?ABD´DEKİ ANKETTE HALKIN % 49´U TRUMP İÇİN AZLEDİLME SÜRECİNİN BAŞLATILMASINI İSTİYOR?
DÜNYA 1.09.2018 22:22:07 531 0

?ABD´DEKİ ANKETTE HALKIN % 49´U TRUMP İÇİN AZLEDİLME SÜRECİNİN BAŞLATILMASINI İSTİYOR?

Washington Post gazetesi ve ABC Televizyonu´nun yaptırdığı ankete göre Amerikalılar´ın yüzde 49´u Trump için azledilme sürecinin başlatılması gerektiği görüşünde. Yüzde 46´sı ise başlatılmaması gerektiğini savunuyor.

Amerika Başkanı Donald Trump´a halk desteğinde, eski avukatı Michael Cohen´in savcılıkla işbirliğine gitmesi ve eski seçim kampanyası sorumlusu Paul Manafort´un suçlu bulunması sonrasında düşüş gözlendi. Washington Post gazetesi ve ABC Televizyonu´nun yaptırdığı ankete göre Amerikalılar´ın yüzde 60´ı Trump´ın icraatlarına onay vermiyor, yüzde 36´sı ise destek veriyor.

VOA AMreika´nın Sesi  internet sitesindeli haber göte son anket, Cohen ve Manafort davalarının ardından yapılan ilk anket olma özelliğini taşıyor. 26 Ağustos-29 Ağustos tarihleri arasında yani Trump´ı zorda bırakan iki hukuki gelişmeden 1 hafta sonra 1300 kişiyle yapılan ankette katılımcıların yanıtları siyasi eğilimlerine göre farklılık gösteriyor. Ankete katılan Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 78´i Trump´ın performansına onay veriyor, Demokratların yüzde 93´ü ise onay vermiyor.

?Yüzde 63 Rusya soruşturmasına destek veriyor?

Ankette başka çarpıcı veriler de var. Ankete göre, Amerikalılar´ın yüzde 63´ü Rusya´nın 2016 yılı başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasına yönelik soruşturmaya destek veriyor. Yüzde 29´u ise soruşturmaya karşı.

Rusya soruşturmasına destek oranları ankete katılanların siyasi eğilimine göre de değişiklik gösteriyor. Ankete katılan Cumhuriyetçiler´in yüzde 61´i Rusya soruşturmasına karşı, Demokratlar´ın yüzde 85´i ise soruşturmaya destek veriyor. Bağımsızların da üçte ikisi yani yüzde 67´si soruşturmaya destek ifade ediyor.

?Yüzde 49 azledilme sürecinin başlatılması gerektiği görüşünde?

Trump´ın eski avukatı Michael Cohen savcılıkla işbirliğine giderek, seçim kampanyası öncesinde Trump´ın ilişki yaşadığı iddia edilen iki kadına sessiz kalmaları için para ödendiğini doğrulaması ve bunu Trump´ın yönlendirmesiyle yaptığını söylemişti. Trump´ın eski kampanya sorumlusu Paul Manafort da vergi kaçakçılığı suçlarından jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Yargı cephesinden gelen bu iki haberle Trump siyasi kariyerinde zor günler yaşamış, hatta ?Kongre Trump için azledilme sürecini başlatır mı?? sorusu gündeme gelmişti.

Ankete katılanlara bu soru da yöneltildi. Amerikalılar´ın yüzde 49´u Trump için azledilme sürecinin başlatılması gerektiği görüşünde. Yüzde 46´sı ise başlatılmaması gerektiğini savunuyor. Bu soruya verilen cevaplarda da oranlar ankete katılanların siyasi eğilimine göre farklılık gösteriyor. Ankete katılan Demokratlar´ın yüzde 75´i Trump´ın azledilmesi için Kongre´nin süreci başlatması gerektiğini savunuyor, Cumhuriyetçiler´in ise yüzde 82´si azil sürecinin başlatılmasına karşı.

Trump´ın ekonomi karnesinde puanları yüksek

Ankette Trump´ın ekonomi icraatları konusunda aldığı puan yüksek. Amerikalılar´ın yüzde 45´i Başkan´ın ekonomi politikalarına onay veriyor.

Başkan Trump ve Rusya soruşturmasından çıkar çatışması yaşadığı gerekçesiyle çekilen Adalet Bakanı Jeff Sessions arasında son dönemde söz düellosu yaşanmış, Sessions kendisini hedef alan Trump´a ?Görevimi icra ederken en yüksek standartları benimserim? mesajını vermişti. Trump´ın Bakanı görevden alma ihtimali konuşulmuştu.

Ankete katılan seçmenlere Trump-Sessions gerilimi de soruldu. Amerikan kamuoyu genel olarak Sessions´ı destekliyor. Ankete katılanların yüzde 64´ü Trump´ın Sessions´ı görevden almaması gerektiği görüşünde. Sadece Yüzde 19´u ?Trump Sessions´ı görevden almalı? diyor.

Bir diğer dikkat çekici veri de yine Cohen davasına ilişkin. Trump´ın eski avukatı Michael Cohen Trump´ın ilişki yaşadığı iddia edilen iki kadına sessiz kalmaları için Trump´ın yönlendirmesiyle ödeme yapıldığını söylemişti. Ankete katılanların yüzde 61´i ?Cohen´e ödeme için talimat verdiyse Trump suç işlemiştir? diyor. Yüzde 31´i ise Trump´ın suç işlemediği kanısında.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli