ABD VE RUSYA, ATEŞKESİN 27 ŞUBAT CUMARTESİ GÜNÜ BAŞLAMASINDA ANLAŞTI
DÜNYA 23.02.2016 11:23:10 258 0

ABD VE RUSYA, ATEŞKESİN 27 ŞUBAT CUMARTESİ GÜNÜ BAŞLAMASINDA ANLAŞTI

Amerika ve Rusya, Suriye ateşkesinin Cumartesi günü uygulamaya gireceğini müjdeledi. IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar kapsam dışı bırakılırken, ateşkes anlaşmasının ayrıntıları hakkında bilgi verilmedi.

Bu arada IŞİD, haftasonu Suriye´yi kana buladı. İslamcı örgütün Şam´a düzenlediği saldırılarda en az 83 kişinin öldüğü kaydedildi. Örgütün Humus´taki saldırılarıysa 59 Suriyeli´nin ölümüne yol açtı

Washington saldırıları sert bir dille kınadı. Amerika Dışişleri Bakanlığı, saldırıları ?barbarlık? olarak nitelerken, başta Suriye rejimi olmak üzere savaşan bütün taraflara, IŞİD ve diğer terör örgütlerinin ayakta kalmasına yardım eden iç savaşı bitirme çağrısı yaptı.

Rusya da, IŞİD´in Suriye´deki barış çabalarının önünü kesmeye çalıştığını ve bu girişimin uluslararası toplumdan gereken tepkiyi alması gerektiğini savundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler´in Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da, IŞİD´in Suriye´deki saldırılarını kınadı. Suriye hükümeti ve muhalif gruplar arasındaki barış görüşmelerini, bu hafta tekrar başlatmak umuduyla Şubat başında askıya alan De Mistura, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada bunun artık gerçekçi bir hedef olmadığını söyledi.


Obama ve Putin Suriye Ateşkesini Görüştü

ABD Başkanı Barack Obama ile Suriye´deki ateşkesi görüştüklerini ve bir anlaşmaya vardıklarını açıklayan Putin Suriye´deki ateşkesin, ülkedeki katliamı durdurmak için atılan gerçek bir adım olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

?Az önce ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesini gerçekleştirdik. Arayan taraf Rusya´ydı ama hiç şüphesiz ilgi karşılıklıydı. Görüşme sırasında, Uluslararası Suriye Destek Grubu olarak bu ülkedeki silahlı eylemlerin durdurulmasına ilişkin Rusya ve ABD´nin ortak açıklamasına onayımızı verdik? dedi.

Moskova ve Washington´un ateşkesi kontrol etmek için etkili bir mekanizma başlatmaya hazır olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı, bunun için sıcak hatların, gerekirse de bilgi alışverişi için çalışma grubunun kurulacağını sözlerine ekledi.

Ateşkesin 27 Şubat´ta başlaması için tüm tarafların 26 Şubat öğlene kadar anlaşmaya uyacaklarını teyit etmesi gerektiğini söyleyen Vladimir Putin, ?IŞİD, El Nusra ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak kabul edilen diğer gruplara gelince, bunlar tamamen anlaşmanın dışında kalıyor. Bu örgütlere karşı saldırılar devam edecek? diye konuştu.

Obama: ?Hedefimiz BM öncülüğündeki süreci canlandırmak ve IŞİD´i yenilgiye uğratmaya odaklanmak´

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye´de ateşkes anlaşmasıyla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray´ın açıklamasına göre, Kremlin´in talebi üzerine yapılan görüşmede, Suriye rejimi ve müttefikleri ile silahlı muhalefet arasında ülke çapında ateşkes tesis edilmesi çabaları ele alındı.

Başkan Obama görüşmede, bu türden bir ateşkesin şart ve yöntemleri üzerinde ABD, Rusya ve Uluslararası Suriye Destek Grubu´ndaki diğer ortaklar arasında anlayış birliğine varılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Obama, şimdi önceliklerin, Suriye rejimi ve silahlı muhalefetten ateşkes anlaşmasına olumlu yanıtlar gelmesi, Suriye halkının acılarını dindirmek, BM öncülüğündeki süreci canlandırmak ve IŞİD´i yenilgiye uğratmaya odaklanmak için tüm tarafların ateşkesi inançla uygulamasının sağlanması olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de günlük brifing´inde, ateşkes anlaşmasının uygulanmasının zorluğunu, ortada çok sayıda engelin bulunduğunu bildiklerini, ancak bunun bir ?fırsat anı? olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, yaptığı yazılı açıklamada, ?Hepimiz önümüzdeki büyük zorlukların farkındayız. Gelecek günlerde, kilit taraflardan [anlaşmanın] şartlara uyacakları yönünde güvenceler almak için çalışacağız,? ifadesini kullandı.

Kerry, uygulanabilmesi halinde ateşkesin, sadece şiddeti azaltmakla kalmayacağı, aynı zamanda insani yardımların boyutunun genişletilmesine olanak tanıyacağı ve Suriye halkının arzularına yanıt veren bir hükümete siyasi geçiş hedefini destekleyeceğini kaydetti.

ABD ve Rusya, 27 Şubat Cumartesi günü devreye girecek bir ateşkes planı üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu´nun eş başkanı iki ülke tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın IŞİD, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve BM Güvenlik Konseyi´nin terör listesindeki grupları kapsamadığı belirtiliyor.

Suriye rejimi ve silahlı muhalif grupların en geç 26 Mayıs öğle saatine kadar anlaşmaya uyacaklarına dair taahhütlerini resmi olarak sunmaları gerekiyor.

Ateşkesin denetlenmesi için yine ABD ve Rusya´nın eş-başkanlığında bir çalışma grubunun oluşturulması da öngörülüyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false