ABD´Lİ SENATÖR McCAİN ÖLDÜ
DÜNYA 26.08.2018 12:14:55 404 0

ABD´Lİ SENATÖR McCAİN ÖLDÜ

Senato´da oldukça saygın bir imaja sahip olan John McCain, kendi partilisi olmasına rağmen Başkan Donald Trump´la hiçbir zaman uzlaşamadı - John McCain´in ölmeden önce yakınlarına, Başkan Trump´ın cenazesine gelmesini istemediği yönünde tembihte bulunduğ

Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü ve eski başkan adaylarından John McCain bir yılı aşkın bir süredir mücadele ettiği beyin kanserine yenik düştü.

81 yaşında ölen McCain´in ailesi, cuma günü senatörün artık çok ağır gelen kanser tedavisini bıraktığını açıklamıştı. Yakın bir zamana kadar Türkiye dostu olarak bilinen McCain, Sedona, Arizona´daki evinde aile üyelerinin arasında hayata gözlerini yumdu.

Temsilciler Meclisi´nde iki, Senato´daysa altı dönem görev yapan John McCain´in başkanlık için giriştiği iki mücadele de başarısızlıkla sonuçlandı. 2000 yılında önseçimleri aynı partili rakibi George W. Bush´a kaybeden Arizona senatörü, 2008´deyse partisinin adaylığını kazandı, ama seçimi Amerika´nın ilk siyah başkanı olacak Barack Obama´ya kaybetti.

Yumuşak ve dost canlısı olmakla birlikte, inatçı ve başına buyruk karaktere sahip McCain´in, 2008 seçimlerinde başkan yardımcısı olarak siyaseten acemi Alaska Valisi Sarah Palin´i yanına alması büyük tartışmalara yol açmıştı.

Vietnam Savaşı´nda keşif ve bombardıman pilotu olarak görev yapan John McCain, uçağı bir bombardıman operasyonundan dönerken düşürülmüş ve 5 buçuk yıl boyunca Vietnam´da esir kalmıştı. Esareti boyunca ağır işkencelere maruz kalan McCain, serbest bırakıldıktan sonra sağlığına hiçbir zaman tam olarak kavuşamadı.

Trump´ın cenazesine gelmesini istememiş

Senato´da oldukça saygın bir imaja sahip olan John McCain, kendi partilisi olmasına rağmen Başkan Donald Trump´la hiçbir zaman uzlaşamadı. Trump´ı sıkça eleştirdiği gibi Trump da çoğunlukla adını ağzına almadan deneyimli senatörü hedef aldı.

2016 seçimlerinde yarışan Trump, McCain´in ABD´deki "savaş kahramanı" imajını eleştirmiş, "Ben esir düşmemiş insanları severim" demişti. Buna rağmen seçim kampanyalarının başında Trump´ı desteklemeye devam eden McCain, Cumhuriyetçi adayın Rusya tartışmalarının başladığı dönemde Moskova´ya ve Vladimir Putin´e yönelik sıcak mesajları ve ardından bir kadın sunucuyla ilgili cinsel niyetlerini açıkladığı ses kaydının ortaya çıkmasının ardından Trump´a desteği tamamen kesti.

John McCain´in ölmeden önce yakınlarına, Başkan Trump´ın cenazesine gelmesini istemediği yönünde tembihte bulunduğu bildirildi.

ESKİ BAŞKANLARDAN TAZİYE MESAJLARI

 

ABD´nin 44´ncü Başkanı Barack Obama da yayınladığı taziye mesajında, ?John McCain ve ben farklı nesillerden üyelerdeydik, tamamen farklı geçmişlerden geldik ve en üst düzey siyasetle yarıştık. Michelle ve ben eşi Cindy McCain ve ailelerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz? dedi.

 

ABD´nin 42´nci Başkanı Bill Clinton da, ?Senatör John McCain, her vatandaşın anayasamızın verdiği özgürlüklerden ve Deniz Kuvvetlerindeki kahramanlık hizmetinden 35 yılını Kongre´de verdiği bir şey yapma sorumluluğuna sahip olduğuna inanıyordu. Yetenekli, sert bir politikacı ve aynı zamanda Hillary´nin Senato´da hizmet vermekten onur duyduğu güvenilir bir meslektaştı. Ülke için en iyi olduğunu düşündüğü şeyi yapmak için sık sık partizanlığı bir kenara koydu ve yapılacak en doğru şeyse asla korkmadı. Vietnam ile ilişkileri normale döndürme çabalarımızdaki liderliği için daima minnettar olacağım. Düşüncelerimiz ve dualarımız karısı Cindy, annesi, Roberta, çocukları ve tüm ailesiyle birlikte? dedi.

 

ABD´nin 43´üncü Başkanı George W. Bush ise John McCain yayınladığı taziye mesajında, "Bazı hayatlar çok canlı, sona erdiğini hayal etmek zor. Bazı sesler çok canlı, onları düşünmek zor. John McCain en yüksek mertebeden bir vatanseverdi" dedi.  

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı