarın parti devleti anlayışı ile çok ciddi bir biçimde ve sistematik olarak ihlal edildiğini, mevcut uygulamalarla Türkiye´nin 1982 Anayasası´nın da gerisine düştüğünü kaydetti.

Av. Küçük açıklamasında OHAL ve KHK´ların neden sonlanması gerektiğini ise şöyle ifade etti: "Terörle mücadele amaçlı OHAL kararı sonrası çıkartılan KHK´lar ile sivil yaşamın her alanını etkileyen hukuksuz uygulama ve kararların bir yargısal denetime açık olmaması nedeniyle hak ve özgürlükler ciddi bir şekilde zedelenmiştir. Yoğun açığa almalar, ihraçlar, soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalar ile ülkemiz açık cezaevine dönüşmüş, diğer yandan Avukatların mesleki faaliyetlerinin yürütülmesi zorlaşmış ve imkansız hale gelmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin açık ve ağır bir tehdit altında olduğu böylesi bir atmosferde, OHAL´in sürelerinin uzatılması doğru değildir. Bu uygulama bir an evvel sonlanmalı ve ülkemiz olağan günlerine dönmelidir. Bu karar ile darbe girişiminin tahribatı toplum ve yurttaş nezdinde daha da derinleşecek, günlük yaşam katlanılmaz hale gelecek ve özgürlükler kısıtlamaya devam edecektir"

OHAL bilançosunu ise ürkütücü olarak niteleyen Av. Küçük," 667 sayılı KHK ile gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı, 668 sayılı KHK ile gözaltının ilk 5 gününe avukat ile görüş yasağı getirildi. 23 Ocak 2017´de yürürlüğe giren 682 sayılı KHK ile gözaltı süresi 30 günden 14 güne indirildi, gözaltında avukat görüş yasağı bir güne indirildi. Cezaevinde görüşlerde avukat müvekkilim görüşleri infaz görevlisi huzurunda ve sesli, görüntüle kayıt altına alınarak yapılmakta. Bu ve benzeri çağdaş ülkelerde olmayan bir çok hukuksuz uygulama devam etmektedir.

Adalet Bakanlığı açıklamasına göre, Temmuz 2017 tarihi itibari ile 169 bin 13 kişi hakkında adli işlem yapılarak gözaltına alındı, 50 bin 510´u tutuklandı, 43 bin 489´u adli kontrol ile serbest bırakıldı, 113 bin 440 kamu görevlisi kamu görevinden çıkarıldı, 1852´si göreve iade edildi. HSK kararı ile 4 bin 240 hâkim ve savcı ihraç edildi, 166´sı iade edildi.

OHAL´in bir an evvel sonlandırılması ve bu süreçte tartışmalı, evrensel hukuk kurallarına uymayan uygulamaların ve kararların iptal edilmesi, şeffaf, denetlenebilir, yargısal mekanizmalar etkin kılınarak yurttaşın devlete olan güveni yeniden tesis edilmelidir. Tamamen devre dışı bırakılan TBMM´nin asıl ve kurucu irade olması yeniden sağlanmalı, siyasi iktidarın keyfi, tartışmalı ve şüpheli idari kararlardan bir an önce dönülmeli, adil yargılanma hakkına, savunma hakkına, çalışma hürriyetine, basın özgürlüğüne, liyakat esasına dayalı kamusal hizmet anlayışı ve en önemlisi YURTTAŞIN DEVLETE OLAN GÜVENİNİ yeniden tesis edecek HUKUK DEVLETİ ilkesini bir an evvel hakim kılmak zaruridir." dedi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli