ABD, İNGİLTERE VE FRANSA´DAN SURİYE´YE SALDIRI
DÜNYA 14.04.2018 07:13:36 278 0

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA´DAN SURİYE´YE SALDIRI

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye hükümetinin kimyasal silah kapasitesine yönelik hava saldırısı emri verdiğini açıkladı. Kısa süre sonra Başkent Şam ve çevresindeki hedefler vuruldu. Suriye en az 30 füzenin düşürüldüğünü bildirdi. Rusya´dan "Bu saldırı s

VOA Amerika´nın Sesi internet sayfasında yer aşan habere göre ABD Başkanı Donald Trump, Suriye´ye saldırı emri verdiğini açıkladı. ABD halkına seslenen Başkan Trump, ?Kısa süre önce ABD Silahlı Kuvvetleri´ne, Suriye diktatörü Beşar Esat´ın kimyasal silah kapasitesine yönelik hassas saldırı başlatmaları emri verdim? dedi.

Trump´ın açıklamasından kısa süre sonra Reuters haber ajansı, başkent Şam´da en az 6 patlamanın duyulduğunu ve gökyüzünde dumanların yükseldiğinin görüldüğünü duyurdu.

Suriye televizyonu, Suriye hava savunma sistemlerinin Amerika, Fransa ve İngiltere´nin ortaklaşa düzenlediği operasyonlara karşılık verdiğini ve 13 füzenin düşürüldüğünü bildirdi. Reuters´a bilgi veren Esat yanlısı bir yetkili ise düşürülen füze sayısının 30 olduğunu söyledi.

Saldırılarda savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanıldı. Vurulan hedefler arasında bir kimyasal araştırma merkezi, askeri üsler, Cumhuriyet Muhafızları genel merkezi ve 4´üncü Tugay merkezi var. Sabaha karşı düzenlenen hava saldırılarının ardından, Şam´da sessizlik hakim.

Fransa Twitter´da Görüntü Paylaştı

Operasyona katılan Fransa´nın Cumhurbaşkanlık Twitter hesabından, operasyonla ilgili görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde savaş uçaklarının kalkış anları yer aldı.

Rusya´dan tepki

Saldırıların ardından Rusya´nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, "Bu tip eylemler sonuçsuz kalmayacaktır" dedi. Antonov yazılı açıklamasında, "En kötü endişeler gerçekleşti. Uyarılarımız dikkate alınmadı. Önceden tasarlanan senaryo uygulanıyor. Yine tehdit ediliyoruz" dedi.

Antonov, "Bu gibi eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyardık. Bu sonuçların tüm sorumluluğu Washington, Londra ve Paris´e aittir. Rusya Devlet Başkanı´nı aşağılamak kabul edilemez. En büyük kimyasal silah cephaneliğine sahip olan ABD´in diğer ülkeleri suçlama hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Sputnik haber ajansı da Duma´nın Savunma Komitesi başkanı Aleksandr Şerin´in açıklamalarına yer verdi. Habere göre Rus basınına konuşan Şerin, "ABD Suriye´ye yönelik saldırılar düzenleyerek tüm uluslararası kuralları ihlal ediyor ve Rusya bunu saldırganlık eylemi olarak görmektedir. ABD Başkanı Trump sadece dünya çapındaki bir suçlu değil, ikinci bir Adolf Hitler´dir. Bu, ikinci Belgrad´dır. Bu bir dönüm noktasıdır, egemen bir devlete karşı savaş ilanıdır" dedi.

Trump, Duma´da kimyasal silahların kullanılmasının önemli bir askeri gerginlik yarattığını söyledi ve Fransa ile İngiltere´nin de bu operasyonda ABD´ye katıldığını kaydetti.

ABD Başkanı, bu saldırının Rusya´nın Suriye´yi kimyasal silah kullanımı konusunda engelleyememesinin doğrudan bir sonucu olduğunu savundu. Rusya´ya da çağrı yapan Trump, Moskova´nın "karanlık yolu mu seçeceğine yoksa medeni uluslar arasına mı katılacağına karar vermesi" gerektiğini bildirdi.

Trump, operasyonların Suriye rejimi kimyasal silahlar kullanmaya son verene kadar devam edeceğini vurguladı.

Başkan Trump, "Bugünkü eylemlerimizin amacı, kimyasal silahların üretimi, yayılması ve kullanımına karşı güçlü bir caydırıcılık oluşturmak. Bu caydırıcılığı tesis etmek, ABD´nin çok önemli bir ulusal güvenlik çıkarı. Bu mezalimlere Amerikan, İngiliz ve Fransız ortak yanıtı, askeri, ekonomik ve diplomatik olmak üzere, ulusal gücümüzün tüm araçlarını birleştirecek. Suriye rejimi yasaklı kimyasal maddeleri kullanmaya son verene kadar bu yanıtı sürdürmeye hazırız" diye konuştu.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false