ABD´nin Meksika sınırında gerilim yüksek
DÜNYA 23.11.2018 12:33:02 337 0

ABD´nin Meksika sınırında gerilim yüksek

Yüzlerce Meksikalı göçmenin ABD´ye geçmek istemesi sebebiyle güvenlik önlemlerinin arttığı sınırda tansiyon yükseldi. Göçmenlerin yanı sıra sivillerin de Şükran Günü kutlamaları için sınırı geçmek istemesiyle bölgede gerginlik arttı.

Dünyanın en yoğun sınırlarından biri olan ABD´nin San Diego kenti ile Meksika´nın Tijuana kentindeki San Ysidro kapısında güvenlik önlemleri arttırıldı. Günlerdir geçiş için bekleyen göçmenler ile sivillerin Şükran Günü kutlamaları ve binlerce Meksikalının okul ve iş için günübirlik olarak geçtiği sınır kapısında yoğunluk iki katına çıktı. Sınır tamamen kapanmadan geçmeyi umut eden emekli bir profesör Mariana Del Camp, sınırda mahsur kaldı. Aracında geçiş yapmayı bekleyen Camp, "Bu çıldırtıcı kampta neler oluyor? Daha ne kadar burada bekletileceğimizi bilmiyorum" diyerek duruma isyan etti. Şükran Günü kutlamaları için sınırı geçmek isterken mahsur kalan Aura Diaz ise kızının ABD vatandaşı olduğunu ve Trump´ın izlediği sınır politikası yüzünden Meksika´yı ziyaret etmek istemediğini söyledi. Kaliforniya eyaletindeki San Diego kentinin karşısında yer alan Chaparral sınırına ulaşan göçmenler ise ABD´nin güvenlik önlemlerini artırmasına rağmen ülkeye giriş için bekleyeceklerini söyledi. Çocukları ve bazı eşyalarını da yanına alan birçok göçmen, Meksika sınırındaki Tijuana şehrinde yer alan bir beyzbol sahasında çadırlara yerleşti. Meksika sınırından geçmek isteyen yaklaşık 6 bin göçmen alanı doldurdu. 

Megafon ile Meksika´dan yardım 
Meksika İnsan Hakları Komisyonu yetkilisi Edgar Corzo, göçmenlerden oluşan kalabalığa megafonla seslenerek Meksika´dan yardım alabilecekleri uyarısında bulunmasına rağmen Corzo´nun uyarısını dikkate almayan göçmenler sınır istasyonunun dışında yataklarını hazırladı. Tijuana´daki yetkililer, göçmenlerin 6 aydır ABD´nin iltica isteklerini kabul etmesi için randevu beklediklerini ifade etti. 
David adlı Honduraslı bir göçmen ise, "Zaten umudumuzu kaybettik. Dün akşam yağmur yağdı ve hepimiz ıslandık. Sığınacak bir oda bile yok. Hepimiz hastayız, çocuklarımız grip oldu ve kimse bize yardım etmiyor" diyerek kamptaki sıkıntıları dile getirdi. 
İsmini vermek istemeyen bir göçmen de, "Başkan Trump´ın bizim barışçıl insanlar olduğumuzu bilmesini istiyorum. Silahımız yok. Buraya kötülük için gelmiyoruz" diyerek göçmenlere yönelik söylenen tehlikeli nitelendirmelerine cevap verdi. Elinde "Barış ve Tanrı bizden yana" yazılı beyaz bir bayrak taşıyan göçmen, "Biz sadece çalışmak istiyoruz. Tanrı aşkına bize yardım etmelerini istiyoruz" dedi. 
ABD, tansiyonun iyice yükseldiği Meksika sınırında güvenlik önlemlerini artırdı. Haftanın başında beton bariyerler ve dikenli teller ile kapatılan sınırda, Meksika polisi ve askerler nöbet tutarken, güvenlik, helikopterle desteklendi. 
ABD Başkanı Donald Trump, yetkililerin sınırda "öldürücü güç" kullanabileceklerini söyleyerek ABD´nin bütün sınırlarını kapatabileceği uyarısında bulunmuştu. (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı