ABD´DEN PKK TERÖRÜNE TÜRKİYE´DEN ORANTILI KARŞILIK BEKLENTİSİ
DÜNYA 4.08.2015 18:01:32 260 0

ABD´DEN PKK TERÖRÜNE TÜRKİYE´DEN ORANTILI KARŞILIK BEKLENTİSİ

Dışişleri Sözcüsü Toner, ?PKK´nın şiddet olaylarına son vermesini ve görüşme masasına dönmesini arzuluyoruz. Ayrıca Türk hükümetini de ölçülü karşılık vermeye çağırıyoruz? diye konuştu.

Washington, PKK hedeflerine hava operasyonlarını devam ettiren Türkiye´ye tam desteğini yineledi ve bunun Ankara´yla yürütülen IŞİD karşıtı çabaların koordinasyonundan ayrı tutulduğunu bildirdi.

VOA- Amerika´nın Sesi inetrnet sayfasında yer alan habere göre gazetecilerin sorularını yanıtlayan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, iki olayı bir tutma yönünde bir eğilim olsa da, PKK saldırıları ve Türkiye´nin verdiği karşılığın, IŞİD karşıtı çabalarla bir ilgisi olmadığını savundu.

?Bu konuda net olduk? diyen Toner devamla, ?Şiddet olaylarını başlatan PKK oldu. Türkiye´de kendini savunmak amacıyla karşılık verdi? diye konuştu.

Durumun sakinleşmesini istediklerinin altını çizen Toner, ?PKK´nın şiddet olaylarına son vermesini ve görüşme masasına dönmesini arzuluyoruz. Ayrıca Türk hükümetini de ölçülü karşılık vermeye çağırıyoruz? diye konuştu.
?Bunlar uzun süredir devam eden sorunlar? diyen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner, ?PKK Türk ordusuna saldırı başlattı, (Türkiye de) misilleme amacıyla bir dizi hava saldırısı düzenledi. Görmek istediğimiz, PKK´nın saldırılarına son vermesi, bu şekilde de durumun sükunete kavuşmasıdır? dedi.

İncirlik Üssü´nün PYD´ye yardım amacıyla kullanılacağı yönünde daha önce Dışişleri Bakanlığı baş sözcüsü John Kirby´ye atfedilen açıklamanın ve buna karşılık Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç´in bu konunun ikili anlaşma çerçevesinde olmadığı yönündeki yanıtı hatırlatılan Toner, ısrarla Türkiye´yle yürütülen IŞİD karşıtı çabaların koordinasyonunun, PKK ve Türkiye arasındaki çatışmalardan ayrı olduğunun altını çizdi.

Toner, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye´nin hava saldırılarının Kürtler´in IŞİD´e karşı mücadelesini zayıflattığı yönünde bir rahatsızlığın kendilerine iletilmediğini söyledi. Amerika´nın koalisyon çerçevesinde düzenlediği hava saldırılarının IŞİD karşıtı kara güçlerine destekte etkili olduğunu vurgulayan Toner, ?Önceliğimiz IŞİD´le Suriye´nin kuzeyinde mücadele etmek, onları kuzey Suriye´den püskürtmektir? diye konuştu.
PKK´yı ?yabancı terör örgütü? diye tanımlayan Toner, PKK konusunda Türkiye´yle defalarca danışmalarda bulunduklarını, ancak şu anda PKK´nın ?kışkırtıcı? diye nitelediği saldırılarına son vermesini, Türkiye´nin de ölçülü bir şekilde karşılık vermesini arzuladıklarını söyledi.

?Türkiye´nin kendini savunma hakkına destek verdiğimiz konusunda net açıklamalar yaptık? diyen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, PKK´nın Türk askerlerine ve polisine saldırdığını belirtti. ?Türkiye´nin çoğunlukla Irak´ın kuzeyindeki PKK unsurlarına saldırılarını bir tür kendini savunma hakkı olarak değerlendiriyoruz? diyen Toner, ?PKK´yi yabancı bir terör örgütü olarak görüyoruz? diye konuştu.

BEYAZ SARAY´DAN DA IŞİD DESTEĞİNE MEMNUNİYET

Benzer bir desteği Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da yineledi. ?Bir süre önce Türkler´le IŞİD karşıtı işbirliğimizi derinleştirme konusunda anlaştık? diyen Earnest Türkiye´nin desteğinden memnun olduklarını, IŞİD karşıtı çabalara Türkiye´nin verebileceği çeşitli destekler olabileceğini belirtti. Earnest ayrıca Türkiye içindeki askeri tesislerin açılmasının koalisyonun çabalarına yardımcı olacağını söyledi.

Türkiye´nin PKK´yla ilgili çatışmalarına fazla değinmeyen Earnest, bunun ayrı bir sorun olarak görüldüğünü, Türkiye´nin soruna barışçı çözüm bulmaya çalıştığını ve kendilerinin de bu çabaları desteklediğini kaydetti.
Bununla birlikte IŞİD´le mücadelede Türkiye´nin katkılarını öven Earnest, Türkiye´nin Suriye sınırındaki IŞİD güçlerine karşı ?meşru kaygıları? olduğunu savundu. Ankara için IŞİD karşıtı mücadelede yer almasının meşru ulusal güvenlik kaygılarından kaynaklandığı görüşünü vurgulayan Earnest, ?aktif katılımlarından memnunuz? diye konuştu.

?Sınırda hala kaçakçılık yapılıyor´

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Türkiye sınırı boyunca IŞİD´in hala sınırı eleman ve malzeme kaçakçılığı için kullandığını da savundu. Earnest şöyle konuştu: ?Türkiye-Suriye sınırı boyunca 110 kilometrelik bir şerit var. Bu koridorda IŞİD, Türkiye sınırı boyunca hala gelir kazanmaya, personel ve malzeme geçirmeye devam ediyor. Çabalarımız Suriye´nin bu bölümünde IŞİD´in sınıra erişimini engellemek. Türkiye´nin bu çabaların başarılı bir şekilde tamamlanmasında gözle görünür, net ulusal güvenlik çıkarları var. Bu aynı zamanda IŞİD karşıtı çabaların daha büyük stratejik başarısı ve silah, malzeme, para ve personel akışının kesilerek örgütün tecrit edilmesi açısından da önemli.?

?Türkler katkı yapma konusunda kararlı´

?Suriye´nin kuzeyinde savaşçılardan oluşan bir koalisyon var ve bunlar bu ülkedeki IŞİD güçlerine karşı etkili mücadele verdi? diye konuşan Beyaz Saray sözcüsü Earnest, bunun başarılı olmasındaki bir nedenin Amerika´nın ve koalisyonun aktif olarak hava desteği vermesi olduğunu savundu. Earnest, ?Ayrıca Türkler de bu başarıya daha fazla katkı yapma konusunda kararlı. Türklerin bu konudaki istekliliğinden çok memnunuz? diye konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli