Adana Barosu´ndan geniş katılımlı panel
GÜNDEM 4.05.2018 18:27:07 656 0

Adana Barosu´ndan geniş katılımlı panel

Adana Barosu tarafından "Ceza Muhakemesi Hukukunda Güncel Gelişmeler" konulu panel geniş katılımlı olarak bir otelde gerçekleştirildi.

Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Baro Başkanı Av.Veli Küçük, Baro Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Baro Saymanı Av.İlknur Önal, Baro Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Nevzat Elçi, Av. Gülsen Çalıkuşu Baykal, Av. Özge Doğan İşcan´ın da yer aldığı programa Baro mensubu avukat, stajyer avukatlar, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri geniş katılım sağladı.
Panelde konularında etkin ve yetkin isimlerden; Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Tezcan ve Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Dr. Salih Oktar konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Baro Başkanı Av. Veli Küçük yaptı.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, meslektaşlarımızın gelişimine, tecrübelerine paralel katkı sağlamak için meslek içi eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, ?Hepimizin malum olduğu üzere, son yıllarda mevzuatımızda çok ciddi ve önemli değişiklikler oldu. 2002 yılından bugüne yaklaşık 11 bin yasa maddesi değişerek, mevzuatımız ciddi, önemli farklılıklara, değişikliklere maruz kaldı. OHAL ve devamında çıkartılan KHK´lar ile de mevzuatımız, ceza yasamız, usul yasamız, bu süreçten bir şekilde olumsuz olarak etkilendi. Biz de Adana Barosu olarak meslektaşlarımız ve stajyer avukatlarımızın mesleki gelişimine, mevzuat değişikliklerini yakalayabilmesine, tecrübesini artırabilmesine dönük olarak, bu programları yoğun olarak yaptık.
Esası ne kadar iyi bilirsek bilelim, yasaların içeriğini ne kadar iyi bilirsek bilelim, usule bu bilgileri yaşama geçirme, uygulama noktasındaki usul kurallarına da bir o kadar hakim olmak durumundayız.
Bu çalışmalar staj eğitim çalışmalarımızda da yoğun olarak üzerine eğildiğimiz konulardır.
29. Dönemde haftalık eğitim programları öğleden sonra yarım gün, aylık tam gün eğitim programlarıyla bu çalışmalarımızı devam ettirdik.
Buradaki amaç genç meslektaşlarımızın var olan bilgilerini pekiştirmek ve değişen mevzuata daha uygun hale getirmektir.
Uzlaştırma gibi hukuk dünyamıza usul yasalarımıza ve uygulamamıza yeni giren istinaf gibi değişiklikler ile biz uygulayıcılar, aradan geçen zaman içerisinde değişiklikleri daha derin, daha da yoğun yaşamaya, uygulamaya başladık. Gelen kararlarla da tecrübelerimizi artırmaya da devam ediyoruz.
Tabi ki ceza muhakemesi hukuku, kolluk görevlisi, müdafi, vekil, mağdur, şüpheli, hukuk fakültesi öğrencisi ve yurttaşlarımız tarafından bilinmesi gereken temel bilgiler yanında mağdur hakları, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ile OHAL düzenlemelerinin de içerine alan sizlere hediye ettiğimiz bu başvuru kitabı ile siz meslektaşlarımızın başucu kitabı olmaya devam edecek.
Son dönemde bizlerin yaşadığı arama, adliye girişlerinde duyarlı kapılardan geçme, X-Ray cihazlarından geçme uygulamaları, Avukatlık Kanununun 58. Maddesinde yer alan ?Avukatların aranamayacağına´ savcılı tarafından ve mahkeme kararı verilmeksizin aranamayacağı düzenlemesine rağmen, uygulamaya bir dönem konulmaya çalışılan usulü durumdan benzer uygulamaları şimdi emniyet binalarında meslektaşlarımızın müvekkilleri ile görüşme esnasındaki müracatlarında da görmeye başladık.
Bunların yasalarımızda yerinin olmadığı yasal düzenlemeler içerisinde var olmadığını biliyoruz.
Adliye ve emniyet birimeleri mesleğimiz ile doğrudan bağlantılı, mesleğimizi ifa ettiğimiz yerler, çalışma alanlarımızdır. Buralarda daha üst düzey hassasiyetin mutlak suretle ortaya konması gerekir.
Bir diğer sorun da, meslektaşlarımızın vekaletnamesi olmaksızın adliyeye girişlerindeki UYAP sorgulama birimlerinde ve mahkemelerde, savcılık kalemlerinde bilgi alma dahil, müvekkilleri yada müvekkil adayı olabilecek konuyu, dosyayı içeriğini öğrendikten sonra, eğer diğer konularda da uzlaşılması halinde müdafi ya da avukatlık yapma noktasında meslektaşlarımızın kararda vererek dosyayı takip ilk bilgileri alma noktasındaki aşamalarda da sorunlar yaşadığımız, Türkiye´nin birçok ilinde de yaşandığı bir dönemdeyiz.
Bu dönemde yaşanan bazı uygulamalara OHAL içerisinde olduğumuz ve zor bir süreçten geçtiğimiz, güvenlik gerekçeleri ortaya konmaya çalışılmakta ancak, en son uzatma ile beraber 2 yılı aşacak süreye denk gelen OHAL´in biran önce sonlanması ve ülkemizin olağan günlerine dönmesi hepimizin en önemli beklentisidir.
Beklentilerimizi ve umutlarımızı bu süreçler sonuçlanıncaya kadar ortaya koymaya devam edeceğiz.? dedi
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, katılımcılara hediye edilen ?Ceza Muhakemesi Hukuku Başvuru? kitabının yazarları Av. Rifat Çulha, Fahrettin Demirağ, Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Av. Dr. Salih Oktar, Prof. Dr. Durmuş Tezcan ve editör Prof. Dr. Feridun Yenisey´e teşekkürlerini ifade etti. Kitabın avukatların her zaman başvurabileceği bir eser olduğunu söyledi.
Panelin son bölümünde konuşmacılar, katılımcıların yönelttiği soruları yanıtladı. Panel sonunda Prof. Dr. Feridun Yenisey, konuşma aralarında olduğu gibi, panelin sonunda da genel bir değerlendirme yaptı ve böylesine önemli bir konuda paneli düzenleyen Baroya teşekkür etti.
Panel sonunda konuşmacılara Baro adına teşekkür plaketleri takdim edildi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false