ABD´DE KRİTİK SEÇİMLER İÇİN KAMPANYA KIRAN KIRANA SÜRÜYOR
DÜNYA 4.11.2018 17:14:07 534 0

ABD´DE KRİTİK SEÇİMLER İÇİN KAMPANYA KIRAN KIRANA SÜRÜYOR

ABD´de 6 Kasım Salı yapılacak Kongre ve valilik seçimleri öncesindeki son haftasonunda gerek Başkan Donald Trump, gerekse aralarında eski Başkan Barack Obama´nın bulunduğu Demokrat Partili isimler, adaylar için yoğun kampanya yürütüyor.

Trump Cumartesi günü  kampanyasını Montana eyaletine bağlı Belgrade ve Florida eyaletine bağlı Pensacola kentlerinde sürdürdü. Pensacola´nın 320 kilometre batısındaki Tallahassee´de bugün bir yoga stüdyosunda düzenlenen silahlı saldırıysa kampanya çalışmalarını gölgeledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence, yeniden seçilmeye çalışan Wisconsin´in Cumhuriyetçi Valisi Scott Walker´ın kampanya çalışmalarına katıldıktan sonra Florida´da Trump´la bir araya gelerek, bu eyaletin Cumhuriyetçi senatör adayı Rick Scott için ortak kampanya yürüttü. Halen Florida Valisi olan Scott, bu kez Senato için mücadele vererek, eyaletin Demokrat Partili senatörü Bill Nelson´u devirmeye çalışıyor.

Scott´ın boşaltacağı valilik pozisyonunu doldurmak amacıyla Cumhuriyetçi Parti´den Ron DeSantis ve Demokrat Partili Tallahassee Belediye Başkanı Andrew Gillum mücadele ediyor. Gillum, Tallahassee´deki silahlı saldırının ardından kampanya çalışmalarına ara verdi. Oldukça güçlü konumda olan Gillum´un Cuma günkü kampanyasına eski Başkan Barack Obama da katıldı.

Demokrat aday Gillum´la birlikte Florida´nın Cumhuriyetçi valisi Rick Scott da Tallahassee´deki silahlı saldırıdan sonra kampanya çalışmalarına ara vererek kente gitti.

Demokratlar bu seçimlerde Kongre´deki çoğunluğu geri kazanmaya ve bazı eyalet valiliklerini almaya çalışıyor. Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden da Ohio valiliği için mücadele veren Demokrat aday Richard Cordray´in kampanyasına yardım ediyor.

LATİN KÖKENLİ SEÇMENLER BELİRLEYİCİ OLACAK

 

6 Kasım´da yapılacak Kongre ara seçimleriyle bazı eyaletlerdeki valilik seçimi öncesinde Pazar günü açıklanan Reuters/Ipsos anketine göre Latin kökenli Amerikalılar bu seçimlerde oy vermeye 2014 yılında yapılan ara seçime kıyasla daha istekli.

 

VOA Amerika´nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre anket ayrıca Hispanik seçmenlerin Temsilciler Meclisi için Cumhuriyetçiler´den ziyade Demokratlar´a oy vermeye daha istekli olduklarını da ortaya koydu.

 

Seçmen kaydı yapan gruplar Başkan Donald Trump´ın milliyetçi, göçmen karşıtı söylemlerini Latin seçmeni harekete geçirmek için kullanıyor.

 

Arizona´da 1 milyon potansiyel seçmene ulaşan bir grup kendine isim olarak ??savaş´´ sözcüğünün İspanyolcasını seçti.

 

Anketlerin çoğu Demokratlar´ın Temsilciler Meclisi´nde çoğunluğu elde etmek için gerekli 23 koltuğu alacaklarını gösteriyor. Cumhuriyetçiler´in ise Senato´nun kontrolünü ellerinde tutmaya devam etmesi bekleniyor.

 

Latin kökenli Amerikalılar´ın Arizona, Teksas ve Florida´daki Senato seçimleri ve valilik seçimlerinde kilit rol oynaması bekleniyor.

 

1 Eylül- 29 Ekim arasında yapılan Reuters/Ipsos anketine göre Hispanik seçmenin yüzde 36´sı kesinlikle oy kullanacaklarını söyledi. Bu rakam 2014´teki seçimlerde yüzde 27´ydi.

 

Hispanikler´in katılım isteğindeki bu artış aynı dönemde tüm Amerikalılar´ın katılım isteğinde yaşanan yüzde 5´lik artışa göre de neredeyse iki kat daha fazla.

 

Katılım isteği en fazla demokrat Hispanikler arasında yüksek. 2014´te Demokrat Hispanikler´in yüzde 29´u ara seçimlerde sandığa gitmişti. Bu oranın bu seçimlerde yüzde 42 olması bekleniyor.

 

Hispanik seçmenin yüzde 60´ı Temsilciler Meclisi için Demokrat; yüzde 32´siyse Cumhuriyetçi bir adaya oy vereceğini söylüyor.

 

Ankete göre Hispanikler siyasi olarak bölünmüş bir grup. Yüzde 55´i Demokratlar´a, yüzde 31´i Cumhuriyetçiler´e destek veriyor; yüzde 12´si ise bağımsız.

 

Hispanik seçmenin yüzde 53´ü Kongre için Başkan Donald Trump´a karşı çıkan bir adaya oy vermeye eğilimli olduğunu kaydetti. Amerikalı seçmen genelinde Başkan Trump´a muhalif adaylara oy vereceklerini söyleyenlerin sayısıysa yüzde 43. Demokratlar içinde bu oran yüzde 75, Cumhuriyetçiler içindeyse yüzde dokuz.

 

Amerika´da 29 milyon Latin kökenli seçmen bulunuyor. Bu da varolan seçmenlerin yüzde 13´üne denk geliyor.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı