ABD
DÜNYA 19.06.2020 08:50:00 548 0

ABD'de Brooks’u öldüren polis ağır cinayetten yargılanacak

ABD’nin Atlanta kentinde Rayshard Brooks'u arkasından ateş ederek öldüren polis 'ağır cinayet' ve 'ağır saldırı' dahil 11 suçtan yargılanacak. 'Ağır cinayet' suçu işleyenlere idam ya da şartlı tahliyesiz müebbet hapis cezası öngörülüyor.

ABD’nin Atlanta kentinde bir fast food restoranının otoparkında siyah Rayshard Brooks’u arkasından üç el ateş ederek öldüren polis memuru Garrett Rolfe hakkında "ağır cinayet" ve "ağır saldırı" dahil 11 suçlama ile dava açıldı. Rolfe’un yargılama sonucunda idam ya da şartlı tahliyesiz müebbet hapis cezası alabileceği kaydedildi.

Fulton Bölgesi Başsavcısı Paul Howard önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Brooks’un 42 dakika boyunca polislere karşı “saldırgan davranış” sergilemediğini vurguladı. Howard sırtından vurulduktan sonra polisler tarafından bu kişiye gerekli müdahalenin yapılmadığını ve hatta Brooks’un vurulduktan sonra yerde yatarken polis tarafından tekmelendiğini söyledi.

Başsavcı Howard, "Brooks, vurulduğu sırada polisler için acil veya ciddi fiziksel bir tehdit oluşturmuyordu” dedi.

Rolfe’un mesai arkadaşı Devin Brosnan adlı polisin de Rolfe aleyhine ifade verdiği belirtildi. Başsavcı Howard, Brosnan’ın da “ağır saldırı” suçu dahil 3 suçtan yargılanacağını, Rolfe’un aksine kefaletle serbest kalabileceğini kaydetti.

Ne olmuştu?
Minneapolis’te George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınmasına karşı eylemlerin sürdüğü ABD’de geçen Cuma günü Georgia eyaletinin Atlanta kentinde Rayshard Brooks adlı siyah, polis tarafından sırtından ateş edilerek öldürülmüştü.

Wendy’s adlı fast food restoranının otoparkında arabasında uyuyakalan Rayshard Brooks’un yanına gelen polis memurları alkol testinden geçemeyen Brooks’u gözaltına almak istemiş, Brooks ile polisler arasında arbede yaşanmış, Brooks kendisini yere yatırarak gözaltına almaya çalışan polislerin elinden kurtularak kaçarken polis tarafından sırtından vurularak öldürülmüştü.

Brooks’un polisin elinden kurtulurken şok tabancasını alarak polislere doğru ateş ettiği, polisin ise silahıyla Brooks’u sırtından üç el ateş ederek öldürdüğü çeşitli açılardan görüntülenmişti.

Olayın ardından Rolfe görevden alınmış ve yanındaki polis memuru Brosnan idari göreve verilmişti. Atlanta polis şefi de istifa etmişti.

Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms cinayeti kınadığını açıklamıştı. Olayın polisin ırkçı cinayetlerinden biri olduğuna dair tepkiler yükselirken kendisi de bir siyah olan Burke Bölge Polis Şefi Alfonzo Williams ise Brooks’un silahla polislere saldırdığı gerekçesiyle vurulmasının meşru olduğunu öne sürmüştü.

Ancak bölge başsavcısı yaptığı açıklamada Brooks’un polis memurlarıyla 42 dakika süren diyaloğunda hiçbir saldırgan davranış sergilemediğini vurguladı. Başsavcı Rolfe’un sırtından vurduğu Brooks’a gerekli tıbbi müdahaleyi sağlamadığı, tam tersine onu tekmelediğini söyledi.

Brooks’un polisin elinden aldığı şok tabancasının polislere herhangi bir tehdit içermediğini de belirten Başsavcı, zaten silahın iki kez ateşlenmiş olduğunu dile getirdi.

Brooks’un ölümünün ardından Cumartesi gecesi Wendy’s adlı fast food restoranı protestocular tarafından ateşe verilmişti. Polis yangının sorumluları hakkında bilgi verecek kişilere 10 bin dolar ödül verileceğini açıklamıştı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı