ABD İLE RUSYA ARASINDA ?SEÇİMLERE SİBER MÜDAHALE? KAVGASI
DÜNYA 30.12.2016 13:18:17 369 0

ABD İLE RUSYA ARASINDA ?SEÇİMLERE SİBER MÜDAHALE? KAVGASI

OBAMA, İSTİHBARAT ÇALIŞANLARI OLARAK TANIMLADIĞI 35 RUS DİPLOMATINI SINIR DIŞI ETTİRDİ ? RUS SÖZCÜ ABD YÖNETİCİLERİ İÇİN, ?BUNLAR DIŞ POLİTİKANIN BECERİKSİZ, DAR GÖRÜŞLÜ GRUBU? TANIMLAMASI YAPTI

Amerika Birleşik Devletleri´nn, 35 Rus diplomatı ?istenmeyen adam´ (persona non grata) ilan ederek ülkeden sınır dışı etme kararı her iki ülke arasındaki iplerin gerginleşmesine neden oldu - ABD´in yaptırımlarını yorumlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD´lilerin kendi başkanları tarafından küçük düşürüldüğünü söyledi

Washington Büyükelçiliği ve San Fransisco Konsolosluğunda görevli 35 Rus diplomata ve ailelerine ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanındı. Associated Press, ABD Başkanı Barack Obama´nın istihbarat servisi çalışanları olarak tanımladığı kişilerin çalıştığı iki ofisin de kapatılması talimatı verdiğini duyurdu.

Başkan Obama, ?Amerikan çıkarlarını yaralayan Rusya´nın saldırgan faaliyetlerine karşı uygulanan yaptırımların´ devamının geleceğini de söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da söz konusu diplomatların ?diplomatik statülerine uygun olmayan faaliyetler´ içerisinde olduklarını bildirdi.

Obama yönetimi, ABD´de 8 Kasım´da düzenlenen başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale etmekle suçladığı Moskova yönetiminin bu ülkedeki dokuz tüzel kişiliğini de yaptırım listesine aldı. Listede Rus istihbarat servisleri ve çalışanları da bulunuyor..

Obama: "Bu daha başlangıç"

Tatil için bulunduğu Hawaii´nin Honolulu kentinde konuşan ABD Başkanı Barack Obama bu gelişmeyi, ?Rus Hükümetinin Amerika´nın çıkarlarına uluslararası normlara aykırı biçimde zarar verme çabalarına karşılık olarak hem gizli hem de açık bir şekilde yaptığı uyarılardan sonra atılan, uygun bir adım? olarak niteledi.

?Bu eylemler, Rusya´nın agresif tutumu karşısında verdiğimiz tepkinin tümü değil? diyen kaydeden Obama, zamanını ve yerine bizim karar vereceğimiz bir takım yaptırımlar uygulanmaya devam edecek ve bunlar kamuoyuyla paylaşılmayacak? diye konuştu.

Rusya´nın ABD Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına dair ayrıntılı bir raporun da ABD Kongresi´ne önümüzdeki günlerde sunulacağını söyledi.

Ryan: "Geç kalınmış bir adım"

Temsilciler Meclisi´nin Cumhuriyetçi Partili lideri Paul Ryan da, Rusya´nın devamlı olarak Amerika´nın çıkarlarına karşı hareket ettiğini ve Obama yönetiminin Rusya´ya karşı yaptırım uygulamada geç kaldığını söyledi. Ryan yaptığı açıklamada, ?Yönetimin aldığı yaptırım kararı geç kalınmış bir adım olsa da, bu adım, Rusya ile sekiz yıldır yürütülen başarısız politikaları uygun bir şekilde sonlandırmış oldu. Bu ayrıca Obama yönetiminin, şimdiye kadar uyguladığı verimsiz dış politikanın başlıca örneğini oluşturuyor? dedi

/resimler/2016-12/30/1322310412357.jpg

ZAHAROVA: ?ABD HALKI KENDİ BAŞKANI TARAFINDAN AŞAĞILANDI?

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD´nin 35 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ve New York ile Maryland´deki Rus diplomatik temsilciliklerinin kapatılması gibi adımları içeren yaptırımlarının ardından Başkan Barack Obama´nın dış politika yönetimini eleştirdi.  

Sputnik Ajansının haberine göre Facebook hesabından ABD´in yeni yaptırımlarını yorumlayan Zaharova, ABD´lilerin kendi başkanları tarafından küçük düşürüldüğünü vurguladı. Zaharova açıklamalarına şu ifadelerle başladı:

"Bunu yıllardır söylüyoruz: 8 yıldır Beyaz Saray´da olanlar? Bunlar iktidar değil, dış politikanın beceriksiz, hayal kırıklığı yaratan ve dar görüşlü grubu. Bugün Obama bunu resmi olarak kabul etti. En şaşırtıcı olanıysa, iki dönemlik başkanlık süresi boyunca uluslararası arenada hiçbir başarıya ulaşamayan Obama´nın, bunun yerine iktidarına ´kara bir lekeyle´ nokta koyması."

Zaharova şöyle devam etti: "Bu gruptan bir tek (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry´ye üzülüyorum. Zira Kerry müttefik olmasa da profesyonel olmaya ve insani saygınlığını korumaya çalışıyordu. Üzerindeki iş arkadaşları ise dört yıl onunla alay etti, ona çelme taktı, çalışmasına müsaade etmedi.?

KREMLİN SÖZCÜSÜ: ?SUÇLAMALAR ASILSIZ?

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD´nin başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Rusya´ya yönelik yeni yaptırımlar getirilmesinin ardından, Moskova´nın bu asılsız suçlamaları kesinlikle kabul etmediğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Peskov "ABD´nin Rusya´ya yönelttiği asılsız suçlamalarını, iddialarını kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

(İHA/SPUTNİK/AMERİKA´NIN SESİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli