ABD SURİYE UÇAĞINI DÜŞÜRDÜ, RUSYA ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ ASKIYA ALDI
DÜNYA 19.06.2017 15:24:05 498 0

ABD SURİYE UÇAĞINI DÜŞÜRDÜ, RUSYA ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ ASKIYA ALDI

ABD ordusu IŞİD´e karşı savaşta Amerikalılarla birlikte çalışan yerel güçleri bombalayan Suriye hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağını düşürdü - Rusya Savunma Bakanlığı ise, ´Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu´ kapsamında ABD´yle yapıla

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak´taki karargahından yapılan yazılı açıklamada, Amerikan ordusuna ait F-18 Super Hornet tipi uçağın Suriye hükümetine ait S-22 tipi uçağı düşürdüğü bildirildi. Suriye uçağının, IŞİD´e karşı savaşta ABD´nin ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) savaşçılarının yakınlarını bombalaması üzerine hedef alındığı belirtildi. Düşürme vakası Suriye´nin Tabka kenti civarında oldu.

Amerikan ordusu açıklamasında, ortaklık yaptığı güçleri "toplu savunma" kapsamında hareket ettiğini ve ABD´nin Suriye hükümeti ya da Rus destekçileriyle çatışma niyetinde olmadığını belirtti.

Pentagon´un açıklamasına göre, Suriye rejimi yanlısı güçler, SDG´nin kontrolünde bulunan, Suriye´nin kuzeyindeki Tabka´nın güneyinde yer alan Ja´Din kentine saldırarak, bir grup SDG savaşçısını yaraladı ve grubu kentten çıkardı.

Bunun üzerine koalisyon güçleri güç gösterisi düzenledi ve rejim yanlılarının kente doğru ilk ilerleyişini durdurdu. Suriye yanlısı güçlerin saldırısının ardından koalisyon Rus muadillerini "gerilimi yatıştırmaya ve ateşe son verilmesini sağlamaya" çağırdı.

Bundan birkaç saat sonra da SU-22 tipi Suriye uçağı SDG savaşçılarının yakınına bombalar fırlattı ve "koalisyonla ortak güçlerin kendini toplu savunma" kapsamında F/A-18A Super Hornet tipi ABD uçağı tarafından derhal düşürüldü.

Pentagon açıklamasında, "Koalisyonun misyonu IŞİD´in Irak ve Suriye´de yenilgiye uğratılmasıdır. Koalisyon Suriye rejimi, Rus ya da rejim yanlısı güçlerle çatışma niyetinde değil ancak koalisyon ya da ortak güçleri her türlü tehdide karşı savunmaktan da tereddüt etmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.

RUSYA ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ ASKIYA ALDI

Sputnik ajansının haberine ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye uçağını düşürmesi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı ise, ´Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu´ kapsamında ABD´yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu. Bakanlık, ABD´nin saldırıdan önce Rusya ile iletişim kanalını kullanmadığını vurguladı

Koalisyonun, Rakka´da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya´yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD´yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi.

´ABD UÇAKLARININ TUTUMU SALDIRGANLIK EYLEMİ´

"Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar´daki hava üssüyle Hmeymim´deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı" diyen bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu ´uluslararası hukukun en ciddi ihlali´ ve ´saldırganlık eylemi´ olarak nitelendirdi.

Rusya, nisan ayında Suriye´deki Şayrat üssüne düzenlenen saldırının ardından Pentagon´la memorandum kapsamında yürütülen işbirliğini askıya almıştı.

İşbirliği, bir haftalık aradan sonra 14 Nisan´da yeniden başlatılmıştı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu