AB´DEN ?REFERANDUM SONUCUNA SAYGILIYIZ? AÇIKLAMASI
DÜNYA 29.04.2017 10:28:30 261 0

AB´DEN ?REFERANDUM SONUCUNA SAYGILIYIZ? AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği Türkiye´ye kapıyı kapamadı, aralık bıraktı. Bununla birlikte Ankara´nın insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında kriterleri karşılama isteği olup- olmadığı konusunda daha açık mesajlar vermesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili olarak konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Federica Mogherini, bazı dışişleri bakanlarının şüphelerine rağmen Avrupa Birliği´nin Türkiye ile üyelik müzakerelerine devam kararı aldığını söyledi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Federika Mogherini 16 Nisan referandum sonucunu kabul ettiklerini ve sonuca saygı duyduklarını söyledi ve  ?Aday ülke olarak devam etme isteklerini belirtmek, ailemize katılma konusundaki ilgilerini açıklamak onların işi? dedi ve  ?kulübün Kuralları açık? ifadelerini kullandı.

Mogherini, Malta´nın başkenti Valetta´da düzenlenen AB Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın açıklamasında bulundu.

"Gymnich Toplantıları" ismiyle bilinen toplantıları oldukça faydalı, verimli, yapıcı ve önemli olarak değerlendiren Mogherini, "Türkiye ile samimi ve açık bir görüş alışverişinde bulunduk. AB üyesi ülkelerle Türkiye´nin mevcut durumunu ve ilişkilerimizin geleceğini değerlendirdik" dedi ve "Biz, Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerin bağımsız olarak kendi yönetim sistemine karar verme hakkını tanıyoruz ve saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Türkiye´de gerçekleştirilen referandum sonrasında itirazların olmasına rağmen çıkan sonuçlara saygı duyduklarını ifade eden Mogherini şunları kaydetti:

 "Yapılan anayasa değişikliğinin uygulanması hakkındaki değerlendirmeyi öncelikle Venedik Komisyonu´nun tavsiyelerine ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) gözlemlerine ve özellikle yayımlanacak son raporuna göre yapmayı bekliyoruz.

Türkiye´de yapılacak anayasa değişiklerinin uygulanmasında en üst seviyede milli birliğin amaçlanmasını ve siyasi iradenin de tüm siyasi görüştekilere saygı duymasını bekliyoruz. Avrupa Birliği, istikrarlı, güvenli, ekonomik olarak başarılı ve demokratik bir Türkiye´den yana"

Türkiye´nin birçok farklı konuda önemli bir partner ve aktör. Bizim niyetimiz hiçbir zaman Türkiye´ye veya Türk halkına zarar vermek olmadı, olmayacakta. Aksine biz, tüm Avrupa Birliği ve Türkiye vatandaşları için birçok alanda yapıcı iş birliği amacındayız"

"TÜRKİYE AB´NİN STRATEJİK ORTAĞI"

Türkiye´deki Anayasa değişikliğinin uygulamaya konulduktan sonra Kopenhag kriterlerini yerini getirip ve en sonunda AB üyesi olup olmayacağı yönündeki bir soruya da Mogherini,
"Bu ağırlıklı olarak uygulamaların nasıl gerçekleşeceğine bağlı olacak. Çünkü takvim henüz belli değil. Bazı uygulamalar hemen yürürlüğe girebilir, bazıları da zaman alabilir. Bu Türkiye´nin (anayasa) değişikliklerini nasıl uygulayacağına bağlı olacak. Dolayısıyla bu Türkiye´ye bağlı olacak.," yanıtını verdi.

Mogherini,  ?Türkiye´ sadece AB´ye aday bir ülke değil. Ayrıca AB´nin stratejik ortağı. Terör ile mücadelede, Suriye krizinde AB için önemli bir ülke, G20 üyesi ve  Gümrük Birliği üyesi Türkiye ile bizim ilişkilerimiz AB üyeliğine kabulün çok ötesinde. AB olarak üyelik müzakerelerinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Askıya alınmadı, sona ermedi. Fakat yeni fasılların açılması için şu an sürdürülen bir çalışma da yok" ifadelerini kullandı.

Toplantıda nihai resmi bir karar alınması için baskı yapmadıklarını, toplantının da zaten gayri resmi nitelikte olduğunu belirten Mogherini, öğleden sonra yapılan oturumun sadece AB ile Türkiye arasında olmadığını diğer aday ülkelerin de toplantıya katıldığını sözlerine ekledi.

 ?Erdoğan birçok eşiği geçti?

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebatian Kurz ise bazı üye ülkeler için Türkiye´de ölüm cezasının geri getirilmesinin eşiği aşmak anlamına geleceğini kaydetti.

Kurz Malta´nın başkenti Valetta´daki zirve sırasında yaptığı konuşmada, Erdoğan´ın birçok gazeteciyi hapse atarak ve darbe girişimi sonrası baskıcı politikalarla zaten eşiği aştığını belirtti.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false