ABD RAKKA´DA DA MUSUL´DA DA TÜRKİYE´Yİ DIŞLIYOR!
DÜNYA 27.10.2016 13:11:19 419 0

ABD RAKKA´DA DA MUSUL´DA DA TÜRKİYE´Yİ DIŞLIYOR!

?RAKKA´YI YAKIN ZAMANDA ALABİLECEK TEK GÜÇ SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİ VE YPG? DERKEN OBAMA´NIN ÖZEL TEMSİLCİSİ MCGURK,?TÜRKİYE MUSUL OPERASYONUNDA YOK? DİYE KONUŞTU

ABD´nin Irak´taki Askeri Kuvvetler Komutanı Stephen Townsend, batı ülkelerine yönelik olası terör saldırılarının engellenebilmesi için Rakka´nın çok yakında alınması gerektiğini ifade etti

Townsend,  ?Gerçek şu ki, yakın zamanda bunu gerçekleştirebilecek tek güç YPG´nin de bir parçası olduğu Suriye Demokratik Güçleri´dir. Müzakere halindeyiz, planlıyoruz. Türkiye ile görüşmeler yapıyoruz ve Bunu adım adım götüreceğiz? diye konuştu

ABD´nin Irak´taki Askeri Kuvvetler Komutanı Stephen Townsend, terör örgütü DEAŞ´ın batı ülkelerinde bir saldırı planladığını kaydeden Townsend, ne zaman ve nereye saldırı olabileceğini öngöremediklerini aktardı. Olası saldırının Rakka´dan yönetilebileceğine dikkat çeken ABD´li komutan, ?Bu nedenle Rakka´nın çok yakında alınması gerektiğini düşünüyoruz? dedi. 

ABD´li komutan Batı´da terör saldırılarının engellenebilmesi için Suriye´nin Rakka kentinde terör örgütü DEAŞ´ın etkisiz hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, Rakka´nın, Musul operasyonunu gerçekleştiren benzer kuvvetler tarafından DEAŞ´tan alınması gerektiğini dile getirdi. Rakka´nın geri alınması planlarını Ağustos ayında örgütten alınan Münbiç´in kurtarılması ile kıyaslayan ABD´li komutan Münbiç´ten farklı olmadığını kaydetti.

Musul´da DEAŞ´a yönelik mevut operasyonların ilerleme kaydettiğini aktararak, Rakka´nın geri alınmasının daha uzun sürebileceğini belirten ABD´li komutan, ?Gerçek şu ki, yakın zamanda bunu gerçekleştirebilecek tek güç YPG´nin de bir parçası olduğu Suriye Demokratik Güçleri´dir. Müzakere halindeyiz, planlıyoruz. Türkiye ile görüşmeler yapıyoruz ve Bunu adım adım götüreceğiz? dedi. 

MCGURK: ?TÜRKİYE MUSUL OPERASYONUNDA YOK

Obama´nın özel temsilcisi McGurk, Bağdat´ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye´nin Başika´daki varlığının ?Musul´a yönelik uluslararası operasyona dahil olmadığını? söyledi.

McGurk şöyle dedi:

?Türkiye, IŞİD´e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası. IŞİD, Türkiye´ye yönelik bir tehdit. IŞİD teröristleri ve canlı bombaları tarafından, aralarında birkaç ay önceki İstanbul havaalanı saldırısının da bulunduğu çok sayıda saldırı gerçekleştirildi. Türkiye, IŞİD´e karşı Suriye´de sahada savaşıyor. Irak´ta ise, Türkiye Başika´da bulunuyor. Ancak bu mevcudiyet, koalisyon şemsiyesi altında değil. Bunun nedeni, bizim en önemli prensibimizin Irak´ın egemenliği olması. Koalisyonun tüm üyeleri Irak´ın mutabakatı ve onayı ile askeri bir rol oynuyor. Buraya Iraklılara yardım için gelme süreci var. Başika kampı ise, bu amacı taşıyacak şekilde kurulmuş değil.

Şimdi biz de, Iraklılar ve Türklerle, bunu aşacak diplomatik bir yol bulmak için uğraşıyoruz. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Ancak Irak hükümetinin onayı ve mutabakatı olmadan, hiçbir şey olmaz. Bu çok önemli bir konu ve bunu önümüzdeki günlerde de tartışmaya devam edeceğiz. Ancak burada bizim için en önemli şey, Irak´ta, Irak hükümetinin mutabakatı olmadan hiçbir askeri operasyon yapılmamasıdır.?

Türkiye´nin PKK terör örgütüyle mücadele için onlarca yıldır Irak´ta bulunduğunu da hatırlatan McGurk, ?PKK terör örgütü sadece Türkiye için değil, Kuzey Irak´taki Kürdistan Bölgesel hükümeti için de bir tehdit. Dolayısıyla bu konuyu hem Türkiye ile, hem Kürdistan bölgesel Yönetimi ile, hem de Irak merkezi hükümeti ile işbirliği içinde çözmeliyiz. Burada birbirine karışan, üstüste gelen çok fazla karşılıklı çıkar var. Ancak Irak´da ne yapılacaksa, mutlaka Irak hükümetinin mutabakat ve onayı ile yapılmalı.?

 

(HABER MERKEZİ/İHA)

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.1 ° / 18.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30.1 ° / 19.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı