Adana Barosu çevre duyarlılığına davet etti
GÜNDEM 5.06.2018 12:13:04 500 0

Adana Barosu çevre duyarlılığına davet etti

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada , Dünya genelinde de Türkiye özelinde de doğa katliamlarının artarak devam ettiği, enerji kartellerinin doğal yaşam alanlarımızı ve koruma altına

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ,"2018 doğa katliamları" başlıklı bir internet aramasında  dahi  "toplam 613 çevre katliamı haberi bulunduğu hatırlatılarak;

"Bir holdingin maden faaliyetleri için Artvin Cerattepe´deki ağaç katliamları ciğerimizi söküyor.  Faal durumdaki  yüzlerce -binlerce  HES´in  Anadolu´daki dereleri ve yer altı sularını kurutması damarlarımızdaki kanın çekilmesi  gibi.  Çanakkale´de, Adana´da, Zonguldak´ta, Yatağan´da, Gökova´da yurdun her karış toprağında  sökemediği ağaç kalmayan  termik santraller ciğerlerimizi yakarak yaşadığımız coğrafyayı  zehre boğuyor.  Yediğimiz aşımızın ,  ekmeğimizin  sulama kaynakları Büyük Menderes , Ergene ve daha nice nehirler evsel ve endüstriyel atıklar nedeniyle kırmızı renkte  asitli akıyor.  Zeytin mevzuatı, SİT korumaları delinerek,KHKlar  ile tarım ve orman alanlarının  "Enerji Üretim Alanı" ilan edilmesi yüreğimizi yakıyor.  Emperyalizmin geçemediği  Çanakkale, küresel enerji kartellerinin  13  termik santral projesiyle artık  ne yazıkki "geçilmez " değil."

Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu açıklamasında; "Uygarlık tarihinin emekleme dönemini yaşadığı, tarihteki ilk uygarlıkların kurulduğu Anadolu da kar odaklı enerji için binlerce yıllık tarihin  sular altında bırakıldığı, Hasankeyf´in yok oluşunu izliyoruz. Dünya başkenti diye övünürken  her bir köşesinin nasıl betona çevrilip doğal sit alanlarının imara açıldığını ve onlarca ağacın devasa bir cami için kesildiği Çamlıca tepesi ile can çekişen İstanbul´u izliyor, Orhan Kemal´in ,Yaşar Kemal´in romanlarındaki bereketli Çukurova´nın topraklarında    buğday başaklarının kokusunu değil, termik santrallerden çıkan  zehirli azotoksit ? kükürtdioksit  kokusunu soluyoruz. 

"Sisifos görevi "misali 10 yıllardır Akkuyu´daki nükleer belasından yaşadığımız coğrafyayı kurtarmaya çalışıyor, Fukuşima´da ? Çernobil´de kanserden ölen çocukları, radyasyon nedeniyle kolsuz bacaksız sakat doğan bebekleri düşündükçe hem korkuyoruz, hem de çocuklar için  - geleceğimiz için " ha gayret "  bir "Sisifos tırmanışı " daha, " azımızı  çoğa sayın ey karteller " diyerek kolkola giriyor mücadeleye sarılıyoruz.  Doğayı kar odaklı enerji için ağlatan enerji kartellerinin yıkıcı işgali büyük ekosistem gezegenin her yerine ulaşırken, kömür ve petrolün  neden olduğu iklim değişikliğinin Luxembourg´un 2 katı büyüklüğünde 5.800 kilometrekare iceberg´i Güney Kutbu´ndan koparışını izliyoruz.

Dünya  sadece taşıyla toprağıyla çayırlarıyla ovasıyla nehirleriyle gölleriyle, dağlarıyla kıyılarıyla değil, okyanuslarıyla havasıyla iklimiyle acil durum sinyalleri veriyor. 

İklim değişikliği ve çevre katliamları  insan yaşamını her yönüyle etkiliyor ve   ölümcül bir tehdit  haline geliyor. 

Doğa katliamı ve iklim değişikliği milyarlarca insanın hayatını tehlikeye sokarken , hukuk da bilimsel gerçekler ışığında form değiştirmekte  ve  çevre hakkı uluslararası  insan hakları hukukunda 3. Kuşak haklar  statüsünden  ,  1. Kuşak haklar kategorisi arasına girerek,  birinci ve en temel hak olan Yaşam hakkına evriliyor.  21. Yüzyılda iklim değişikliğinin  gezegeni getirdiği noktada çevre hakkının ihlali   artık yaşama hakkının ihlali anlamına gelmektedir. 

Özgürce nefes alabildiğimiz, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızın tehdit altında olmadığı bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bunun mümkün olabilmesi için, bireysel olarak mücadelemizi verdiğimiz gibi komisyon olarak da çevre bilinci ile faaliyet gösteren kamu kurumlarının, çevre politikalarını hayata geçiren yerel yönetimlerin ve ülke genelinde çevreci milletvekilleri ile ekolojik bir yönetimi program edinmiş Cumhurbaşkanı görmek istediğimizi, dünyanın yokoluş ivmesinde yaşadığımız coğrafyayı koruyarak ve iyileştirerek çevreci adımlar atılması gerektiğini belirterek ; hüzünlü karamsar  5 haziran´lar değil , sevinçli umut dolu 5 Haziran çevre günleri yaşamamız dileğiyle...Temiz hava, su, toprak için, gelecek nesillerimiz için çevremize sahip çıkmalıyız. "(CO)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı